Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΩΠΙ
Εντονες αντιδράσεις στα σχέδια χωροθέτησης ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ

Το ανενεργό λατομείο που η κυβέρνηση μεθοδεύει να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ

INTIME NEWS

Το ανενεργό λατομείο που η κυβέρνηση μεθοδεύει να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ
Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε χτες στο Κορωπί, με θέμα τα σχέδια κυβέρνησης και Περιφέρειας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, σύμφωνα με αυτά, σχεδιάζεται η χωροθέτηση ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σε ανενεργό λατομείο της περιοχής, όπως και σε αντίστοιχο στα Μέγαρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο απαιτώντας να μην υλοποιηθούν αυτοί οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, που ο πρόεδρός του Δ. Μέντης παραβρέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί τη διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ιδιαίτερα για το χώρο του ανενεργού λατομείου Κυριακού, που όπως φαίνεται η κυβέρνηση και η Περιφέρεια σχεδιάζουν να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ, το ΕΚ υπογραμμίζει ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, γιατί βρίσκεται εντός της βιομηχανικής ζώνης και πλησίον του οικιστικού ιστού με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Κορωπίου. Προσθέτει επίσης ότι η όποια πιθανή διαρροή θα μολύνει ανεπανόρθωτα τον ήδη επιβαρυμένο υδροφόρο ορίζοντα.

Αλλωστε, αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια είναι η συγκεκριμένη περιοχή του λατομείου να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στο λαό της περιοχής και αντί αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Περιφέρεια διαλέγουν τον δρόμο των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

«Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα υποδομής στην Ανατολική Αττική, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα 99 θύματα, αντί να προχωρήσει την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, αντί να φτιάξει ένα νοσοκομείο που τόσο έχουμε ανάγκη, έρχεται σε μία επιβαρυμένη περιοχή να την κάνει ακόμα χειρότερη. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Απαράδεκτη η μεθόδευση της κυβέρνησης

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που είχε προσκληθεί, όπως και βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα. Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η μεθόδευση της κυβέρνησης, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί του περιεχομένου της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην επιλογή αυτή και δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων. Οπως είπε, είναι «εκ του πονηρού» η επίκληση της χωροθέτησης από το 2003, καθώς πλέον «δεν είναι ίδια η περιοχή, με την επιβάρυνση, τη βιομηχανική ζώνη» που έχει δημιουργηθεί κ.λπ. «Ολο αυτό δείχνει την πλήρη αποτυχία του περιφερειακού σχεδιασμού και της πολιτικής που ακολουθήθηκε διαχρονικά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και από τη σημερινή και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι «ο υπερκορεσμός της Φυλής να αξιοποιείται για να εκβιάζονται οι κοινωνίες να αποδέχονται λύσεις - μπαλώματα και άρον άρον». Αναδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για «τεχνική αστοχία», σημείωσε ότι το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι το σκουπίδι «αντιμετωπίζεται ως "μπίζνα"», που αποφέρει κέρδη. Οπως είπε, «χρειάζεται εθνικός διαπεριφερειακός σχεδιασμός, χωρίς εργολάβους, ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης», γιατί «το πρόβλημα δεν είναι μόνο εδώ. Είναι και στην Κέρκυρα, στην Πελοπόννησο κ.α. Είναι ολόκληρη πολιτική που εφαρμόζεται και δημιουργεί τέτοια προβλήματα».

Υποκριτική ήταν η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Π. Φιλίππου, που την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια προωθεί αυτές τις μεθοδεύσεις, ο ίδιος δήλωσε αντίθετος και ενώ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τη διαφωνία τους κατέθεσαν και οι βουλευτές της ΝΔ που παραβρέθηκαν, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν το πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης, που αποτελεί την πηγή του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ