Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επικαλείται προκλητικά ... άγνοια για τα «καζάνια του θανάτου» σε Πέραμα και Δραπετσώνα

Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα οξυμένα προβλήματα από τις δεξαμενές πετρελαίου στο Πέραμα, στη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τα οποία κατήγγειλε με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος επίτροπος, K. Βέλα, απαντώντας στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, δηλώνει ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει, στο παρόν στάδιο, στοιχεία που να τεκμηριώνουν μια τέτοια παράβαση», αναφερόμενος σε παράβαση της ευρωενωσιακής νομοθεσίας, την οποία επικαλείται, κατά την προσφιλή τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καταστροφική για την υγεία και το περιβάλλον δράση του κεφαλαίου. H πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ίδια η νομοθεσία της ΕΕ με τις αρχές, τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις της, αποτελεί τη νομική βάση, με τη σύμπραξη του αστικού κράτους, για τη «νόμιμη» παραβίαση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων για ποιότητα ζωής αντίστοιχη με τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της επιστήμης σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει αναπάντητο το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για άμεση μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών εκτός κατοικημένων περιοχών, αδιαφορώντας για τον παράγοντα του Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ), τόσο στο Πέραμα όσο και στη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου μαζί με τις λαϊκές κατοικίες συνυπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και άλλες μονάδες, επικίνδυνες για την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτές. Κίνδυνος, την αποτροπή του οποίου ούτε η ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί ούτε καμιά αστική κυβέρνηση έχει στις προτεραιότητές της.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά για την περίπτωση της εταιρείας «Oil One» - που οι δεξαμενές πετρελαιοειδών και χημικών αποβλήτων της προκαλούν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος, την έντονη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή - δηλώνει αβεβαιότητα για το «εάν εκτελεί δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων» υπαγόμενων στην «οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών». Και όμως, αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στην ίδια την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η νέα δραστηριότητα της εταιρείας αφορά σε σύστημα «επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων» δυναμικότητας άνω των 1.200 τόνων των εν λόγω επικίνδυνων αποβλήτων σε μέρα αιχμής και σε μία μόνο 8ωρη βάρδια εργασίας.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με βάση τα παραπάνω σημειώνει πως «προκύπτει ξεκάθαρα η προσπάθεια της ΕΕ να συγκαλύψει τις διαχρονικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και της ίδιας της εταιρείας για τη δυσοσμία και τις άλλες επιπτώσεις, που απειλούν την υγεία και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του λαού της Δραπετσώνας και των άλλων εργατοσυνοικιών της ευρύτερης περιοχής.

Το ΚΚΕ, με πλήθος παρεμβάσεών του, αλλά και στη συγκεκριμένη Ερώτηση έχει καταγγείλει ότι μπροστά στην καπιταλιστική ανάκαμψη, στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνηση, κεφάλαιο, με βάση και τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, δεν λογαριάζουν την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ο ρόλος της ΕΕ: Υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων, εχθρικός για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν τις μαζικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους παλεύοντας για τα ζητήματα της υγείας του λαού, της ασφάλειας στους χώρους κατοικίας και δουλειάς, της προστασίας του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ