Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί πλήρως στα απαιτούμενα της Συμμαχίας»

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
«Εγινε μία ευρεία συζήτηση για το μέλλον της Συμμαχίας. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα για τη Συμμαχία και μάλιστα με τις νέες δυνατότητες που δίνονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως στο Βόλο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και πολύ σύντομα στην Καλαμάτα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροσκαφών. Η Ελλάδα πλέον αποτελεί μία "όαση" σταθερότητας στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων»...

Τάδε έφη χτες, εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, με το πέρας της διήμερης Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αποτυπώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που η λυκοσυμμαχία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Οι αναφορές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας αποτυπώνουν ουσιαστικά ένα νέο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων και άλλων υποδομών υποστήριξης που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σπεύδει να παράσχει για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, πλέον των ήδη υφιστάμενων (π.χ. Σούδα, Αραξος, Ακτιο κ.ά.), με τη Λάρισα να φιλοξενεί αμερικανικά UAV, το Στεφανοβίκειο αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα και την Αλεξανδρούπολη να ετοιμάζεται εντατικά για την υποδοχή νέας αμερικανικής βάσης, όπως έδειξε και η προχτεσινή επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην πόλη.

Θέματα που αναμένεται να συζητήσει ο Π. Καμμένος με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Μάτις στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να μεταβεί το επόμενο διάστημα, με αφορμή επίσκεψή του σε έκθεση στρατιωτικού υλικού.

Τα πυρηνικά ως τα «κατάλληλα εργαλεία» του ΝΑΤΟ

Ολα αυτά την ώρα που η ΝΑΤΟική φονική μηχανή κλιμακώνει την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, υλοποιώντας βήμα προς βήμα τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, τον Ιούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, νωρίς χτες το πρωί συνεδρίασε η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, όπου η συζήτηση περιστράφηκε ξανά γύρω από την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και την απάντηση που σχεδιάζεται από ΝΑΤΟικής πλευράς, με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας να επαναφέρουν τις προηγούμενες μέρες το δόγμα του προληπτικού χτυπήματος από μέρους του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, δείχνοντας ξανά τη Ρωσία και τα νέα τέτοια οπλικά μέσα που όπως την κατηγορούν οι ΝΑΤΟικοί έχει αναπτύξει, είπε ότι ο Πυρηνικός Σχεδιασμός του ΝΑΤΟ «αποτελεί μέρος της δουλειάς μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και διαδικασίες. Ετσι οι πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραμένουν ασφαλείς και αποτελεσματικές»...

Επικαλούμενος, εξάλλου, κατηγορίες των κυβερνήσεων Βρετανίας και Ολλανδίας, κατηγόρησε τη Μόσχα για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Π.χ. για κυβερνο-επίθεση που, όπως ισχυρίζονται, έκανε η ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών στα συστήματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (βλέπε και το σχετικό θέμα στη σελ. 24), αλλά και επιθέσεις σε άλλα σημεία του κόσμου, που προκάλεσαν «τεράστιο οικονομικό κόστος», όπως επεσήμανε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτήν την απερίσκεπτη συμπεριφορά. Συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας κατά των γειτόνων της, της απόπειρας παρεμβολής στις εκλογικές διαδικασίες και των εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης», έβαλε ο Στόλτενμπεργκ το «κερασάκι» στη συζήτηση.

Στο επίκεντρο η «απάντηση» στη Ρωσία και η «αστάθεια» στο Νότο

Αλλωστε και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε κατόπιν με συμμετέχοντες τους υπουργούς Αμυνας, εστίασε στην «απάντηση» που πρέπει να δοθεί από το ΝΑΤΟ «σε μια πιο ισχυρή Ρωσία», ενώ ασχολήθηκε και με την «αστάθεια στα νότια σύνορά μας», Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωνε αργότερα ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει ποικιλότροπα χώρες όπως το Ιράκ, την Ιορδανία και την Τυνησία, ώστε «να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους σε άμυνα και ασφάλεια», και ότι «ο Κόμβος για το Νότο», που έχουν στήσει στη Νάπολη, θα συνεχίσει να συγκεντρώνει και να αναλύει πληροφορίες προκειμένου «να κατανοηθούν καλύτερα οι περιφερειακές απειλές όπως η τρομοκρατία και τα υπό κατάρρευση κράτη».

Σχετικό με τα παραπάνω θέματα, το οποίο επίσης επεξεργάστηκαν, είναι η λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα, βασικός στόχος του ΝΑΤΟ για το 2018, η ταχύτερη μετακίνηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από Βόρεια Αμερική προς Ευρώπη και διά μέσου της Ευρώπης προς τα ανατολικά, τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, και τα νότια.

Στη συζήτηση αυτή πήρε μέρος και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναδεικνύοντας την ακόμα στενότερη διασύνδεση των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα. Πτυχή που επιβεβαιώθηκε και από την ενημέρωση που τους έκανε για το πρόγραμμα ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, «συμπληρωματικά» και όχι «ανταγωνιστικά» προς το ΝΑΤΟ, όπως τονίστηκε, και στην προοπτική «να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική».

Τέλος, στη Σύνοδο εξετάστηκε η πορεία αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ, ώστε να πιαστεί η ΝΑΤΟική νόρμα, όπως επιτακτικά ζητούν οι Αμερικανοί, κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως 2% του ΑΕΠ του για τέτοιες δαπάνες (η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις ελάχιστες στους 29 που το κάνει), και ταυτόχρονα τουλάχιστον 20% από αυτό το ποσό να πηγαίνει για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων ή την αναβάθμιση υπαρχόντων, όπως το σχετικό πρόγραμμα των ελληνικών «F-16» που έχει βάλει μπρος η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ