Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Απορρίπτουμε το πόρισμα της «επιτροπής Παρασκευόπουλου»!

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή

Eurokinissi

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή
«Απορρίπτουμε το πόρισμα της "επιτροπής Παρασκευόπουλου"! Υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές ελευθερίες! Αντιπαλεύουμε τα κυκλώματα! Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας!».

Τα παραπάνω τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας «για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια», το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα.

Οπως τονίζει το ΜΑΣ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το πόρισμα της επιτροπής για "τα ζητήματα παραβατικότητας στα ΑΕΙ", όπως τα χαρακτηρίζει, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα (π.χ. ναρκωτικών), αλλά κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ποινικοποίησης των φοιτητικών διεκδικήσεων».

Ειδικότερα το ΜΑΣ τονίζει πως με το πόρισμα η κυβέρνηση:

«1. Ανοίγει τον δρόμο για την παραπέρα ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών. Θεωρεί την κατάληψη όχι μια μορφή αγώνα που μπορεί να αποφασίζεται από τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, αλλά... ποινικό αδίκημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί! Αρχικά με τη σύσταση "επιτροπής διαπραγμάτευσης και επικοινωνίας" για να μας νουθετήσει ότι "είμαστε παράνομοι". Στη συνέχεια με "επιτροπή αντιμετώπισης καταλήψεων" για να επιβάλει την "τάξη"! Βαφτίζουν τη συνδικαλιστική δράση, την παρέμβαση των φοιτητών σε όργανα διοίκησης "εγκλήματα κυρίως χαμηλής ποινικής απαξίας που σχετίζονται με τη συγκυρία και τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο και διαπράττονται από φοιτητές ή ομάδες φοιτητών". Με την κατάρτιση "Κώδικα Δεοντολογίας" επιβάλλουν στους φοιτητές το πώς, πότε και γιατί "επιτρέπεται" να αγωνίζονται και επαναφέρουν πειθαρχικές διώξεις και τιμωρίες φοιτητών για συνδικαλιστικούς λόγους. Το πόρισμα προτείνει τη δημιουργία δικτύου υπευθύνων (πρυτάνεων, καθηγητών, φοιτητών, Εισαγγελέα, Αστυνομίας κ.λπ.) για την "αποκατάσταση της ηρεμίας του πανεπιστημιακού χώρου", μέσω του οποίου η Αστυνομία και οι εισαγγελείς αποκτούν πλέον αποφασιστικό ρόλο στα ενδοπανεπιστημιακά ζητήματα. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα στα ΑΕΙ "να αποφασίζουν κατά περίπτωση πρόσθετα μέτρα ελέγχου" διευρύνοντας τις μεθόδους περιορισμού των φοιτητικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

2. Θεωρεί δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα ακόμα και βασικά αναγκαία μέτρα, όπως ο επαρκής φωτισμός, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η προστασία υποδομών - μηχανημάτων από κλοπές να αποτελούν ευχολόγια. Την ίδια στιγμή προτείνει την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security που, όπως αναφέρεται, είναι "πιο αποτελεσματικές" (αλήθεια, απέναντι στους ληστές ή τους φοιτητές;).

3. Καλλιεργεί την ανοχή στα ναρκωτικά και τους εμπόρους, τη συντήρηση του προβλήματος. Αντί για την πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη των χρηστών προτείνει "χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους", δηλαδή τη μετατροπή των ΑΕΙ σε χώρους κρατικής διανομής της πρέζας. Η επιτροπή δεν διδάχτηκε τίποτα από το παράδειγμα του ΑΠΘ, όπου πολλαπλασιάστηκε το εμπόριο με τη δημιουργία μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ακριβώς δίπλα από το Πανεπιστήμιο. Αντί για την εξάρθρωση των ναρκω-κυκλωμάτων, προτείνει ελέγχους που αγγίζουν μόνο τη "λιανική αγορά" των ναρκωτικών (!), με τους εμπόρους να κυκλοφορούν ελεύθεροι όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα, σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο γύρω από τα Ιδρύματα, με την ανοχή - αν όχι τη στήριξη και διαπλοκή - κρατικών μηχανισμών.

4. Πολλά ερωτήματα προκαλούν και άλλες προτάσεις του πορίσματος, που μόνο αθώες δεν είναι. Οπως η άμεση αναφορά σε ανοχή "των φοιτητών και των εκπροσώπων τους" σε κλοπές ή συμμετοχή σε φθορά δημόσιας περιουσίας, προτείνοντας την "ευαισθητοποίησή" τους για να καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο "δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη" και "την πληρώνουν οι φορολογούμενοι" (!). Αλλά και η μετατροπή των διοικήσεων σε ΣΔΟΕ για τον έλεγχο των διοργανωτών πάρτι για "φοροδιαφυγή".

Ασυλο για τους αγώνες ή για τους μεγαλοεπιχειρηματίες;

Και με το πόρισμα αυτό "άσυλο" δίνεται μόνο στην επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα Ιδρύματα, σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβους. Η αντιμετώπιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουν ανενόχλητες οι μπίζνες μεγάλων επιχειρηματιών στα ΑΕΙ, γι' αυτό καίγεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Η κριτική δυνάμεων όπως η ΝΔ, ότι το συγκεκριμένο πόρισμα "νομιμοποιεί τη βία, την παρανομία, τις καταλήψεις", είναι άκρως βολική για την κυβέρνηση για να παρουσιάζεται σαν "προοδευτική" δύναμη, την ώρα που "με το καρότο και το μαστίγιο" ετοιμάζεται να βάλει νέα εμπόδια στους φοιτητικούς αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει την όρεξη στην κυβέρνηση για να εντείνει τον αυταρχισμό. Οι μεν διαφημίζουν την αποφασιστικότητά τους να συντρίψουν με την κρατική καταστολή τους φοιτητές και οι δε την ικανότητά τους να χειραγωγούν, να "προλαμβάνουν" τις φοιτητικές αντιδράσεις.

Και οι δύο βγάζουν παράνομες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, την ίδια ώρα που "νομιμοποιούν" τη διαπλοκή Ιδρυμάτων - εταιρειών, την "κλοπή" των αποθεματικών των ΑΕΙ για να πληρωθούν οι δανειστές, τις ρεμούλες και τα ρουσφέτια, τις νοθείες στις φοιτητικές εκλογές, την καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος των εργολαβικών εργαζομένων στα Ιδρύματα κ.ο.κ. Για την πραγματική "ανομία" στις σχολές εγκληματικές ευθύνες έχουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι παρατάξεις τους.

Η υπεράσπιση των ελευθεριών και της συνδικαλιστικής δράσης είναι υπόθεση όλων των φοιτητών!

Κάθε φοιτητής που αγωνιά για τις σπουδές και το μέλλον του, που αναγνωρίζει το δίκαιο των φοιτητικών διεκδικήσεων, πρέπει να πάρει θέση! Να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των φοιτητών να συζητάνε, να αποφασίζουν και να κινητοποιούνται για τα προβλήματά τους! Είναι υπόθεση των ίδιων των φοιτητών να αποφασίζουν τις μορφές πάλης που θα ακολουθήσουν με μαζικές συλλογικές διαδικασίες και όχι των διοικήσεων, των εισαγγελέων και της κυβέρνησης.

Απαιτούμε:

-- Να αποσυρθεί τώρα το πόρισμα της "επιτροπής Παρασκευόπουλου".

-- Ούτε σκέψη για περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Καμία ποινική - πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική δράση.

-- Αναβάθμιση των ψυχαγωγικών - πολιτιστικών - αθλητικών υποδομών, των χώρων πρασίνου των ιδρυμάτων, για να αποκτήσουν ζωή τα ιδρύματα και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων.

-- Επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό για τη φύλαξη των ιδρυμάτων στην ευθύνη του κράτους, χωρίς security.

-- Ενίσχυση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης. Καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, που σήμερα διεξάγεται ανενόχλητο», καταλήγει το ΜΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ