Eurokinissi |
Σε αυτήν αναφέρεται: «Σε αρκετές περιπτώσεις, η κυβέρνηση εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, μετακυλίοντας το οικονομικό βάρος στους ίδιους τους πυροσβέστες.
Τέτοια παραδείγματα είναι: Η απλήρωτη υπερεργασία που προκύπτει από τις υπερωρίες που υποχρεώνονται να εργαστούν, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό. Η μη χορήγηση της απαραίτητης και αξιοπρεπούς μέριμνας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε δασικές πυρκαγιές. Ο απαράδεκτος τρόπος μεταφοράς του προσωπικού, προς ενίσχυση συμβάντων κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, όπως καταγγέλθηκε πρόσφατα και για την περίπτωση της πυρκαγιάς στη Σάμο. Η επιλογή, ως χώρων ξεκούρασής τους μετά από τις επεμβάσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, εγκαταστάσεων στρατοπέδων και πυροσβεστικών υπηρεσιών, αντί ξενοδοχειακών ή ειδικών για το σκοπό αυτό καταλυμάτων.
Η πολιτική όμως της περιστολής δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα, που σωρευτικά τα τελευταία 9 χρόνια ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με ένα σημαντικό μέρος να προέρχεται από περικοπές όπως αυτές των προαναφερόμενων περιπτώσεων, αγγίζει και τη διαδικασία της εκπαίδευσης των δοκίμων πυροσβεστών.
Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, την με αριθμό 54241 Φ.400.23, που εκδόθηκε 12/09/2018, ενενήντα δύο (92) δόκιμοι πυροσβέστες του Ε' εξαμήνου μετακινούνται για την πρακτική τους εκπαίδευση σε υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Αττικής, από την Πτολεμαΐδα όπου βρίσκεται η Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών.
Αρκετοί όμως από τους 92 δόκιμους πυροσβέστες δεν διαθέτουν κατοικία στην Αττική, διότι κατάγονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα, αναγκάζονται να μισθώσουν κάποιο διαμέρισμα για τη διαμονή τους.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά το άρθρο 126 του Ν.4472/2017 οι δόκιμοι πυροσβέστες αμείβονται στο πρώτο έτος με το 33% του 28ου μισθολογικού κλιμακίου (985,00 ευρώ) της Β' κατηγορίας του μισθολογίου, ήτοι 325,05 μεικτά, το οποίο αυξάνεται σε 35% για το δεύτερο και τρίτο έτος, ήτοι 344,75 μεικτά.
Είναι προφανές ότι με τα χρήματα αυτά δεν καλύπτονται οι διατροφικές και οι στεγαστικές τους ανάγκες κατά την περίοδο της πρακτικής τους εκπαίδευσης, από τη στιγμή που τοποθετούνται σε περιοχές μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους και δεν έχει φροντίσει η κυβέρνηση για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι δόκιμοι της Πυροσβεστικής Ακαδημίας δεν είναι δικαιούχοι ούτε του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
Η οικονομική αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι δόκιμοι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης ανάγκασε τριάντα τρεις (33) από αυτούς να ζητήσουν να διαμένουν στις εγκαταστάσεις των Πυροσβεστικών Σταθμών.
Είναι προφανές όμως ότι ο εργασιακός τους χώρος δεν μπορεί παράλληλα να είναι χώρος ανάπαυσης και ικανοποίησης προσωπικών αναγκών.
Ερωτάται η υπουργός: