Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Αποκαλύψεις με το σταγονόμετρο

Συμφωνίες δισ. δολαρίων στο Φόρουμ του Ριάντ

ΡΙΑΝΤ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συμφωνίες άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, κατά την έναρξη του τριήμερου επενδυτικού Φόρουμ που είναι γνωστό ως το «Νταβός της Ερήμου». Παρά τον διεθνή σάλο που προκαλεί η σφαγή του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2/10, σαουδαραβικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες δισ. δολαρίων. Μόνο η «ARAMCO» έκλεισε με διάφορους επενδυτές 15 συμφωνίες αξίας άνω των 34 δισ. δολαρίων, μετέδιδε χτες χαρακτηριστικά το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Akhbariya».

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν προσπάθησε να αξιοποιήσει στο έπακρον την υπόθεση Κασόγκι, παζαρεύοντας διάφορα ανταλλάγματα από τη Σαουδική Αραβία, με την οποία τα τελευταία χρόνια είχε έρθει σε αντιπαράθεση και για τις σχέσεις με το Κατάρ αλλά και για σειρά περιφερειακών ζητημάτων. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη σφαγή Κασόγκι «προσχεδιασμένη πολιτική δολοφονία» και απαίτησε να απελαθούν οι 18 ύποπτοι Σαουδάραβες που αναμειγνύονται στη σφαγή «για να δικαστούν στην Κωνσταντινούπολη». Απαίτησε επίσης να μάθει «ποιος έδωσε την εντολή» στους φυσικούς αυτουργούς της σφαγής και «πού βρίσκεται το πτώμα», αποφεύγοντας να αναφερθεί στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Αντίθετα, τόνισε ότι πιστεύει τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν πως δεν είχε ουδεμία ανάμειξη στην υπόθεση και πως επιθυμεί τη διαλεύκανσή της.

Στην Αγκυρα πάντως χτες έφτασε και η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, υποτίθεται για να «επανεκτιμήσει» τα έως τώρα δεδομένα των ερευνών που σχετίζονται με την υπόθεση. Παράλληλα, αρκετές ισραηλινές εφημερίδες εκτιμούσαν ότι ο απόηχος της υπόθεσης βλάπτει και την ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είχε έρθει πολύ κοντά με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, επιχειρώντας να παζαρέψει μία συμφωνία για το Παλαιστινιακό υπέρ των συμφερόντων της ισραηλινής αστικής τάξης.

Γεγονός πάντως είναι πως σε αυτήν τη φάση η δημόσια εικόνα του φιλόδοξου 33χρονου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πλήττεται διεθνώς, δίχως να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο προσωρινής (;) «περιθωριοποίησής» του από τον πατέρα του βασιλιά Σαλμάν. Εντονες ήταν και χτες οι πληροφορίες πως ο βασιλιάς Σαλμάν, μέσω άλλων έμπιστων συμβούλων του, «ξαναπαίρνει τα ηνία» διακυβέρνησης που είχε παραδώσει στον νεότερο γιο του.

Πάντως, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φρόντισε να φωτογραφηθεί κάνοντας χειραψία στο Ριάντ με τον γιο του σφαγιασθέντος αρθρογράφου Κασόγκι, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, το βρετανικό δίκτυο «Sky News» μετέδιδε πως το τεμαχισμένο πτώμα του αρθρογράφου βρέθηκε στον κήπο του Σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ