Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απάντηση στους προκλητικούς εργοδοτικούς ισχυρισμούς

Προκλητικές χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), Λ. Τσιλίδη, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον κυβερνητικό ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», μέσω των οποίων, όπως επισημαίνει, «ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι των περισσότερων τουριστικών γραφείων είναι ικανοποιημένοι από τη δήθεν εφαρμογή των δύο κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που έχουν υπογραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ότι τώρα με την επεκτασιμότητά τους "θα επωφεληθούν οι αδικημένοι" στα υπόλοιπα γραφεία».

Αναδεικνύοντας τις πραγματικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο χώρο και απαντώντας στους ισχυρισμούς του εκπροσώπου των εργοδοτών, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει: «Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτές οι ΣΣΕ έμειναν στα χαρτιά, αφού σε όλο τον κλάδο κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι νέοι συνάδελφοι προσλαμβάνονται με μισθούς 500 - 600 ευρώ, πιέζοντας και αυτούς των παλαιότερων. Φτάνουν σε σημείο να προσλαμβάνουν το καλοκαίρι εποχιακούς εργαζόμενους με λιγότερα από 400 ευρώ. Το νέο ρεκόρ του κύκλου εργασιών των τουριστικών γραφείων το β' τρίμηνο του 2018, που αυξήθηκε κατά 16,6% σε σχέση με πέρυσι, και παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο κ. Τσιλίδης, στηρίζεται πάνω στα εξαντλητικά και ατελείωτα ωράρια, στη δουλειά ακόμα και από το σπίτι μετά το σχόλασμα».

Ειδικά για τις δύο ΣΣΕ του χώρου, για τις οποίες και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη δήθεν «επέκτασή» τους, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει: «Οπως οι εργοδότες - μέλη του FedHATTA δεν εφάρμοσαν τις ΣΣΕ μέχρι τώρα, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, έτσι δεν θα το κάνουν και οι υπόλοιποι τώρα χωρίς το δικό μας αγώνα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην "Tripsta", όπου η εργοδοσία έστειλε στο ταμείο ανεργίας δεκάδες εργαζόμενους που αμείβονταν με μισθούς πείνας, και άλλαξε πεδίο δραστηριότητας μέσα στον κλάδο, αποδεικνύουν ότι τα επιχειρηματικά τους σχέδια δεν λογαριάζουν τη ζωή και τις ανάγκες μας».

Παράλληλα, η Επιτροπή καταγγέλλει την προκλητική επίθεση του προέδρου της εργοδοτικής οργάνωσης «στους εργαζόμενους που αντιστέκονται στις συνθήκες μεσαίωνα που προσπαθούν να επιβάλουν οι εργοδότες στα ταξιδιωτικά γραφεία, λέγοντας ότι στον κλάδο μας δεν χωρούν "φασαρίες, ανταρσίες και κακή συνεννόηση"», ενώ, όπως υπογραμμίζει, «οι πανηγυρισμοί του ότι "στον δικό μας τομέα δεν έχει γίνει ποτέ απεργία", αποδεικνύουν ότι η παράταξη ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΣΕΝΤ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ), που έχει σήμερα την πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου μας, είναι ο καλύτερος φίλος των εργοδοτών αφού βάζει πλάτη για να περάσουν και να εφαρμοστούν χωρίς αντιδράσεις όλα τα αντιλαϊκά μέτρα».

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων «καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να μπουν μαχητικά στον αγώνα για την εφαρμογή των ΣΣΕ, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, απέναντι στους εργοδότες και την πολιτική των κυβερνήσεων που τσακίζουν τη ζωή μας. Παλεύουμε για σωματεία των εργαζομένων, όχι των εργοδοτών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ