Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ρεπορτάζ από παραγωγές της ΚΝΕ και την έκθεση που επιμελήθηκε η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της Οργάνωσης και φιλοξενήθηκαν στο χώρο Πολιτισμού του Φεστιβάλ.
  • Ρεπορτάζ από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των 40 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αλλα ρεπορτάζ από εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο χώρο του Φεστιβάλ.
  • Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή το πόρισμα της λεγόμενης «επιτροπής Παρασκευόπουλου».
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Φροντισμένες πολιτιστικές παραγωγές από νέους με μεράκι

Ξεχωριστό κομμάτι του Φεστιβάλ αποτελεί η νεανική δημιουργία. Νεανική δημιουργία που, μάλιστα, αφορά έργα που προορίζονται ειδικά για το Φεστιβάλ. Αυτό αποτυπώθηκε στο Στέκι Πολιτισμού. Και τις τρεις μέρες φιλοξενήθηκαν ιδιαίτερα φροντισμένες παραγωγές της ΚΝΕ, εκτέθηκαν κατασκευές που με μεράκι δημιούργησαν νέοι της Οργάνωσης. Πάνω από εκατό νέοι άνθρωποι διάθεσαν το μεράκι τους, τη διάθεσή τους, την έμπνευσή τους, για να αποδοθεί και μέσα από τον συγκεκριμένο χώρο το περιεχόμενο του φετινού Φεστιβάλ.

Και πράγματι, τα κατάφεραν... Και τις τρεις μέρες χάρισαν στους επισκέπτες του Φεστιβάλ μοναδικές στιγμές. Θύμισαν στους παλιότερους και, το κυριότερο, έφεραν σε επαφή τους νέους ανθρώπους, που αγκάλιασαν τον χώρο, με έργα κομμουνιστών δημιουργών, που παραμένουν επίκαιρα έως τις μέρες μας...

Κοινή διαπίστωση όλων: Το υψηλό επίπεδο των Πολιτιστικών Ομάδων της ΚΝΕ. Η σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Οργάνωσης. Ο χώρος του Πολιτισμού στο Φεστιβάλ, που γίνεται χρόνο με το χρόνο καλύτερος.

Τραγούδια και μελωδίες...

Θερμό χειροκρότημα επεφύλαξαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ το απόγευμα του Σαββάτου, στη μουσική παράσταση του Τμήματος Φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Το «Φως που καίει»
Το «Φως που καίει»
Η ομάδα των νεαρών παιδιών, κοριτσιών και αγοριών, παρουσίασε, υπό τους ήχους του πιάνου, τους δύο κύκλους σημαντικών τραγουδιών που έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις για το θέατρο. Το πρώτο ήταν ο «Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το άλλο το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τα παιδιά με χαρά παρουσίασαν αυτήν την αξιόλογη παράσταση.

Ακούσαμε υπέροχους στίχους όπως «Ηταν καμάρι της Αυγής και καβαλάρης όμορφος, τώρα μιά χούφτα χιόνι. Πέρασε κάμπους και βουνά και πανηγύρια πέρασε στην αγκαλιά των κοριτσιών», «Οποιος στην μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει», «Κι ο μάστορης το δίκιο του ζητάει κι ας το ξέρει, κάλλιο το χέρι να χτυπάει σε δίκοπο μαχαίρι»...

Οι δασκάλες του Τμήματος Φωνητικής, Ερση Φτούλη και Πολυξένη Καράκογλου, μετά το τέλος της παράστασης ανέφεραν: «Ολο αυτό που είδε ο κόσμος είναι αποτέλεσμα πάρα πολύ σκληρής δουλειάς, τα παιδιά δώσανε το 100%. Το καθένα παιδί ξεχωριστά έχει κάνει τεράστια προσπάθεια κι αξίζει συγχαρητήρια, είναι παιδιά τα οποία δεν ξέρουν μουσική και μαθαίνουν μέσα από το Στέκι. Ξεκίνησαν φέτος κι έχουν κάνει τεράστια πρόοδο. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι και για τα παιδιά. Θα συνεχίσουμε. Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας είναι γεμάτο ζωή... Αποτελεί πηγή δημιουργίας, κάτι που αποτυπώνεται και στους πάνω από 40 νέους που συμμετέχουν στα μαθήματα Φωνητικής».

Μια εξαιρετική παράσταση...

Το Θεατράκι, όπου φιλοξενούνταν οι παραγωγές...
Το Θεατράκι, όπου φιλοξενούνταν οι παραγωγές...
Η φετινή παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Θεατράκι του Πολιτισμού, ήταν το «Φως που καίει». Ενας φόρος τιμής στον κομμουνιστή λογοτέχνη Κώστα Βάρναλη... Η επιλογή του έργου από την πληθώρα των αριστουργημάτων του Κ. Βάρναλη δεν είναι τυχαία. Το «Φως που καίει» αποτελεί το πρώτο επαναστατικό έργο, όχι μόνο του ποιητή, αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής Λογοτεχνίας.

Το χειροκρότημα θερμό, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η παράσταση... Οι ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ έγιναν μια φωνή με τον κόσμο που είχε κατακλύσει το θεατράκι, τραγουδώντας τον «Οδηγητή». Τα φώτα είχαν ανάψει και ο κόσμος παρέμενε στις θέσεις του... Προβληματισμένος, ιδιαίτερα συγκινημένος...

Η εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Δανάης Κατσαμένη, η καθοδήγησή της στους φοιτητές και νέους εργαζόμενους που απαρτίζουν τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Ανδρονιάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια που υπηρετούν το περιεχόμενο του έργου... Η εξαιρετική δουλειά των μελών της Θεατρικής Ομάδας, που μετά τη σχολή ή τη δουλειά τους έτρεχαν στο Στέκι για πρόβες... Ολα αυτά συνετέλεσαν στο να αποδοθεί μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών, που ήδη ζητείται για να παρουσιαστεί και αλλού.

Στρατευμένα έργα που αντέχουν στο χρόνο...

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης», που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τη ζωγραφική μακέτα του Γ. Φαρσακίδη. Το συγκεκριμένο έργο, λόγω της θεματολογίας του, ανέβηκε σε πολλούς τόπους εξορίας. Παραθέτουμε τα λόγια της Κ. Χαριάτη - Σισμάνη, εξόριστης στο Τρίκερι, όπου κι εκεί είχαν προσπαθήσει να ανεβάσουν το έργο: «Για μας, ο Προμηθέας ήταν εκείνος που δεν κάνει δήλωση... Για μας ο Προμηθέας είμαστε εμείς και όλα τα λόγια του δράματος μας ταίριαζαν σα γάντι»
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης», που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τη ζωγραφική μακέτα του Γ. Φαρσακίδη. Το συγκεκριμένο έργο, λόγω της θεματολογίας του, ανέβηκε σε πολλούς τόπους εξορίας. Παραθέτουμε τα λόγια της Κ. Χαριάτη - Σισμάνη, εξόριστης στο Τρίκερι, όπου κι εκεί είχαν προσπαθήσει να ανεβάσουν το έργο: «Για μας, ο Προμηθέας ήταν εκείνος που δεν κάνει δήλωση... Για μας ο Προμηθέας είμαστε εμείς και όλα τα λόγια του δράματος μας ταίριαζαν σα γάντι»
Στην εικαστική έκθεση που είχε στηθεί έξω από το Θεατράκι, συναντούσε κανείς πολλές εικόνες...

Γονείς με μικρά παιδιά, που παίρνοντας αφορμή κάποιο έργο, τους διηγούνται στιγμές από την Ιστορία του Κόμματός μας... Μικρούς και μεγάλους να σκύβουν για να διαβάζουν τα ονόματα των εικαστικών, που εκθέτονταν έργα τους, μιας και δεν τους συναντά κανείς στα βιβλία ή τις εκθέσεις. Νέους ανθρώπους να μένουν έκπληκτοι με το πόσο πρωτοποριακά είναι μερικά έργα ακόμα και στη μορφή τους, «σαν να φτιάχτηκαν σήμερα». Νεαρούς συντρόφους, σπουδαστές στο Πολυτεχνείο, να δείχνουν με καμάρι σε φίλους τους τις κατασκευές που δημιούργησαν και αποτυπώνουν τη σπουδαία πολιτιστική δουλειά που γινόταν από τους εξόριστους στον Αη Στράτη. Και δίπλα σε αυτά να βλέπεις ομάδες όλο ενδιαφέρον, που ξεναγούνται από σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Κάθε φράση και σκέψη, αφορμή για κουβέντα... Για τον σπουδαίο ρόλο που κατείχε η Τέχνη σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας του ΚΚΕ, ακόμα και τις πιο δύσκολες, ότι η στρατευμένη τέχνη όχι μόνο δεν περιορίζει τον καλλιτέχνη, αλλά αντίθετα τον βοηθά να δημιουργεί έργα σπουδαίας αισθητικής πνοής και αξίας, που αντέχουν στο χρόνο.

Το φετινό θέμα της εικαστικής έκθεσης, που είχε επιμεληθεί η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, ήταν η επίδραση του κομμουνιστικού - εργατικού κινήματος στο έργο των εικαστικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα. Ιδιαίτερο κομμάτι της έκθεσης στο χώρο του Πολιτισμού, ήταν και φέτος οι κατασκευές που δημιούργησαν ομάδες νέων μηχανικών και αρχιτεκτόνων. Σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί με έναν πιο ζωντανό τρόπο η πολιτιστική δουλειά που γινόταν στις εξορίες, με βάση το λαμπρό παράδειγμα του Αη Στράτη, εκτέθηκαν μακέτες σκηνικών για τις θεατρικές παραστάσεις που ανέβασαν οι εξόριστοι.


Από την έκθεση...
Από την έκθεση...

Το Τμήμα Φωνητικής
Το Τμήμα Φωνητικής
Μια πολύχρωμη παράσταση από παιδιά για παιδιά

Το παραμύθι «Γεια χαρά!» του Γιώργου Μαρίνου επέλεξε να παρουσιάσει φέτος η παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, το Σάββατο, στο Φεστιβάλ. Ενα έργο που, όπως είπε πριν από την παράσταση η υπεύθυνη της ομάδας Χριστίνα Ρίζου, δίνει με έναν εύληπτο τρόπο στα παιδιά τα ζητήματα για τα οποία παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Γι' αυτό και φέτος η παράσταση της παιδικής θεατρικής ομάδας παρουσιάστηκε στον Παιδότοπο, καθώς το έργο απευθυνόταν και σε παιδιά μικρότερων ηλικιών.

Με έντονα χρώματα σε σκηνικά και κοστούμια, οι μικροί «πρωταγωνιστές» μάς μετέφεραν στον κήπο μιας φανταστικής χώρας, όπου ο βασιλιάς/βασίλισσα φρουρούσε με στρατό και απαγόρευε στον λαό να τρώει από κει, την ώρα που ίδιος γέμιζε την κοιλιά του με όλων των ειδών τα αγαθά. Η Χαρά είναι ένα μικρό κοριτσάκι που μεταμορφώνεται σε σύμβολο, μπορεί και πετάει με το κόκκινο φουστάνι της και ξεσηκώνει τον λαό. Ο λαός από τη μεριά του δείχνει την αλληλεγγύη του και προστατεύει τη Χαρά που την ψάχνουν οι στρατιώτες, ενώ στο τέλος ορθώνει το ανάστημά του και γκρεμίζει τον βασιλιά και τους παρατρεχάμενούς του. Με χορευτικούς σχηματισμούς και διαρκή κίνηση πάνω στη σκηνή, τα παιδιά παρέστησαν σε μια διελκυστίνδα την προσπάθεια του βασιλιά να μαντρώσει τον λαό και τη νίκη τελικά του λαού, ενώ στο φινάλε έδωσαν το μήνυμά τους δανεισμένο από το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ και σχημάτισαν πάνω στη σκηνή τη φράση «ο δικός σου δρόμος»!

Παρά τα τεχνικά προβλήματα με τον ήχο και την έλλειψη μουσικής, τα παιδιά της θεατρικής ομάδας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και καταχειροκροτήθηκαν για την προσπάθειά τους. Να σημειωθεί ότι η ομάδα, που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 9 έως 13 χρόνων, λειτούργησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ και δούλεψε για πολλούς μήνες το έργο.

Κάθε χρόνο η θεατρική ομάδα ανανεώνεται με νέα παιδιά και συνεχίζει τη δημιουργία της. Ετσι και φέτος υπήρχαν στο χώρο του Φεστιβάλ αιτήσεις που μπορούσαν να συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στην ομάδα, που το πρώτο ραντεβού της για τη νέα χρονιά είναι την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 5.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να απευθύνονται για συμμετοχές και πληροφορίες στο τηλέφωνο 6946 625 738.

Βραβεύτηκαν οι νικήτριες ομάδες του Μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού

Από τη βράβευση
Από τη βράβευση
Μία ξεχωριστή στιγμή στο πρόγραμμα του Μαθητικού Στεκιού ήταν η βράβευση των νικητών του 5ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι νικητές από σχολεία διαφόρων περιοχών της χώρας καταχειροκροτήθηκαν και το χειροκρότημα μοιράστηκαν και όλοι οι συμμαθητές τους, που αγκάλιασαν και φέτος την πρωτοβουλία αυτή, άσχετα από το αν έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Φέτος η ΚΝΕ κάλεσε τους μαθητές να δημιουργήσουν με ελεύθερο θέμα και να διαγωνιστούν ανάλογα με τη μορφή της εργασίας τους, να εκφραστούν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Στους νικητές δόθηκε αναμνηστικό με έργο του Γ. Ρίτσου, που φιλοτέχνησε στη Λέρο, όταν ήταν εξόριστος, το 1968, στο οποίο αναγράφονταν στίχοι δανεισμένοι από τις «Γειτονιές του κόσμου»: «Η ποίηση πρέπει να είναι ένας οδηγός μάχης και ευτυχίας, ένα όπλο στα χέρια του λαϊκού αγωνιστή, μια σημαία στα χέρια της ελευθερίας».

Στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ - Ταινία μικρού μήκους - Βίντεο, το βραβείο μοιράστηκαν οι μαθητές των Ανωγείων για το βίντεό τους «Τα Ανώγεια στη θύελλα του φασισμού» και οι μαθητές Γυμνασίων - Λυκείων της Ν. Ιωνίας για το βίντεο που αφιέρωσαν στο μπλόκο της Καλογρέζας.

Στην κατηγορία Κόμικ - Σκίτσο - Γκράφιτι - Ζωγραφική, ξεχώρισαν οι μαθητές από τα Λύκεια της Πάτρας για το γκράφιτι τους για την Παλαιστίνη και οι μαθητές της Λιβαδειάς για το έργο τους «Ενα σκίτσο για την ζωή μας».

Στην κατηγορία Λογοτεχνική Εργασία, βραβεύτηκε μαθητής από Γενικό Λύκειο της Χαλκίδας για το ποίημά του, ο οποίος από τη σκηνή του Φεστιβάλ είπε «εκ μέρους όλων των νέων ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΚΝΕ, στο μεγαλύτερο σχολείο που υπήρξε ποτέ. Σε αυτό το σχολείο που καθημερινά μέσα απ' τη δράση μας ανθίζει...».

Τέλος, στην κατηγορία Ηλεκτρονική Παρουσίαση νικητές αναδείχτηκαν οι μαθητές της Καβάλας με την εργασία τους για την τέχνη στο σοσιαλισμό.

Κατασκευές, παιχνίδια, παραστάσεις

Ομαδικά παιχνίδια και χαρούμενες κατασκευές με απλά υλικά άνοιγαν το πρόγραμμα του Παιδότοπου του Φεστιβάλ και τις τρεις μέρες, ενώ αγαπημένοι καλλιτέχνες ανέβηκαν επίσης στη σκηνή του, προσφέροντας στους λιλιπούτειους επισκέπτες του Φεστιβάλ στιγμές γέλιου, συγκινήσεις, μηνύματα κι αξίες. Ζωγραφιές για τα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά και ονειροπαγίδες που... κρατάνε τα όνειρα ζωντανά, περιλαμβάνονταν στις κατασκευές της Παρασκευής, που μαζί με το διαδραστικό παιχνίδι «Μάγειρας τσελεμεντές θα γίνω», που έφτιαξε ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ, έκαναν τα παιδιά μια παρέα. Ακολούθησε ο μάγος Tristan, που, πιστός στο ραντεβού του με το Φεστιβάλ, εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους με τα ταχυδακτυλουργικά του κόλπα. Κι αμέσως μετά, το Εργαστήρι Μαιρηβή παρουσίασε μια από τις γνωστές κι αγαπημένες παραστάσεις του, το κουκλοθέατρο «Ο μισοκοκοράκος».

Αντίστοιχα το Σάββατο υλικά από τη φύση έγιναν πολύτιμα εργαλεία για φθινοπωρινές κατασκευές και ακολούθησε το διαδραστικό παιχνίδι «Το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη», με οδηγό τους στίχους του Γ. Ρίτσου «Αδέρφια μου, μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει, όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του. Δώστε τα χέρια αδέρφια μου, αυτό 'ναι η ειρήνη». Μετά τη θεατρική παράσταση «Γεια χαρά!», άλλη μια καλλιτέχνιδα αγαπημένη του παιδικού κοινού του Φεστιβάλ πήρε τη σκυτάλη. Ηταν η Ιρίνα Μπόικο με το «White Puppet Theatre», που παρουσίασε τη διαδραστική παράσταση «Το Παντζαράκι»!

Γνωριμία με την αναρρίχηση

Με μόνη προϋπόθεση να είναι πάνω από 10 ετών, δεκάδες νέοι δοκίμασαν τις δυνάμεις τους το πρωί του Σαββάτου στην αναρρίχηση, στο πλαίσιο των δράσεων του 7ου Αθλητικού Camp που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Σε αναρριχητικό πεδίο της Αττικής, με την καθοδήγηση έμπειρων αναρριχητών, μάθαιναν πώς να τοποθετούν το σώμα τους και τα χέρια τους και να ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά.

Στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp - που, θυμίζουμε, άρχισε μια βδομάδα πριν το Φεστιβάλ, με τον καθιερωμένο πια λαϊκό αγώνα δρόμου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά - έγινε επίσης τουρνουά σκακιού Μπλιτς το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο Αθλητισμού του Φεστιβάλ, ενώ οι σκακιέρες ήταν στημένες εκεί σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, όπου μικροί και μεγαλύτεροι σκακιστές δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν καθήκον να αναπτύσσουν επαναστατική στρατηγική

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνάντηση με αντιπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών και των Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ

Επίσκεψη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό πραγματοποίησαν, το περασμένο Σάββατο το πρωί, οι αντιπρόσωποι των 40 Κομμουνιστικών Νεολαιών και των Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Εκ μέρους της ΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες και τις ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την παρουσία τους στην Ελλάδα και για τη συμμετοχή τους στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Μετά την ομιλία του στελέχους του Κόμματος, ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των νεολαιίστικων Οργανώσεων. Αυτές αφορούσαν κυρίως τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω σε θέματα όπως η αναιμική ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, το Brexit, οι πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ σε διεθνές επίπεδο για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και για το Παλαιστινιακό.

Δημοσιεύουμε σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση του στελέχους του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ τήρησε στάση αρχών, με σεβασμό στα συμφέροντα του λαού μας

Ο Γιώργος Μαρίνος μετέφερε τις ευχαριστίες της ΚΕ του ΚΚΕ στους εκπροσώπους των 40 Κομμουνιστικών Νεολαιών για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, αναφέρθηκε σε βασικούς σταθμούς της Ιστορίας του Κόμματος και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην εργατική - λαϊκή πάλη.

Στο προαύλιο της έδρας της ΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
Στο προαύλιο της έδρας της ΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο κέντρο της δημοσιότητας, έχουν απασχολήσει πολλές συζητήσεις στο κομμουνιστικό κίνημα, καλλιεργήθηκαν και κατέρρευσαν διάφοροι μύθοι κατά τη διάρκεια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης από το 2008 μέχρι πρόσφατα.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η καπιταλιστική κρίση αποτέλεσε αφορμή για να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν από τις αστικές κυβερνήσεις δρομολογημένες αποφάσεις της ΕΕ για την κατάργηση εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και την ενίσχυση της κερδοφορίας των ελληνικών, των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές της Υδρογείου λειτούργησε ένας μηχανισμός αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων, που όχι μόνο απέκρυπτε τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά τις συκοφαντούσε και παρουσίαζε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη αντίστασης και κοινωνικής προόδου. Στην καμπάνια του ψεύδους και της σκοπιμότητας πρωτοστατούσε και συνεχίζει να πρωτοστατεί ο οπορτουνιστικός σχηματισμός του ΚΕΑ, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και δυνάμεις της GUE, στις γραμμές των οποίων συνεχίζει να δουλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας επιδιώχθηκε να παρουσιαστεί ως φορέας ριζοσπαστικών αλλαγών ένα μικρό οπορτουνιστικό κόμμα που μεταλλασσόταν από το 2012 σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Γ. Μαρίνος
Ο Γ. Μαρίνος
Θυμόμαστε τοποθετήσεις που καλούσαν το ΚΚΕ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, να στηρίξει την πολιτική του, κατά της τρόικας, της "δεξιάς", του "νεοφιλελευθερισμού", όπως λέγανε τότε, αλλά οι θέσεις αυτές χρεοκόπησαν.

Το ΚΚΕ τήρησε στάση αρχών, με σεβασμό στην Ιστορία του και στα συμφέροντα του λαού μας. Προσπάθησε να ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα τόνιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του συστήματος, στήριγμα του καπιταλισμού, εκπρόσωπος του κεφαλαίου.

Υπήρξαν δυνάμεις στο εξωτερικό που κατανόησαν τα λόγια και τη δράση του ΚΚΕ, άλλες έμειναν πίσω, καλλιεργούσαν προσδοκίες, έλεγαν ότι στην Ελλάδα βρέθηκε η "χρυσή συνταγή" που θα δώσει λύση στα λαϊκά προβλήματα και θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες.

Ομως η ταξική πάλη έχει τους δικούς της νόμους. Με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης με το εθνικιστικό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) το 2015, πρόβαλε το πραγματικό του πρόσωπο.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια αποδείχθηκε στην πράξη ότι πρόκειται για κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, που χρησιμοποιεί αδίστακτα όλα τα μέσα παραπλάνησης και χειραγώγησης των εργαζομένων και για τον λόγο αυτόν είναι πιο χρήσιμη για την αστική τάξη, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Οργανώσεων από όλο τον κόσμο
Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Οργανώσεων από όλο τον κόσμο
Επί της ουσίας "άρπαξε την μπουκιά" μέσα από το στόμα του κόμματος της ΝΔ και πήρε τη θέση της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ.

Ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο και εφάρμοσαν (μαζί) τα αντιλαϊκά μέτρα τριών μνημονίων, οδήγησαν (μαζί) μεγάλα τμήματα του λαού μας, εργάτες και εργάτριες, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους της πόλης στη φτώχεια, υπονόμευσαν το μέλλον της νεολαίας μας».

Και πρόσθεσε: «Τώρα, με την υποχώρηση της καπιταλιστικής κρίσης και τα ασθενικά βήματα ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας, παίζει το χαρτί της "δίκαιης ανάπτυξης", προβάλλοντας το παραμύθι ότι μια οικονομία όπου τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια των καπιταλιστών και λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, μπορεί να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Πρόκειται για μέθοδο εξαπάτησης του λαού που χρησιμοποιείται για να αποκρύψει ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη σε μια άδικη, εκμεταλλευτική κοινωνία.

Μετά τον Αύγουστο, που έληξε τυπικά το οικονομικό πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προβάλλει επίσης το μύθο της αποκαλούμενης "νέας εποχής".

Ομως, στην πράξη παραμένουν οι 700 μνημονιακοί νόμοι, το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, ετοιμάζεται νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, παραμένει η εποπτεία από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση ανακυκλώνουν την ακραία φτώχεια».

Μέτωπο σε κάθε μορφή αστικής διαχείρισης

Στην ομιλία σημειώθηκε πως «εκεί που επίσης διακρίνεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η εξωτερική πολιτική.

Τα έχει δώσει όλα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Εχει δώσει τη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, που χρησιμοποιείται στον πόλεμο κατά του συριακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έχει δώσει βάσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών "Awacs" και drones, ελικοπτέρων και ιπτάμενων τάνκερς. Συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις και σε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που αποκάλεσε τον Τραμπ "διαβολικά καλό", και για το ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των εγκλημάτων του το σοσιαλδημοκρατικό αυτό κόμμα χαρακτηρίζεται ο πιο συνεπής σύμμαχος των ΗΠΑ και υμνείται από τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος έφτασε μέχρι το σημείο να αποκαλέσει την κυβέρνηση "μεντεσέ".

Η στρατηγική της αποκαλούμενης "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" διαμορφώνει ευνοϊκούς όρους για την καπιταλιστική κερδοφορία, με αιχμή την ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων. Εμπλέκει τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους, στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών αγορών».

Καταλήγοντας ο Γ. Μαρίνος τόνισε: «Συνολικά, από την πείρα αυτή μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την πάλη του κομμουνιστικού κινήματος.

Τα ΚΚ έχουν καθήκον να αναπτύσσουν επαναστατική στρατηγική και να δυναμώνουν την αυτοτελή πολιτική και ιδεολογική πάλη, ώστε να οξύνεται το μέτωπο με τη σοσιαλδημοκρατία και κάθε αστικό η οπορτουνιστικό σχηματισμό, σε όλες τις συνθήκες, να αφοπλίζονται οι παγίδες που στήνουν οι δυνάμεις του συστήματος.

Καμιά κυβέρνηση αστικής διαχείρισης που υπερασπίζεται το εκμεταλλευτικό σύστημα και τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, πολύ περισσότερο η στήριξη Κομμουνιστικών Κομμάτων σε αστικές κυβερνήσεις, στο όνομα της άσκησης πίεσης ή με άλλη αιτιολογία, νομιμοποιεί την καπιταλιστική εκμετάλλευση και έχει αρνητικές επιδράσεις στον προσανατολισμό και την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, συνιστά μεγάλη υποχώρηση, πισωγύρισμα.

Μπορεί μεταξύ των αστικών κομμάτων να υπάρχουν διαφορές στην ιστορική προέλευση και παράδοση, σε δευτερεύοντα πολιτικά ζητήματα, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται η στρατηγική τους σύμπλευση».

Πάλη που θα στοχεύει το εκμεταλλευτικό σύστημα για την ανατροπή του

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων σημείωσε: «Οι κομμουνιστές έχουν καθήκον να παλεύουν με τη δική τους πολιτική ενάντια στις δυνάμεις αυτές και παράλληλα να παίρνουν τα κατάλληλα ιδεολογικά - πολιτικά μέτρα ενάντια στην προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων που αξιοποιούν το φόβο της ακροδεξιάς για την προώθηση της δικής τους αντιλαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο της λογικής του "μικρότερου κακού".

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα στη χώρα μας, δίνουν μάχη κατά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, πρωτοστατούν για την απομόνωσή της.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι ακροδεξιές αντιδραστικές δυνάμεις τροφοδοτούνται από την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κομμάτων που διαψεύδουν λαϊκές προσδοκίες, στηρίζονται από μηχανισμούς του αστικού κράτους, είναι γέννημα του καπιταλισμού και ο αγώνας εναντίον τους, για να είναι συνεπής και αποτελεσματικός, επιβάλλεται να στοχεύει στο ξερίζωμα των αιτιών που γεννάνε τέτοια φαινόμενα, να στρέφεται ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα με κατεύθυνση την ανατροπή του.

Γνωρίζουμε ότι ο ιμπεριαλισμός είναι το μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού, είναι το σύστημα στο οποίο συμμετέχουν τα καπιταλιστικά κράτη ανάλογα με την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική τους δύναμη, μέσα στο πλαίσιο των διαφορών που προκαλεί η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Η προσοχή μας πρέπει να συγκεντρώνεται στο γεγονός ότι η κινητήρια δύναμη κάθε καπιταλιστικού κράτους είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων, γιατί αυτό το κριτήριο επιτρέπει να ερμηνεύονται αντικειμενικά ο ρόλος και οι κινήσεις (κάθε κράτους) και των καπιταλιστικών συμμαχιών, να αναλύονται οι διεθνείς εξελίξεις».

Ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, στο Παλαιστινιακό και στο Κυπριακό, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στις άλλες θερμές εστίες, στην αλληλεγγύη των κομμουνιστών, στο ενδεχόμενο γενικευμένων ιμπεριαλιστικών πολέμων και στην πάλη του ΚΚΕ.

Τέλος, με συγκεκριμένα στοιχεία αναδείχθηκαν στην ομιλία η πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και παρουσιάστηκαν βασικά σημεία της στρατηγικής του ΚΚΕ, της πολιτικής του πρότασης.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Απορρίπτουμε το πόρισμα της «επιτροπής Παρασκευόπουλου»!

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή

Eurokinissi

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή
«Απορρίπτουμε το πόρισμα της "επιτροπής Παρασκευόπουλου"! Υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές ελευθερίες! Αντιπαλεύουμε τα κυκλώματα! Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας!».

Τα παραπάνω τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή της σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας «για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια», το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα.

Οπως τονίζει το ΜΑΣ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το πόρισμα της επιτροπής για "τα ζητήματα παραβατικότητας στα ΑΕΙ", όπως τα χαρακτηρίζει, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα (π.χ. ναρκωτικών), αλλά κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ποινικοποίησης των φοιτητικών διεκδικήσεων».

Ειδικότερα το ΜΑΣ τονίζει πως με το πόρισμα η κυβέρνηση:

«1. Ανοίγει τον δρόμο για την παραπέρα ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών. Θεωρεί την κατάληψη όχι μια μορφή αγώνα που μπορεί να αποφασίζεται από τα όργανα του φοιτητικού κινήματος, αλλά... ποινικό αδίκημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί! Αρχικά με τη σύσταση "επιτροπής διαπραγμάτευσης και επικοινωνίας" για να μας νουθετήσει ότι "είμαστε παράνομοι". Στη συνέχεια με "επιτροπή αντιμετώπισης καταλήψεων" για να επιβάλει την "τάξη"! Βαφτίζουν τη συνδικαλιστική δράση, την παρέμβαση των φοιτητών σε όργανα διοίκησης "εγκλήματα κυρίως χαμηλής ποινικής απαξίας που σχετίζονται με τη συγκυρία και τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο και διαπράττονται από φοιτητές ή ομάδες φοιτητών". Με την κατάρτιση "Κώδικα Δεοντολογίας" επιβάλλουν στους φοιτητές το πώς, πότε και γιατί "επιτρέπεται" να αγωνίζονται και επαναφέρουν πειθαρχικές διώξεις και τιμωρίες φοιτητών για συνδικαλιστικούς λόγους. Το πόρισμα προτείνει τη δημιουργία δικτύου υπευθύνων (πρυτάνεων, καθηγητών, φοιτητών, Εισαγγελέα, Αστυνομίας κ.λπ.) για την "αποκατάσταση της ηρεμίας του πανεπιστημιακού χώρου", μέσω του οποίου η Αστυνομία και οι εισαγγελείς αποκτούν πλέον αποφασιστικό ρόλο στα ενδοπανεπιστημιακά ζητήματα. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα στα ΑΕΙ "να αποφασίζουν κατά περίπτωση πρόσθετα μέτρα ελέγχου" διευρύνοντας τις μεθόδους περιορισμού των φοιτητικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

2. Θεωρεί δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα ακόμα και βασικά αναγκαία μέτρα, όπως ο επαρκής φωτισμός, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η προστασία υποδομών - μηχανημάτων από κλοπές να αποτελούν ευχολόγια. Την ίδια στιγμή προτείνει την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security που, όπως αναφέρεται, είναι "πιο αποτελεσματικές" (αλήθεια, απέναντι στους ληστές ή τους φοιτητές;).

3. Καλλιεργεί την ανοχή στα ναρκωτικά και τους εμπόρους, τη συντήρηση του προβλήματος. Αντί για την πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη των χρηστών προτείνει "χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους", δηλαδή τη μετατροπή των ΑΕΙ σε χώρους κρατικής διανομής της πρέζας. Η επιτροπή δεν διδάχτηκε τίποτα από το παράδειγμα του ΑΠΘ, όπου πολλαπλασιάστηκε το εμπόριο με τη δημιουργία μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ακριβώς δίπλα από το Πανεπιστήμιο. Αντί για την εξάρθρωση των ναρκω-κυκλωμάτων, προτείνει ελέγχους που αγγίζουν μόνο τη "λιανική αγορά" των ναρκωτικών (!), με τους εμπόρους να κυκλοφορούν ελεύθεροι όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα, σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο γύρω από τα Ιδρύματα, με την ανοχή - αν όχι τη στήριξη και διαπλοκή - κρατικών μηχανισμών.

4. Πολλά ερωτήματα προκαλούν και άλλες προτάσεις του πορίσματος, που μόνο αθώες δεν είναι. Οπως η άμεση αναφορά σε ανοχή "των φοιτητών και των εκπροσώπων τους" σε κλοπές ή συμμετοχή σε φθορά δημόσιας περιουσίας, προτείνοντας την "ευαισθητοποίησή" τους για να καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο "δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη" και "την πληρώνουν οι φορολογούμενοι" (!). Αλλά και η μετατροπή των διοικήσεων σε ΣΔΟΕ για τον έλεγχο των διοργανωτών πάρτι για "φοροδιαφυγή".

Ασυλο για τους αγώνες ή για τους μεγαλοεπιχειρηματίες;

Και με το πόρισμα αυτό "άσυλο" δίνεται μόνο στην επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα Ιδρύματα, σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβους. Η αντιμετώπιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουν ανενόχλητες οι μπίζνες μεγάλων επιχειρηματιών στα ΑΕΙ, γι' αυτό καίγεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Η κριτική δυνάμεων όπως η ΝΔ, ότι το συγκεκριμένο πόρισμα "νομιμοποιεί τη βία, την παρανομία, τις καταλήψεις", είναι άκρως βολική για την κυβέρνηση για να παρουσιάζεται σαν "προοδευτική" δύναμη, την ώρα που "με το καρότο και το μαστίγιο" ετοιμάζεται να βάλει νέα εμπόδια στους φοιτητικούς αγώνες. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει την όρεξη στην κυβέρνηση για να εντείνει τον αυταρχισμό. Οι μεν διαφημίζουν την αποφασιστικότητά τους να συντρίψουν με την κρατική καταστολή τους φοιτητές και οι δε την ικανότητά τους να χειραγωγούν, να "προλαμβάνουν" τις φοιτητικές αντιδράσεις.

Και οι δύο βγάζουν παράνομες τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, την ίδια ώρα που "νομιμοποιούν" τη διαπλοκή Ιδρυμάτων - εταιρειών, την "κλοπή" των αποθεματικών των ΑΕΙ για να πληρωθούν οι δανειστές, τις ρεμούλες και τα ρουσφέτια, τις νοθείες στις φοιτητικές εκλογές, την καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος των εργολαβικών εργαζομένων στα Ιδρύματα κ.ο.κ. Για την πραγματική "ανομία" στις σχολές εγκληματικές ευθύνες έχουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι παρατάξεις τους.

Η υπεράσπιση των ελευθεριών και της συνδικαλιστικής δράσης είναι υπόθεση όλων των φοιτητών!

Κάθε φοιτητής που αγωνιά για τις σπουδές και το μέλλον του, που αναγνωρίζει το δίκαιο των φοιτητικών διεκδικήσεων, πρέπει να πάρει θέση! Να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των φοιτητών να συζητάνε, να αποφασίζουν και να κινητοποιούνται για τα προβλήματά τους! Είναι υπόθεση των ίδιων των φοιτητών να αποφασίζουν τις μορφές πάλης που θα ακολουθήσουν με μαζικές συλλογικές διαδικασίες και όχι των διοικήσεων, των εισαγγελέων και της κυβέρνησης.

Απαιτούμε:

-- Να αποσυρθεί τώρα το πόρισμα της "επιτροπής Παρασκευόπουλου".

-- Ούτε σκέψη για περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Καμία ποινική - πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική δράση.

-- Αναβάθμιση των ψυχαγωγικών - πολιτιστικών - αθλητικών υποδομών, των χώρων πρασίνου των ιδρυμάτων, για να αποκτήσουν ζωή τα ιδρύματα και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων.

-- Επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό για τη φύλαξη των ιδρυμάτων στην ευθύνη του κράτους, χωρίς security.

-- Ενίσχυση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης. Καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, που σήμερα διεξάγεται ανενόχλητο», καταλήγει το ΜΑΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ