Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πιο πλατιά ενωτική πρόταση είναι του ΚΚΕ

-- Τριπλή εκλογική αναμέτρηση (...) Η μνήμη του 2012 (...) Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, έκανε κάποιο λάθος στην τακτική του τότε το ΚΚΕ; Και επίσης, επειδή τώρα βλέπω, παρακολουθώ (...) την πληθώρα του κόσμου που επιστρέφει στο ΚΚΕ, είδα τις εικόνες από τα Φεστιβάλ, είναι το ΚΚΕ έτοιμο να υποδεχθεί ή να υποβοηθήσει αυτήν την καλή διάθεση;

-- Θα σας πω, κύριε Μηλάκα, ότι το ΚΚΕ είπε την αλήθεια και το 2012, και πιο πριν, και μετά, στον ελληνικό λαό. Δεν κοίταξε μικροκομματικά οφέλη. Να σας πω, δεν είναι και μεγάλη ευφυΐα να πεις ορισμένα προπαγανδιστικά - διαφημιστικά τσιτάτα ή συνθήματα για να πείσεις κάποιους ψηφοφόρους να έρθουν με σένα, όταν ξέρεις εκ των προτέρων ότι δεν θα τα κάνεις, και δεν είσαι ικανός να τα κάνεις αλλά και ο συσχετισμός είναι τέτοιος. Το ΚΚΕ ποτέ δεν έπεσε ούτε στην παγίδα, αλλά ούτε αν θέλετε και στην πίεση, γιατί υπάρχει τέτοια λαϊκή πίεση δυστυχώς ακόμα. Ελεγα τις προάλλες στους συντρόφους μου: Ενας άνθρωπος πολιτικά σκεπτόμενος, ο οποίος συμπαθεί τις θέσεις του ΚΚΕ, τις ακούει, όπως και πάρα πολύς κόσμος, μου είπε «κοίταξε να δεις, πες και κάνα ψέμα, ο κόσμος θέλει παραμύθιασμα». Και τον κοιτούσα για να δω αν μου κάνει πλάκα ή αν τα λέει σοβαρά. Και μου λέει, «τα λέω πάρα πολύ σοβαρά. Εχει συνηθίσει ο κόσμος - μου λέει - στο παραμύθι. Πες ψέματα, πέστε ψέματα, ε, όχι μεγάλα, αλλά τέλος πάντων, ιδιαίτερα προεκλογικά, πέστε, να σας ακούει». Ε, δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε αυτήν την πίεση. Γιατί ξέρουμε ότι και πάρα πολλοί τότε, που μας λέγανε «μα γιατί δεν λέτε ναι, συνεργασία σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα κ.λπ., να κάνετε συνεργασία έστω και κοροϊδεύοντάς τον, κι ας μην το κάνατε μετά». Λοιπόν αυτό δεν θα το κάνουμε, γιατί αυτοί οι άνθρωποι σήμερα έρχονται και μας λένε «μπράβο σας, εσείς μας στηρίξατε». Από αυτήν τη σκοπιά είναι πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση που έκανε ο Θάνος ο Μικρούτσικος πρόσφατα, σε δημόσια εκδήλωση, που είπε ότι «παρότι συμφωνούσα σε πολλά με το ΚΚΕ, διαφωνούσα κυρίως σ' αυτό, το εφικτό. Είχα την άποψη κι εγώ, όπως πολύς κόσμος, ότι να κάνουμε τέλος πάντων κάποια εφικτά πράγματα τώρα για την ανακούφιση κ.λπ. Και αυτό είναι ρεαλιστικό ζήτημα. Λοιπόν, αποδείχθηκε ότι όσοι κυνήγησαν αυτό το δήθεν ρεαλιστικό και το δήθεν εφικτό μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, με τέτοιες διακυβερνήσεις, με τέτοιο σύστημα, με αυτόν το συσχετισμό και με όλα αυτά, είτε περιθωριοποιήθηκαν είτε ενσωματώθηκαν».

Οπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική αυτή, με την κυβέρνηση. 'Η όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ προηγούμενες δεκαετίες. Αρα λοιπόν, αυτό το ζήτημα είναι πολύ κρίσιμο και υπάρχει ευρύτερος κόσμος που έχουμε όχι μόνο απλώσει το χέρι, έχουμε ανοίξει την αγκαλιά μας να έρθει. Εχουμε τέτοια δείγματα. Πολλές Οργανώσεις οργανώνουν εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν τέτοιοι άνθρωποι. Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε αυτό που κάναμε στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε πρώην - πριν δύο χρόνια - γραμματέας μιας περιοχής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε άλλος που είχε φύγει απ' το ΠΑΣΟΚ, μίλησαν άλλοι άνθρωποι από το συνδικαλιστικό κίνημα που ήταν είτε στη ΛΑΕ είτε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή στο ΝΑΡ, σε άλλα σχήματα αυτού που λέμε αριστερού ή όπως ονομάζεται - κυρίως από σας - «εξωκοινοβουλευτικού χώρου της αριστεράς». Κι αυτά είναι σημαντικά δείγματα. Που σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, με τις επιμέρους αν θέλετε απόψεις τους, με τις επιμέρους διαφωνίες τους, αλλά που συμφωνούν σε κεντρικά ζητήματα και κυρίως στο ρόλο του ΚΚΕ, μπορούν να έρθουν και να συμμετέχουν. Και σε ψηφοδέλτια, έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στο εργατικό κίνημα, σε σωματεία, σε συλλόγους, σε αγώνες, σε άλλες μορφές οργάνωσης. Και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

-- Ολους αυτούς που περιγράψατε (...) είστε έτοιμοι να τους υποδεχτείτε στις Οργανώσεις σας ως μέλη, χωρίς να τους υποπτεύεστε;

-- Ξέρετε πόσοι άνθρωποι είναι κομμουνιστές αλλά λένε «δεν θέλω να είμαι μέλος γιατί το μέλος έχει και παραπάνω καθήκοντα». Μην κολλήσουμε στα μέλη.

-- Μάλλον δεν είστε έτοιμοι.

-- Οχι, έτοιμοι είμαστε. Και μάλιστα σας πληροφορώ ότι η οργανωτική μας ανάπτυξη είναι θετική. Το πρόσημο είναι θετικό. Δεν έχουμε κολλήσει. Και κυρίως στην ΚΝΕ, αλλά και στο Κόμμα. Αλλά εμείς δεν μιλάμε, δεν απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο και του λέμε «έλα γίνε μέλος ή στέλεχος». Γιατί το μέλος έχει κι άλλα καθήκοντα, δεσμεύσεις καταστατικές κ.λπ. Σου λέει ο άλλος «θέλω να είμαι δίπλα στο ΚΚΕ», ακόμα κι αυτός που συμφωνεί σε όλα μαζί σου, και να είναι δίπλα και να συμμετέχει σε ψηφοδέλτια, σε δράσεις.

-- Ο στόχος, ο πήχης για το ΚΚΕ, τις επόμενες εκλογές μπαίνει πού; Στις επόμενες βουλευτικές.

-- Οσο πιο ψηλά γίνεται.

-- Σίγουρα περισσότερο από τις προηγούμενες;

-- Ε, αυτό είναι δεδομένο.

-- Κι αν είστε τρίτοι, τι θα την κάνετε την εντολή; Για πείτε μας...

-- Θα την επιστρέψουμε εκεί που πρέπει.

-- Μα ο λαός σας την έδωσε για να τη διαχειριστείτε, αν είστε τρίτοι.

-- Ναι, θα τη διαχειριστούμε, αλλά θα τη διαχειριστούμε με βάση αυτά που θα έχουμε πει προεκλογικά στο λαό, για να μας δώσει αυτήν την εντολή και την τρίτη θέση.

Κοινωνική Συμμαχία και όχι διαβουλεύσεις κορυφών

-- Ισως να έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες, για να μεταφέρω διαφορετικά το ερώτημα που έθεσαν οι συνάδελφοί μου νωρίτερα, και για ευρύτερες συνεργασίες σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ (...) κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έφυγαν, όπως ο κ. Λαφαζάνης, ενδεχομένως η κα Κωνσταντοπούλου (...) στέκουν αρκετά κοντά στις απόψεις και τις θέσεις τις οποίες εκφράζετε κι εσείς. Εκεί τι γίνεται;

-- Μπορεί να έχετε επιφυλάξεις γι' αυτό που θα σας πω, αλλά έτσι είναι στην πραγματικότητα. Η πιο πλατιά ενωτική πρόταση, κατά την άποψή μας και κατά την άποψη πολλών ανθρώπων που μας παρακολουθούν στενά, είναι αυτή του ΚΚΕ. Γιατί εμείς μιλάμε για συνεργασίες όχι κάποιων σε κεντρικό επίπεδο, που θα συναντιούνται, θα συζητάνε, θα βρίσκουν κάποιες κοινές συνισταμένες, θα φεύγουν για τις ανάγκες των καναλιών ή του Τύπου και μετά θα αρχίζει η φαγωμάρα. Οπου πάντα το ΚΚΕ θα πρέπει να «υποστείλει τη σημαία», γιατί «είναι πιο προωθημένη η πρότασή του» και πρέπει να πάει στις απόψεις των άλλων, που είναι πιο σοσιαλδημοκρατικές, πιο οπορτουνιστικές ή δεν ξέρω τι, πιο δεξιές, τάχα μου «για να μας καταλάβει ο κόσμος» ή «για να μας ακολουθήσει», πάλι ψεύτικα, «ο κόσμος», όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοί στους οποίους αναφέρεστε έβαλαν το χεράκι τους - και μεγάλο μάλιστα χέρι - το πρώτο διάστημα, για να γίνει αυτή η κατάληξη.

Εμείς απευθυνόμαστε στον κόσμο και του λέμε «έλα να ενωθούμε μέσα στο κίνημα». Μιλάμε για Κοινωνική Συμμαχία, η οποία θα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και κατεύθυνση, ενάντια σ' αυτό το σύστημα, με θέσεις για την οικονομία, ακόμα και πρόταση εξουσίας, και εκεί να συζητήσουμε και να γίνει η διαπάλη. Εκεί δεχόμαστε - και το έχουμε πει με συνεδριακές αποφάσεις πλέον, από το 19ο Συνέδριο - σ' αυτήν την Κοινωνική Συμμαχία ούτε το ΚΚΕ, ως η πλέον οργανωμένη δύναμη, να μην συμμετέχει ως τέτοια οργανωμένη δύναμη, ως συνιστώσα. Και λέμε το ίδιο να κάνουν και οι άλλοι. Αλλά να συμμετέχουμε μέσω των μελών μας, των φίλων μας, ο ένας είναι κομμουνιστής, ο άλλος είναι ξέρω 'γω μέλος ή οπαδός της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΣΟΚ, ή του ΣΥΡΙΖΑ ή οτιδήποτε άλλο, αλλά μέσα εκεί, στο εργατικό σωματείο, στους αγώνες, στη Λαϊκή Επιτροπή, σ' αυτό που θα συγκροτήσει τελικά την Κοινωνική Συμμαχία και με πολιτικό - οικονομικό πρόγραμμα. Να συμμετέχουν όλοι μέσα από κει και όχι με διαβουλεύσεις κορυφών, όπου δεν λύνεται κανένα ζήτημα και δημιουργούνται συνεχώς νέα αδιέξοδα. Τα 'χουμε ζήσει, τα 'χουμε ξεπεράσει αυτά, τα 'χουμε μελετήσει. Είδατε άλλα κόμματα που συνενώνονται. Κάνουν συνέδρια, λέω τώρα για το ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα, και τη μια ο Θεοδωράκης του φεύγει από δω, ο άλλος του φεύγει από κει, άλλος έρχεται απ' αλλού και πάει λέγοντας. Για να καταντάς ένας μπαλαντέρ κι ένας παλιάτσος της πολιτικής ζωής. Δεν λέω ότι κατάντησαν έτσι οι άνθρωποι αυτοί. Ομως τελικά εμείς δεν το θέλουμε για τον εαυτό μας.

-- Σαφέστατος. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία εδώ, στα γραφεία του ΚΚΕ, στο Σπίτι του Λαού, γι' αυτήν τη συνέντευξη. Να ευχαριστήσω θερμά και τους συναδέλφους Δημήτρη Μηλάκα και Μανώλη Κοττάκη.

-- Κι εμείς ευχαριστούμε. Ως φιλελεύθερος (σ.σ. Μ. Κοττάκης) ένιωσα πολύ άνετα σε αριστερό σοσιαλιστικό περιβάλλον, Γραμματέα, πρέπει να πω.

-- Αυτό είναι θετικό. Να ακούσουν και οι υπόλοιποι που μας ακούνε σήμερα και είναι αυτής της άποψης, και να έρθουν πιο κοντά στο ΚΚΕ, στηρίζοντάς το.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τάσος ΜΑΣΤΟΡΙΔΗΣ(16/3/2019)
Εν Χριστώ αδελφοί...(4/5/2004)
«Η κλωνοποίηση ανθρώπου είναι μία υπόθεση ασθενών και γιατρών!»(11/3/2001)
Πάνω απ' όλα προέχει η ενότητα του Κόμματος(22/11/2000)
Εκπομπές "σικέ"(9/6/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org