Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13091

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Ιστορικός ρόλος» της Ελλάδας να ηγηθεί στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια

Με ομιλίες σε «επενδυτές» και μεγαλοτραπεζίτες συνεχίστηκε η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


ΣΕΛ.  5
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με τη συμφωνία των Πρεσπών μπαίνουμε βαθύτερα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  6  -  7

Κάλεσμα για κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική απεργία στις 8 Νοέμβρη

Καμία ανοχή, καμιά αναμονή απέναντι στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας! Πάλη για αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις - κοινωνικές παροχές, κατάργηση του «νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση»!

  • Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν μαζικές, συλλογικές διαδικασίες και να αποφασίσουν απεργία στις 8 Νοέμβρη, απευθύνει το ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!».
  • Αποφάσεις για απεργία εκείνη τη μέρα έχουν πάρει ήδη οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Λαμίας, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και Θεσπρωτίας.
  • Το ΠΑΜΕ καλεί, επίσης, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σε διάφορους κλάδους, με αιχμή τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την απληρωσιά και τις απολύσεις.

ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνος εφησυχασμός

Ενα επικίνδυνο κλίμα εφησυχασμού συντηρεί η κυβέρνηση για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χτες για «ήρεμα νερά» και για συνάντηση «σε πολύ καλύτερο κλίμα» από αυτήν του περασμένου Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και για «θετικές προοπτικές» που ανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι ότι οι πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η αμφισβήτηση συνόρων είναι εδώ και πάνε χέρι χέρι με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Οπως δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπλέκονται με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, για τη διανομή σφαιρών επιρροής, την εκμετάλλευση των πηγών και τη χάραξη των δρόμων Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ανταγωνισμούς στους οποίους εμπλέκονται και οι δύο χώρες.

Δεν κρύβεται επίσης το γεγονός ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αντανακλάται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά και η προσπάθεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να διατηρήσουν την Τουρκία στη ΝΑΤΟική συμμαχία, αποτρέποντας την παραπέρα προσέγγιση με τη Ρωσία.

Σ' αυτό το τελευταίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο, παζαρεύοντας ταυτόχρονα τη θέση της ως «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή, για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Γίνεται δηλαδή «μοχλός» σε επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για τα οποία ο λαός θα πληρώσει βαρύ τίμημα, είτε στην περίπτωση που η Ελλάδα γίνει αιχμή του δόρατος μιας επικίνδυνης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Τουρκίας, είτε στην περίπτωση που υπάρξει νέος συμβιβασμός ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία, με ανταλλάγματα προς τη γείτονα που σίγουρα θα θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλλωστε, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και όσα διαρρέονται για τον νέο κύκλο της διαπραγμάτευσης, οι παραινέσεις ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων να υπάρξει συμβιβασμός που θα προωθεί τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, προετοιμάζουν το έδαφος προς αυτήν την κατεύθυνση, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «βγάλει λάδι» τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, παρουσιάζοντάς τις ως παράγοντα «σταθερότητας» και «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας.

Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ σταθερά κάνει λόγο για «διμερείς διαφορές» ανάμεσα στις δύο χώρες και εντός των σχεδίων του προχωρά το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, το οποίο αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο.

Ενώ και σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η Τουρκία βαφτίζεται «απαραίτητος εταίρος» για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, με κατάπτυστες συμφωνίες, τις οποίες εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτή για τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων κάτω από άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά.

Στις «θετικές προοπτικές» που ανοίγονται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση εντάσσει και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, παρουσιάζοντας τα οικονομικά συμφέροντα των ομίλων, τις επιχειρηματικές συμφωνίες και «μοιρασιές», ως «κρίκο» τάχα «ευημερίας» και «ασφάλειας» για τους λαούς, τη στιγμή που πάνω σε αυτές τις συμφωνίες και μοιρασιές είναι που φουντώνουν οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί. Οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστών είναι μόνιμοι, ενώ οι όποιοι συμβιβασμοί είναι πρόσκαιροι και εύθραυστοι, «εκκολάπτουν» τον επόμενο γύρο των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, τις οποίες πληρώνουν πάντα οι λαοί.

Οι εξελίξεις απαιτούν όχι εφησυχασμό, αλλά επαγρύπνηση, δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με τον τουρκικό λαό, πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις αύριο για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολεία
  • Περισσότερες από 45 ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλούν σε πανελλαδική δράση, αύριο, Παρασκευή. Στην Αθήνα οργανώνουν κινητοποίηση στη 1.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.
  • Επίσης αύριο, σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στη 1 μ.μ., καλεί τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

ΣΕΛ.  17


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνονται φανερές και παρασκηνιακές διεργασίες

ΣΕΛ.  5
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου


ΣΕΛ.  8
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Αντιλαϊκό «σφαγείο» με νέες περικοπές και φοροληστεία

ΣΕΛ.  3
«Αποχαιρετάμε» σήμερα τον σύντροφο Γιώργη Μωραΐτη

Στις 4 μ.μ. στο δημαρχείο Αμαρουσίου η πολιτική τελετή


ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org