Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απορρύθμιση...

«Απορρύθμιση του συστήματος παγκόσμιας ασφάλειας», «Φόβος για τη νέα "βόμβα" Τραμπ». Με αυτούς τους τίτλους υποδέχτηκε η «Αυγή» τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, που απείλησε να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς με τη Ρωσία. Αναμφισβήτητα, βέβαια, πρόκειται για απόφαση που - ανεξάρτητα απ' το αν θα προχωρήσει σε αυτήν τη φάση - δείχνει το... απύθμενο βάθος των ανταγωνισμών και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατέψουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους οι ιμπεριαλιστές. Αλλά, απ' τα όσα γράφει η «Αυγή», εμείς μείναμε με την απορία: Δεν έχουν διαβάσει τίποτα για το ΝΑΤΟικό δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», για την «αναβάθμιση» της «πυρηνικής στρατηγικής» του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας το περασμένο καλοκαίρι; Δεν άκουσαν τίποτα απ' όσα είπαν στην τελευταία Σύνοδο οι υπουργοί Αμυνας της λυκοσυμμαχίας και ο γγ της, μετά από τη συνεδρίαση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, τις απειλές των ΗΠΑ ακόμα και για στρατιωτικό χτύπημα σε βάρος της Ρωσίας, με το πρόσχημα ότι παραβιάζει τη συνθήκη;

... προπαγάνδας

Αλήθεια, αυτές οι αποφάσεις, που τις ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα δυο χέρια, «ρυθμίζουν» παραπέρα το υποτιθέμενο «σύστημα ασφαλείας», όπως οι ίδιοι βαφτίζουν την ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών; Κι αν δεν άκουσαν τα παραπάνω, δεν άκουσαν τίποτα και απ' όσα καταγγέλλει το ΚΚΕ εδώ και μήνες, με τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» να δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία, για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στον Αραξο για την εγκατάσταση «ειδικών όπλων»; Για την επίσκεψη, την περασμένη άνοιξη, του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φ. Φρέντρικσον, στη βάση; Τελικά, το μόνο που «απορρυθμίζεται» από την ίδια την πραγματικότητα είναι η κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι «παράγοντες σταθερότητας» και «ασφάλειας», όπως προσπαθούν να πείσουν το λαό.

Μετακινήσεις

Δίνουν και παίρνουν οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, με καταλύτη και τη συμφωνία των Πρεσπών. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ένα από τα πολλά σενάρια που διακινούνται έντονα είναι η «αναμόρφωση» της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, με τη στήριξη ορισμένων εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ, κάποιων από το Ποτάμι και κάποιων άλλων από τους ανεξάρτητους, χωρίς επίσημη συνεργασία με τον Π. Καμμένο, ο οποίος δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ. Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών από βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βάση για ευρύτερη στήριξη της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι οι πραγματικές «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι αχνές και εύκαμπτες, τόσο που να επιτρέπουν με ευκολία τις μετακινήσεις βουλευτών από το ένα στο άλλο. Η βάση βέβαια δεν είναι άλλη από την ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων στην υπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, η σύμπτωσή τους στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» της χώρας για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες και διαφορές. Σε κάθε περίπτωση, κανένα «ανακάτεμα της τράπουλας» στο αστικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στο λαό, αφού στόχος είναι η ενσωμάτωση και της δικής του δυσαρέσκειας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Διέξοδος υπάρχει μόνο στην οργανωμένη πάλη ενάντια στο σχεδιασμό του κεφαλαίου, για σύγχρονα δικαιώματα και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, που αποτελεί και τη μόνη εγγύηση για να μην πέφτει ο λαός στις παγίδες που του στήνουν.

Μανιτάρια

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι διάφορες ΜΚΟ οι οποίες ανοιχτά ή καλυμμένα προπαγανδίζουν τους σχεδιασμούς και την πολιτική του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, στηρίζοντας παράλληλα την ενεργότερη ελληνική εμπλοκή σ' αυτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης» με την «Ελληνική Ενωση για την ατλαντική και ευρωπαϊκή συνεργασία», η οποία οργανώνει σειρά διαλέξεων με θεματολογία που «κουμπώνει» με τις εξελίξεις και τα ανοιχτά μέτωπα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην περιοχή, αλλά και με την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας που προωθεί η κυβέρνηση με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Θυμίζουμε επίσης ότι το ΝΑΤΟ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρει χορηγίες σε σχολεία πόλεων που βρίσκονται κοντά σε βάσεις του, όπως για παράδειγμα στα Χανιά, ενώ πανεπιστημιακά ιδρύματα συνεργάζονται σταθερά με την ιμπεριαλιστική συμμαχία, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα με ΝΑΤΟική χρηματοδότηση και σε προγράμματα υποτροφιών. Λυτοί και δεμένοι προσπαθούν να «βγάλουν λάδι» το ΝΑΤΟ και τη δράση του, αλλά κυρίως τη συμμετοχή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του, που απογειώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τίποτα απ' αυτά δεν πρέπει να μένει αναπάντητο από το λαό, τα συνδικάτα και τους φορείς του κινήματος, ιδιαίτερα σήμερα που οι ανταγωνισμοί κλιμακώνονται και απαιτείται ένταση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σε κάθε ελληνική εμπλοκή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ