Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Η κυβέρνηση πετά εργαζόμενους μαθητές εκτός Εκπαίδευσης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας

Απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή εργαζόμενων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια θέτει το υπουργείο Παιδείας, που στο όνομα της πάταξης της αδήλωτης εργασίας ουσιαστικά τιμωρεί τους ίδιους τους νέους που η ανάγκη τούς σπρώχνει σε καθεστώς «μαύρης» ή ευκαιριακής εργασίας κατά τη διάρκεια του έτους, πετώντας τους εκτός Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμ. 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), απαιτείται από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) Αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το σύστημα «Εργάνη», από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Μέχρι σήμερα, ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση εργοδότη.

Για το θέμα διαμαρτυρήθηκε η ΟΛΜΕ, ζητώντας την επαναφορά της απλής βεβαίωσης, και το υπουργείο, με μια ανακοίνωση - μνημείο θράσους, την κατηγόρησε ότι προστατεύει την αδήλωτη εργασία! Αντί δηλαδή το υπουργείο να κυνηγήσει τους εργοδότες που έχουν αδήλωτους εργαζόμενους, κυνηγά τους ίδιους τους εργαζόμενους πετώντας τους εκτός Εκπαίδευσης!

Το ΚΚΕ ανέδειξε το θέμα, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Αντί το υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προς τους εργοδότες για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ανήλικων εργαζομένων, θέτει απαγορευτικές διατάξεις για την εγγραφή των ανήλικων μαθητών στο εσπερινό σχολείο, λες και είναι δική τους ευθύνη το γεγονός πως δεν ασφαλίζονται. (...)

Αν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσουν την εγγραφή μαθητών εκ του πονηρού σε εσπερινά σχολεία, σημειώνουμε πως ένας μαθητής που προέρχεται από μία εύρωστη οικονομικά οικογένεια, μπορεί να εξασφαλίσει και βιβλιάριο εργασίας και ηλεκτρονική εκτύπωση από το σύστημα "Εργάνη". Αντίθετα, αυτοί που δεν μπορούν είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης, που παλεύουν να βγάλουν ένα μεροκάματο, συνήθως ανασφάλιστοι και αδήλωτοι».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μανώλης Συντυχάκης, που ζητούν την άρση των εμποδίων στην εγγραφή ανήλικων μαθητών και την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org