Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προδιαγράφουν όλα τα σενάρια του προϋπολογισμού

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που βρίσκεται πίσω από κάθε «σενάριο» του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και με βάση τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με παρέμβασή του χτες στη Βουλή.

Για το προσχέδιο προϋπολογισμού και τις λεγόμενες «δύο εκδοχές» του επισήμανε ότι και τρεις και τέσσερις να ήταν οι εκδοχές και τα εναλλακτικά του σενάρια, «ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού είναι αντιλαϊκός και αποτελεί κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης», τονίζοντας ότι αποτελεί «εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Τα παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους».

Επισήμανε ακόμη ότι η καταλήστευση «του λαϊκού εισοδήματος οδηγεί στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και στον "δημοσιονομικό χώρο", για να μπορείτε να κάνετε τα παιχνίδια με τις διάφορες παροχές. Δηλαδή και στο εναλλακτικό σενάριο, ενώ ματώνετε το λαό για να πιάσει αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, δίνετε κίνητρα για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων». Οπως ανέφερε ενδεικτικά, από τη φοροεπιδρομή, την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων η κυβέρνηση επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων για τους εργαζόμενους έως 24 ετών, μειώνει τον φορολογικό συντελεστή των διανεμόμενων κερδών από 15% σε 10%.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε σκιαμαχία την αντιπαράθεση για το αν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις, γιατί όπως επισήμανε, «οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάνω από το 1/3 των συντάξιμων αποδοχών τους, και επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» και όχι μόνο δεν γίνεται καμία αναπλήρωση των απωλειών, «παρότι ήρθε η ανάκαμψη, παρότι αλλάζουμε σελίδα, όπως ισχυρίζεστε», αλλά «θα πρέπει να ζούνε με αυτήν την κλοπή που έχετε κάνει στις συντάξεις τους και, βεβαίως, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων. Γιατί μπορεί να μη γίνει τώρα, αλλά μπορεί να γίνει μετά από έξι μήνες ή να υπάρχει ως απειλή».

Ενώ τόνισε ότι το βασικό, που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση και «για το οποίο δίνει χέρι βοηθείας και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Επιδιώκετε, τα λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, να δέχονται τις μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στο όνομα της θωράκισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και να βολεύονται με ορισμένα ψίχουλα επιδοματικής λογικής».

Καλούν το λαό να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για τη σωτηρία των τραπεζών

Για τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα συγκαλύπτει «τις αβεβαιότητες για τις οικονομικές εξελίξεις και στο επίπεδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία», ότι η όποια ανάκαμψη είναι ασθενική, πυροδοτώντας ακόμα μεγαλύτερες τριβές και ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «με επίκεντρο το ξαναμοίρασμα των αγορών και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος», προσθέτοντας πως «πάνω απ' όλα, όμως, θέλετε να αξιοποιήσετε την κατάσταση και τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως μέσο πίεσης στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες για να βάλουν πλάτη, να μειωθούν οι επισφάλειες των τραπεζών, τα "κόκκινα" δάνεια, άρα δηλαδή να σφίξουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι για τη σωτηρία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αρα, λοιπόν, δεν πρέπει να δοθεί καμία ανοχή από τους εργαζόμενους και καμία επανάπαυση για το τι τους έχετε ετοιμάσει για μετά».

Κάλεσε την εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συγκρουστούν με την πραγματική αιτία των προβλημάτων τους, που «δεν είναι ούτε η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης ή οι προθέσεις της επόμενης, αλλά η πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, γιατί αυτές βρίσκονται πίσω από την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων και των λαών. Να συγκρουστούν με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις πολιτικές της ΕΕ, ισχυροποιώντας με αποφασιστικότητα τους αγώνες, τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος, το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ