ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Οραμα» του η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

«Μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, είπε ο πρωθυπουργός

Το «όραμα» της κυβέρνησής του για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, ρόλο σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο «Concordia», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, όπου παίρνει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση, προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας για το πέρασμα των Βαλκανίων σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό είναι το όραμά μας. Ετσι οραματίζομαι τη χώρα μου τα επόμενα χρόνια. Μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον στρατηγικό γεωπολιτικό της ρόλο και θα ηγείται της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε πραγματικά τη στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ήταν σταθμός στις σχέσεις μας, με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας τη στήριξη στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία από τους «επενδυτές» ως «προϋπόθεση» ώστε η Ελλάδα να παίξει ακόμα πιο γεμάτα τους ρόλους που της επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, «και ιδίως σε τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε γεωπολιτικό επίπεδο», όπως είπε, παρουσιάζοντας ως βασικό τέτοιο το ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας και πρωτοπόρα δύναμη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Παρέχοντας μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από την προώθηση της ποικιλομορφίας των ενεργειακών διαδρομών και των οδών μεταφοράς, των πόρων και των ενεργειακών αποθεμάτων. Γι' αυτό η οικονομία της Ελλάδας θα πρέπει να στηριχτεί περαιτέρω με επικερδείς νέες επενδύσεις. Διότι μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Αυτό θα ήταν προς μέγιστο όφελος όλων όσων έχουν κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ήταν και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού σε συναντήσεις με «επενδυτές» που οργάνωσαν οι Bank of America / Merrill Lynch και η Morgan Stanley. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων», επικαλούμενος τις «συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα», τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, (και) θα συνεχιστούν απρόσκοπτα», αλλά και το «ισχυρό χαρτί» της χώρας, που είναι ο «κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, κατά τον Αλ. Τσίπρα, «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια».

Συνάντηση είχε και με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στον οποίο πρότεινε τη δημιουργία ενός «φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο», στο πλαίσιο και της προσπάθειας ανανέωσης της ικανότητας της σοσιαλδημοκρατίας να χειραγωγεί τους λαούς. Ο Ε. Μοράλες ζήτησε απ' τον Αλ. Τσίπρα «να στηρίξει την προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών και τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, με τη Σύνοδο CELAC-EU», πρωτοβουλία που αναμένεται να λάβει η Βολιβία ως η προεδρεύουσα για το 2019 χώρα των CELAC (Ενωση χωρών Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής), πιθανότατα την άνοιξη του ερχόμενου έτους στη Λα Πας.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, όπου αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Κυπριακό, ενώ αύριο Παρασκευή θα μιλήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Συνάντηση Μίτσελ - Κοτζιά

Στο μεταξύ, η προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «συνεργασιών» στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία της εκ νέου επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, το Δεκέμβρη, ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, που έγινε αργά προχτές βράδυ, ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε δεχθεί τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οπως αναφέρει ελληνική διπλωματική πηγή, η προώθηση «συνεργασιών» στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην «οικονομική και ενεργειακή συνεργασία», εντάσσεται σε μια «ευρύτερη κινητικότητα» που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη σε Ιερουσαλήμ και Κάιρο.

Σε σχέση με την επίσκεψη Κοτζιά στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβρη, η ίδια πηγή σημειώνει ότι θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον μέσα στο 2018 «κι αυτό είναι ενδεικτικό των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών», της στενής διασύνδεσης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση του «διαβολικά καλού» Τραμπ.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Πομπέο - Κοτζιά το Μάη τόνιζε πως συμφώνησαν να ξεκινήσουν εντός του 2018 τον ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο (Strategic Dialogue) σε βασικούς τομείς συνεργασίας των δύο χωρών.

Εξάλλου, αργά προχτές βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο Ν. Κοτζιάς παρακάθισε στο λεγόμενο Διατλαντικό Δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν ακριβώς οι διατλαντικές σχέσεις, το Ιράν, η Συρία και τα ζητήματα του εμπορίου.

Χτες έγινε επίσης 4μερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας, των 4 βαλκανικών κρατών που είναι μέλη της ΕΕ. Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε κατόπιν, εκφράζοντας καθαρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει ρόλο σημαιοφόρου στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πως «συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας πρώτα από όλα για τη σταθεροποίηση της περιοχής μας. Σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και οι 4 μαζί να επισκεφθούμε την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους βοηθήσουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής τους προσέγγισης», καθώς και ότι «συμφωνήσαμε, επίσης, να κάνουμε κοινό ταξίδι στις αρχές του επόμενου χρόνου στη Μέση Ανατολή, να πάμε σε σειρά κρατών, για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου».

Το χτεσινό πρόγραμμα Κοτζιά περιελάμβανε ακόμα συναντήσεις με τους ομολόγους του, των Μαρόκου, Μαυροβουνίου, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιορδανίας, Λιβάνου και Παλαιστίνης.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο «φουλ» οι δημόσιες και παρασκηνιακές διεργασίες

Ενώ διευρύνεται το ενδιαφέρον των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ολα δείχνουν ότι οι διεργασίες για τη «διευθέτηση» του Κυπριακού φουντώνουν με γοργούς ρυθμούς και, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα αποτυπώσουν όλο το βάθος και την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που απλώνονται απειλητικά πάνω από όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι λιγοστές πληροφορίες για την άτυπη τριμερή συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη οι ΥΠΕΞ των «εγγυητριών δυνάμεων» της Κύπρου (Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ) την περιγράφουν ως «διερευνητική». Η κυπριακή εφημερίδα «Cyprus Mail», επικαλούμενη ελληνική διπλωματική πηγή, μετέδιδε χτες ότι οι τρεις πλευρές «συζήτησαν την εξωτερική διάσταση του Κυπριακού, ειδικά τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας». Σύμφωνα δε με άλλα ΜΜΕ, η Τουρκία εμφανιζόταν πιο δεκτική στο λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες» (πλέγμα προτάσεων που διαμορφώθηκε κατά τις διαβουλεύσεις στο Κραν Μοντανά, διευρύνοντας όσους θα «συμβάλλουν» στην «ασφάλεια της Κύπρου»). Πάντως, ενδεικτική της ενδοαστικής συζήτησης που αναπτύσσεται και εντός της Τουρκίας είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση Ερντογάν για επιλογές που εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού προς όφελος της Τουρκίας. Για παράδειγμα, ανάλυση του Μετίν Μουνίρ μιλούσε για τις «παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς», όπως τη «συνέχιση των εγγυήσεων, που περιλαμβάνει και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης». Την ίδια στιγμή, συμπλήρωνε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται ούτε συμφωνία εγγυήσεων ούτε στρατιώτες στην Κύπρο για να κάνει στρατιωτική επέμβαση, αν το κρίνει απαραίτητο. «Στις μέρες μας ένα κράτος για να παρέμβει σε ένα άλλο κράτος είναι αρκετό να είναι δυνατό, δεν έχει ανάγκη τις συμφωνίες εγγυήσεων. Παράδειγμα σε αυτό είναι η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη», εξηγούσε ενδεικτικά.

Ξεχωρίζει το αμερικανικό ενδιαφέρον

Στο μεταξύ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Γουές Μίτσελ, βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, την οποία συνάντηση περιέγραψε ως «πολύ δημιουργική, παραγωγική, εποικοδομητική και, το πιο σημαντικό, με αποτελέσματα», τα οποία «θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης μας», τη συνεργασία των δύο χωρών για «την προώθηση μιας θετικής ατζέντας» σε όλη την περιοχή της Ν/Α Μεσογείου. Διευκρίνισε ακόμα ότι οι ανακοινώσεις θα αφορούν «και θέματα ασφάλειας και θέματα Ενέργειας και πολιτικά θέματα, αλλά και γενικότερα την αντίληψη των δύο χωρών σε σημαντικό αριθμό θεμάτων που απασχολούν είτε τη διεθνή κοινότητα είτε ειδικότερα την Ανατολική Μεσόγειο».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η «δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα» στο Κυπριακό αφορά «ένα ενδιαφέρον που είναι διαχρονικό», «που προκύπτει και από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία», κάνοντας ειδική αναφορά και στην «ιδιαίτερη προσέγγιση που πρέπει να υπάρξει για την ειρηνευτική δύναμη, γιατί αφορά ευρύτερα την περιοχή και δεν ενδιαφέρει αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ. Είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα και άλλα κράτη της περιοχής μας».

Αργότερα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβρη ο Ν. Χριστοδουλίδης θα συναντήσει επίσημα τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Ο Προδρόμου μετέφερε την ελπίδα της Λευκωσίας «ότι σε αυτήν τη συνάντηση μπορεί να γίνουν και κάποιες σημαντικές συμφωνίες» και επισήμανε ότι «είναι όμως ήδη αισθητή (...) η αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ».

Και αμερικανοτουρκικές μπίζνες

Να σημειωθεί πάντως ότι το αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και γενικά τη Ν/Α Μεσόγειο αναδεικνύουν και οι ενεργειακές μπίζνες που «κλείνουν» κι άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί: Οπως ανακοινώθηκε, η αμερικανική εταιρεία «Rowan» υπέγραψε συμβόλαιο μίσθωσης πλωτής αυτοανυψούμενης εξέδρας με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), με στόχο τη γεώτρηση σε «δύο σημεία στη Μεσόγειο» και «για χρονική διάρκεια που υπολογίζεται μεταξύ 100 και 140 ημερών».

Ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι «το συμβόλαιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2018». Η «Rowan» διαθέτει 27 αυτοανυψούμενες εξέδρες και τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα, ειδικά εξοπλισμένα για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη. Ο στόλος της έχει παρουσία στον Κόλπο του Μεξικού, στη Βόρεια Θάλασσα (Βρετανία και Νορβηγία), στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στο Τρινιντάντ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ