Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Για εκστρατεία «βαριάς εξωτερικής ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» της ΠΓΔΜ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ η Μ. Ζαχάροβα
Για εκστρατεία «βαριάς εξωτερικής ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» της ΠΓΔΜ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ η Μ. Ζαχάροβα
ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Οι αντιθέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία, που διά της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε χτες τη Δύση πως «επιχειρεί να σύρει με κάθε κόστος τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ», «αναμοχλεύουν» τις ενδοαστικές κόντρες στα Σκόπια. Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έδειξε πως επιδιώκει διακαώς την εξασφάλιση των 2/3 των ψήφων της 120μελούς Βουλής, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να προωθηθούν οι παρεπόμενες συνταγματικές αλλαγές. Απέρριψε, ωστόσο, επί του παρόντος ως «απολύτως απαράδεκτη» την απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες και συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών με θητεία 100 ημερών, αντικατάσταση του γενικού εισαγγελέα και διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας για φερόμενες «ανωμαλίες» που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο Ζάεφ εκτίμησε ότι περίπου έως τις 10 Οκτώβρη θα μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες της χώρας του για τα επόμενα βήματα μετά το δημοψήφισμα. «Ελπίζω να μπορέσω να ανακοινώσω πως εξασφάλισα τα 2/3 των ψήφων της Βουλής», είπε χτες χαρακτηριστικά σε συνέδριο στην Αχρίδα, προσθέτοντας ότι αυτό τάχα «θα ήταν καλό για τη χώρα επειδή δεν θα σπαταλούσε αρκετούς μήνες». Δεν απέκλεισε παρ' όλα αυτά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διευκρινίζοντας ότι θα προτιμούσε να ολοκληρώσει τη θητεία του «με πιο σταθερή οικονομία και μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, χτες μετέβη στα Τίρανα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπουζάρ Οσμάνι, που συναντήθηκε με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μπουσάτι, και τον Κοσσοβάρο υπουργό αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Ντουράτα Χότζα, συζητώντας τις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών τους και την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας. Ο Οσμάνι είδε ότι «η τεράστια υποστήριξη στο δημοψήφισμα» για την ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δίνει «ισχυρή ώθηση για την εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών». Υποστήριξε ακόμη ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «δίνει ώθηση για συμβιβασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια».

Στη Μόσχα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε «δυτικές χώρες» ότι «προσπαθούν να σύρουν τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος, ακόμη και μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής». Κατηγόρησε χώρες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι έκαναν εκστρατεία «βαριάς εξωτερικής ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις» των Σκοπίων και ότι η πρόσφατη «παρέλαση» υψηλόβαθμων Δυτικών αξιωματούχων στα Σκόπια «ήταν εντελώς απαράδεκτη πρακτική». Παρατήρησε επίσης ότι παρά τη μεγάλη αποχή, που ακυρώνει, όπως είπε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι Δυτικοί αξιωματούχοι «αδίστακτα καλωσόρισαν το αποτέλεσμα».

Κατήγγειλε επίσης πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επειδή με αυτή αφενός προέβλεψε ως πιθανή την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στις αρχές 2019 και από την άλλη θεώρησε δεδομένη την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η Ζαχάροβα επίσης υπενθύμισε την «αταλάντευτη θέση της Μόσχας», ότι δεν βοηθούν οι ξένες πιέσεις όταν δύο χώρες επιδιώκουν την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης σε ένα πρόβλημα...

Το ίδιο 24ωρο, στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε να εμφανιστεί ως «κηδεμόνας» των Σκοπίων, καλώντας «ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην εγκαταλείψουν τη Μακεδονία». Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ «να δώσει περισσότερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια», επισημαίνοντας πως η Τουρκία «υποστηρίζει την ειρήνη, την πρόοδο και τη σταθερότητα βαλκανικών χωρών και την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

  • Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήρε χτες το πρωί την κατάσταση υψίστης ετοιμότητας στην οποία είχε θέσει από το περασμένο Σάββατο τις σερβικές Ενοπλες Δυνάμεις με αφορμή κατάληψη υδροηλεκτρικού σταθμού στην τεχνητή λίμνη Γκαζίβοντε του βορείου Κοσσυφοπεδίου από τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας του προτεκτοράτου. Παράλληλα, κοσσοβάρικα ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι έπειτα από πιέσεις αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών στην Πρίστινα επανήλθε στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ο Σέρβος υπουργός Ντάλιμπορ Τζέβτις, που είχε εκλεγεί με τη «Σερβική Λίστα». Ο Τζέβτις και άλλοι Σέρβοι αξιωματούχοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση του προτεκτοράτου τον περασμένο Μάρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη σύλληψη του Μάρκο Ντζούριτς από τις «δυνάμεις ασφαλείας Κοσσόβου».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ