Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Αναγνώρισε την αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μόσχα

Μόνο ενταγμένη στην ευρύτερη αντιπαράθεση της Ρωσίας με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπορεί να ιδωθεί και η τελευταία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, με αφορμή την αναγνώριση τελικά της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείο Κιέβου (που θεωρείται σχισματική από τη Ρωσία). Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι υπό τη δικαιοδοσία του.

Είχε προηγηθεί η κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να διορίσει δύο επισκόπους, τον Παμφυλίας (ΗΠΑ) Δανιήλ και τον Μητροπολίτη Εντμοντον (Καναδάς) Ιλαρίωνα (και οι δύο Ουκρανοί) ως έξαρχους (εκπροσώπους του) στο Κίεβο, γεγονός που είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας. Χτες, εκπρόσωπος του τελευταίου δήλωσε ότι «η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης νομιμοποιεί το σχίσμα. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει πάρει μια καταστροφική απόφαση για την ίδια αλλά και για την Οικουμενική Ορθοδοξία, έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή». Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πατριάρχη, Αλεξάντερ Βολκόφ, σημείωσε ότι «η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι απολύτως πρωτόγνωρη και απολύτως καινούργια για όλους. Αυτή είναι μια ρήξη με την παράδοση και την αντίληψη της Εκκλησίας ως έννοιας. Βέβαια, όλα όσα κάνει τώρα η Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσουν καταστροφικό πλήγμα, πρώτα απ' όλα για τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία», και προειδοποίησε πως «κάτι τρομερό πρόκειται να ξεκινήσει».

Αντίθετα, την κίνηση της αναγνώρισης αυτοκεφαλίας χαιρέτισε ένθερμα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, λέγοντας ότι «την περίμεναν οι Ουκρανοί πάνω από 300 χρόνια», ενώ είναι φανερό ότι θέλει να αξιοποιήσει το ζήτημα στην αντιπαράθεση με την Ρωσία και ενόψει των νέων προεδρικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντιπαράθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτού της Ρωσίας κρατάει από πολύ παλιά και αφορά τη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους με σημαντική επιρροή, και φυσικά τώρα, σε περίοδο οξυμένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, η αντιπαράθεση αυτή κλιμακώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ