Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τις καταστροφές στην Πελοπόννησο

Ερώτηση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές της Πελοποννήσου από τον κυκλώνα «Ζορμπά» κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, αναφέρεται:

«Καταστροφές από τον κυκλώνα "Ζορμπά" προκλήθηκαν στην Πελοπόννησο το Σάββατο 29/9/18. Η κακοκαιρία έπληξε τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και ιδιαίτερα περιοχές στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο, Ξυλόκαστρο, δημοτικά διαμερίσματα του Δ. Κορινθίων και της Νεμέας) και την Αργολίδα (Αργος, Νέα Κίος, και Κιβέρι), όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.

Στο Αργος ξεχείλισε ο χείμαρρος Ξεριάς με αποτέλεσμα το νερό να εισχωρήσει σε μέρος της πόλης, παράλληλα το ποτάμι Πάνιτσα "έσπασε" και μπήκε στη Νέα Κίο, με αποτέλεσμα να γίνουν εκκενώσεις κατοικιών. Στο Κιάτο υπερχείλισαν και τα τέσσερα ρέματα της πόλης, το ίδιο έγινε στο Βραχάτι στο ύψος του γεφυριού της ΠΕΟ και στα υπόλοιπα χωριά της παραλιακής ζώνης της Κορινθίας.

Εγιναν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Ειδικότερα στο Κιάτο, με αποτέλεσμα για πολλές μέρες ένα μέρος της πόλης να μην έχει νερό.

Επίσης, η κακοκαιρία έπληξε και την αγροτική παραγωγή, κυρίως τα ελαιόδεντρα και τα κηπευτικά.

Καταστροφές που οι περιοχές αυτές δεν είναι πρώτη φορά που τις αντιμετωπίζουν. Αναδεικνύεται έτσι, για μια ακόμα φορά, η διαχρονική, τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.

Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (που απέφυγε να τοποθετηθεί για την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στις 1/10/18, δύο μέρες μετά τις καταστροφές, ενώ προκλητικά μοίρασε 1.485.000 ευρώ στην "Πελοπόννησος ΑΕ"), άλλοι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη.

Η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αντιμετώπισης του κινδύνου από τις πλημμύρες δεν αποτελεί τεχνοκρατικό πρόβλημα. Οφείλεται στην ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος.

Τα έργα της Ολυμπίας οδού και του Προαστιακού σιδηρόδρομου έχουν συμβάλει στην επιδείνωση του πλημμυρικού φαινομένου, γιατί στη βάση του μεγαλύτερου κέρδους δεν συνυπολογίζεται το σύνολο των επιδράσεων που επιφέρουν.

Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, η αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου να προχωρήσει σε έργα και ενέργειες για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση και γι' αυτό είναι επιλέξιμα και από την ΕΕ, όπως η ανάπλαση της πλ. Αγ. Πέτρου και της λαϊκής αγοράς του Αργους, η πλ. Π. Τσαλδάρη (Περιβολάκια) στην Κόρινθο κ.ά., υλοποιούνται γρήγορα, με fast track διαδικασίες.

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να καταγραφούν οι ζημιές, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή.
  • Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης κ.ά.).
  • Να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Πελοπόννησο».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ