Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρώτη νίκη των εργαζομένων και του σωματείου τους η εγκύκλιος για την ένταξη στα ΒΑΕ

Σε κλιμάκωση της πάλης καλεί η ΕΝΕΔΕΠ, για την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Από την απεργία των εργαζομένων στις 7 Σεπτέμβρη
Από την απεργία των εργαζομένων στις 7 Σεπτέμβρη
Τη σφραγίδα των αγώνων των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά και του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, έχουν οι εξελίξεις γύρω από το αίτημα για ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Την περασμένη Δευτέρα, ο ΕΦΚΑ κοινοποίησε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ εντάσσονται στα ΒΑΕ. Η σχετική ρύθμιση αφορά το εργατοτεχνικό προσωπικό, με την εξαίρεση των υπαλλήλων γραφείου, των φυλάκων και των επιστατών.

Η ένταξη στα ΒΑΕ υπήρξε βασικό αίτημα του σωματείου από τη δημιουργία του το 2014, ενώ βρέθηκε μαζί με τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης στο επίκεντρο των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Αποτέλεσμα της συμμετοχής και της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων

«Τα ΒΑΕ ήταν η αρχή. Κλιμακώνουμε τη δράση για την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους», σημειώνει η ΕΝΕΔΕΠ, τονίζοντας παράλληλα ότι μετά την εγκύκλιο, που ήρθε ως αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων, «η εργοδοσία πρέπει άμεσα να διαμορφώσει αντίστοιχα τα μισθολογικά δικαιώματα και τις κοινωνικο-ασφαλιστικές εισφορές, να αποδώσει την ειδικότητα σε όλους τους λιμενεργάτες που μέχρι σήμερα τους έχει ως ανειδίκευτους εργάτες».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, το σωματείο υπογραμμίζει:

«Συνάδελφοι, αποδείξαμε πως κόντρα σε λυτούς και δεμένους, κόντρα στο μονοπωλιακό όμιλο της "Cosco - Dport" - εργολάβους και ΣΕΒ, κόντρα στους απεργοσπάστες και εργοδοτικά σωματεία που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία, κόντρα σε δικαστήρια και κατασταλτικούς μηχανισμούς, κόντρα στα ΜΜΕ που διέβαλαν με κάθε τρόπο τον απεργιακό μας αγώνα, εμείς τα καταφέραμε. Αποτέλεσμα που οφείλεται στη δική μας συμμετοχή μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συνεχείς συσκέψεις. Με ανταλλαγή απόψεων βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί και πιο ώριμοι για τις μάχες που θα ακολουθήσουν.

(...) Ξενυχτήσαμε, ηλιοκαήκαμε, διψάσαμε στις απεργίες αλλά τα καταφέραμε. Κυρίως αποκτήσαμε τη δική μας πείρα για το πώς κερδίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, η οποία μας δείχνει περίτρανα πως μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε».

Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα «για την ικανοποίηση και των υπόλοιπων δίκαιων αιτημάτων μας, όπως η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί «κάθε τίμιο εργάτη, οδηγό, χειριστή να γυρίσει την πλάτη στο ξεπουλημένο εργοδοτικό "Συνδικάτο", να δώσει δύναμη στη δύναμή του και να ενισχύσει το μοναδικό Σωματείο που παλεύει για το δίκιο του εργάτη, την ΕΝΕΔΕΠ, να κάνουμε το Σωματείο μας επιτελείο μάχης που θα συμμετέχουν όλοι οι εργάτες».

Επόμενος σταθμός στην πορεία αυτή είναι για το σωματείο η απεργία στις 8 Νοέμβρη. Καλεί τους εργαζόμενους να αποφασίσουν με Γενική Συνέλευση τις επόμενες μέρες τη συμμετοχή τους στην απεργιακή μάχη, που θα δοθεί από τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Πειραιά με επίκεντρο τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Με μια φωνή στο λιμάνι να ακουστεί: Το δίκιο μ' αγώνες κατακτιέται!

«H οργανωμένη πάλη της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ μαζί με τους εργαζόμενους στους προβλήτες 2 και 3 του Πειραιά, ενάντια στο κινεζικό μονοπώλιο της "Cosco", φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει ότι «η εργοδοσία της εταιρείας "Cosco - Dport" επιβάλλεται να διαμορφώσει άμεσα τα μισθολογικά δικαιώματα των λιμενεργατών και τις κοινωνικο-ασφαλιστικές τους εισφορές».

«Με μια φωνή στο λιμάνι να ακουστεί: Το δίκιο μ' αγώνες κατακτιέται», τονίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Αυτή η πρώτη κατάκτηση των εργαζομένων της "Cosco" είναι δύναμη για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ που θα βελτιώσει συνολικά τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους προβλήτες».

Οπως υπενθυμίζει, η ΕΝΕΔΕΠ στάθηκε «βασικός οργανωτής και ψυχή του αγώνα των εργαζομένων», αποδεικνύοντας ότι «ακόμα και κόντρα σε τεράστια μονοπώλια, κυβερνήσεις, ΜΜΕ, δικαστήρια και μηχανισμούς, οι εργαζόμενοι, με τη δύναμη της οργάνωσης, με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, μπορούν να τα καταφέρουν».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ σχολιάζει πως η σημαντική κατάκτηση των εργατών στους προβλήτες του λιμανιού «εκθέτει ανεπανόρθωτα δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έχουν πάρει διαζύγιο από την ταξική πάλη και θεωρούν την απεργία "ξεπερασμένη" μορφή. Εκθέτει όλους όσοι καλλιεργούν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό, μιλώντας για αναποτελεσματικότητα των αγώνων και υποταγή των εργατών στις ορέξεις και τις επιδιώξεις των εργοδοτών. Εκθέτει όλους αυτούς που όταν οι εργαζόμενοι της "Cosco" έδιναν τη μάχη της απεργίας, ήταν εξαφανισμένοι, δεν έβγαλαν "κιχ", ούτε καν μισή ανακοίνωση στήριξης».

Στον αντίποδα των παραπάνω, η κατάκτηση των εργατών της «Cosco» δημιουργεί «προϋποθέσεις για κλιμάκωση, για ενδυνάμωση του αγώνα με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και σε άλλους κλάδους αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά».

«Οι εργαζόμενοι να χτίσουν πάνω σε αυτήν την πρώτη κατάκτηση τη συνέχιση του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Με δύναμη από αυτήν τη θετική εξέλιξη για τους λιμενεργάτες, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για να εφαρμοστεί η σχετική εγκύκλιος για την ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ», καταλήγει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ