Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης

Σοβαρές ήταν οι ζημιές από τον σεισμό στην Καρδίτσα στις αρχές Σεπτέμβρη
Σοβαρές ήταν οι ζημιές από τον σεισμό στην Καρδίτσα στις αρχές Σεπτέμβρη
Το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας της περιοχής, που είναι πολύ επίκαιρο μετά και τον πρόσφατο σεισμό στη Δυτική Θεσσαλία (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων), που προκάλεσε υλικές ζημιές σε σπίτια και στο ορεινό οδικό δίκτυο, ζητούν να ενταχθεί προς συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.) στη Θεσσαλία δεν έχει ελεγχτεί με τον λεγόμενο ταχύ οπτικό έλεγχο, οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρονται στις ευθύνες των κυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη πολιτική και σ' αυτόν τον τομέα, καθώς και της περιφερειακής αρχής για την απουσία διεκδίκησης ύπαρξης σχεδιασμού άμεσων μέτρων ανακούφισης σε περίπτωση σεισμού, αλλά και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής.

Σημειώνουν ότι επιβάλλεται η υλοποίηση μιας σειράς άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης των σεισμών και των συνεπειών τους, υπογραμμίζοντας: «Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι ζωτικής σημασίας μεγάλο έργο υποδομής, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη λογική του κόστους. Αλλωστε, το κόστος των συνεπειών των σεισμών είναι πολύ μεγαλύτερο, ιδίως όταν χάνονται και άνθρωποι».

Στη συνέχεια η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας αναφέρεται στις γενικότερες λαϊκές διεκδικήσεις για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην περιοχή, υπογραμμίζει πως απαιτούνται:

-- Μια άλλη πολιτική γης. Επανακαθορισμός των χρήσεών της και ειδικότερα της χωροθέτησης εγκαταστάσεων που είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε τυχόν βλάβες από σεισμό.

-- Απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις πόλεις και ταυτόχρονη απαγόρευση οικοδόμησης αυτών των περιοχών ή παραχώρησης σε ιδιώτες.

-- Εξεύρεση και απόκτηση νέων ελεύθερων χώρων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

-- Δραστική μείωση συντελεστών δόμησης, ιδιαίτερα σε επιβαρυμένες οικιστικά περιοχές.

-- Συγκοινωνιακός και κυκλοφοριακός σχεδιασμός και ρυθμίσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Ειδικό σχέδιο για την πρόσβαση από και προς τα νοσοκομεία και άλλους φορείς (ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, Περιφέρεια, δήμος).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ