Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνομιλίες Μέρκελ - Ρούτε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Brexit, μετανάστευση, ασφάλεια, ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης στο επίκεντρο

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Ρούτε στη Χάγη

AP 2018

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Ρούτε στη Χάγη
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η μετανάστευση, δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, προχτές το βράδυ στη Χάγη.

Στη σημασία να καταλήξουν οι ηγέτες της ΕΕ σε ένα αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της επόμενης βδομάδας σχετικά με τη συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ αναφέρθηκε ο Μ. Ρούτε, για «να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει όσο πιο ομαλά γίνεται».

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε «κρίσιμη φάση», είπε η Αγκ. Μέρκελ, προσθέτοντας πως αυτές αφορούν βασικά «τη συμφωνία απόσυρσης της Βρετανίας, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, και στη συνέχεια το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων». Πάντως, ξεκαθάρισε, για ακόμη μια φορά πως «συμφωνούμε ότι θέλουμε φιλικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, κυρίως μια πολύ, πολύ στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, τόσο από πλευράς καταπολέμησης της τρομοκρατίας όσο και στρατιωτικής συνεργασίας». Μένουν ακόμη να διευκρινιστούν τα οικονομικά ζητήματα.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε μια σειρά από αποφάσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της και το στρατιωτικό της πλεονέκτημα απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Στη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου (Ρουμανία) στις αρχές της άνοιξης του 2019 «θα μιλήσουμε για την επόμενη πενταετία» και «θέλουμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, μια πρακτική, ρεαλιστική πολιτική για τη μετανάστευση, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την ισχυρή οικονομία και την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Επίσης, η Μέρκελ έθεσε ως «σταθμό» και τη Σύνοδο Κορυφής ASEM (συνάντηση Ασίας - Ευρώπης) μέσα στον Οκτώβρη, στην οποία επισήμανε ότι θα συμμετάσχουν χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, με τις οποίες η ΕΕ προωθεί σειρά εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών.

Ακόμη συζητήθηκε το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης αλλά και η τραπεζική ένωση. «Χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση», όπου θα «τηρούνται οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και το Σύμφωνο Ανάπτυξης», τόνισε ο Μ. Ρούτε.

Τέλος, σχετικά με τη μετανάστευση, πέρα από την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και τα ελεγχόμενα κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών/προσφύγων, θα επιδιωχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διαμορφωθούν με συγκεκριμένο τρόπο οι σχέσεις ΕΕ - Αφρικής. Ανάμεσα σε άλλα, αυτές περιλαμβάνουν αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων και μεγαλύτερη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική διείσδυση των ευρωπαϊκών ομίλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σενάρια για μεγαλύτερη ...αναβολή(2019-04-11 00:00:00.0)
Προετοιμασίες και παζάρια για το Brexit(2018-09-07 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια ενόψει, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50(2017-03-30 00:00:00.0)
Οξύνονται οι κόντρες ενόψει διαπραγμάτευσης(2016-10-08 00:00:00.0)
Αντίδραση Μέρκελ για το Brexit(2016-10-07 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδο παζάρι με την «ατζέντα» του κεφαλαίου και αιχμή το Προσφυγικό(2016-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ