Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ
Να ανακληθεί το «τσεκούρωμα» στις νέες επικουρικές συντάξεις των βαριά αναπήρων

Την ανάκληση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας με την οποία κατακρεουργούνται οι νέες επικουρικές συντάξεις στους βαριά ανάπηρους (νόμος 612/77) απαιτεί με παρέμβασή του το ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 612/1977 για τους ολικά τυφλούς δόθηκε δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) εφόσον είχαν 4.050 μέρες ασφάλισης. Το ποσό της σύνταξης που λάμβαναν αντιστοιχούσε σε 35 χρόνια ασφάλισης (10.500 μέρες ασφάλισης). Η συγκεκριμένη διάταξη επεκτάθηκε κατά καιρούς και σε άλλες πολύ βαριές αναπηρίες (νεφροπαθείς που κάνουν μετάγγιση αίματος, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων κ.λπ.).

Ομως, πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας, αξιοποιώντας την απουσία ρητής αναφοράς στον νόμο Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των νέων επικουρικών αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων, με εσωτερική εγκύκλιο που αποστέλλει προς όλες τις διευθύνσεις του ΕΤΕΑΕΠ, υποδεικνύει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου να υπολογίζουν πλέον τις νέες επικουρικές συντάξεις με όσα ένσημα έχει ο κάθε ασφαλισμένος βαριά ανάπηρος και καταργεί το πλεονέκτημα των 35 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα.

Στην ανακοίνωσή του για το νέο πρόβλημα που ανέκυψε για τις νέες επικουρικές συντάξεις το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Μετά την κατακρεούργηση των συντάξεων λόγω θανάτου σειρά πήραν οι συντάξεις για τις βαριές αναπηρίες στην επικουρική ασφάλιση ΕΤΕΑΕΠ (Ν. 612/77 τυφλοί, νεφροπαθείς που κάνουν μετάγγιση αίματος, σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων κ.λπ).

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε ο χαρακτηρισμός του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) σε "νόμο - λαιμητόμο" συνολικά για την Κοινωνική Ασφάλιση και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας γιατί με εγκύκλιο που εξέδωσε καταργούν τον προνομιακό υπολογισμό των 35 ετών στους βαριά ανάπηρους με σαθρά επιχειρήματα.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της κυβέρνησης είναι οι συντάξεις αυτές σε συνδυασμό με τον γενικό τρόπο υπολογισμού τους να "εξαφανιστούν".

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το υπουργείο Εργασίας να ανακαλέσει αμέσως αυτήν την απαράδεκτη εγκύκλιο και να προβεί σε κάθε ενέργεια αποκατάστασης του υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των βαριά ανάπηρων ασφαλισμένων του ν.612/77, και σε όσους επεκτάθηκε κατά καιρούς με άλλες πολύ βαριές αναπηρίες, όπως νεφροπαθείς που κάνουν μετάγγιση αίματος, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων κ.λπ., όπως και στην κύρια ασφάλιση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ