Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Σήμερα η Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων

«Οδόφραγμα» στις 12 μ. στη Συγγρού από τους εργαζόμενους του «Athens Ledra» - Συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο κέτερινγκ «Newrest»
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο κέτερινγκ «Newrest»
Μέρα Πανελλαδικής Δράσης είναι η σημερινή για τους εργαζόμενους σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία, με συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, στην Αττική και σε άλλες περιοχές, που διοργανώνονται μετά από το σχετικό κάλεσμα 36 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου.

Στην Αθήνα, στις 3 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ την ίδια ώρα έχει οριστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, από το «Athens Ledra», εκεί όπου οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς θα αποκλείσουν συμβολικά τη λεωφόρο Συγγρού, στήνοντας «οδόφραγμα» στην αντιλαϊκή πολιτική. Στη συνέχεια θα κάνουν πορεία μέχρι το υπουργείο, όπου θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για σήμερα (12.00 - 16.00), προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Τα σωματεία προτάσσουν διεκδικήσεις που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων και των χιλιάδων εποχικών του κλάδου. Συγκεκριμένα διεκδικούν: Να επανέλθουν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ανέργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Συνεχίζοντας χτες τις εξορμήσεις για την προετοιμασία της κινητοποίησης, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο «Athens Ledra» έκαναν περιοδεία στο κέτερινγκ «Newrest». Οι εκπρόσωποι του επιχειρησιακού σωματείου στη «Newrest» στάθηκαν στον αγώνα για την ανανέωση της επιχειρησιακής σύμβασης, με βασικό αίτημα να ενταχθούν σε αυτήν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι σε «δουλεμπορικά».

Παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις και στα νησιά

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης, σήμερα, Τετάρτη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων προγραμματίζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις. Στις 11 π.μ. οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κατούνη στα Λαδάδικα και στη συνέχεια παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις έξω από ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Στην Κρήτη, συγκέντρωση στην Περιφέρεια, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, διοργανώνει σήμερα, στις 11 π.μ., η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο, η Επιτροπή Αγώνα θα προχωρήσει σε εξόρμηση στον τοπικό ΟΑΕΔ.

Στη Σάμο, το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά γραφεία και τα επισιτιστικά επαγγέλματα οργανώνει σήμερα, στις 11.30 π.μ., εξόρμηση - παρέμβαση στον ΟΑΕΔ στο Βαθύ, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Εξόρμηση στον ΟΑΕΔ στη Χαλκίδα θα γίνει από το κλαδικό σωματείο στην Εύβοια.

Οι «ατμομηχανές» της ανάπτυξης κινούνται με «καύσιμο» τα εργατικά δικαιώματα

Την πρωτοβουλία των σωματείων χαιρετίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), εκφράζοντας τη στήριξή της στις σημερινές κινητοποιήσεις και την αλληλεγγύη της ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο «Athens Ledra».

Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, οι εργαζόμενοι στους κλάδους του Τουρισμού και του Φαρμάκου γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι «ατμομηχανές» της ανάπτυξης κινούνται με «καύσιμο» τα δικαιώματά τους.

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων», σημειώνει, «βιώνουν την κυριαρχία της απληρωσιάς και της ανασφάλιστης, μερικής, περιστασιακής και ευέλικτης δουλειάς. Ακόμα και οι ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί, δεν εφαρμόζονται. Οι μισθοί είναι στα 586 μεικτά ή και κάτω από αυτά. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου αυξάνονται συνεχώς.

Αντίστοιχα, κι εμείς οι εργαζόμενοι στο φάρμακο - καλλυντικό αντιμετωπίζουμε, εδώ και 7 χρόνια, την άρνηση των εργοδοτών - επιχειρήσεων του κλάδου να υπογράψουν την κλαδική μας ΣΣΕ και τώρα τελευταία την απαίτησή τους να διαλυθούν όλα τα κατακτημένα και συγκροτημένα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματά μας, μέσα από μια "νέα" ΣΣΕ στη βάση των "νέων δεδομένων", δηλαδή των μεικτών 586 και 511 ευρώ. Επιπλέον, αυξάνονται στον κλάδο μας τα "δουλεμπορικά" και όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι ατομικές συμβάσεις με χειρότερους όρους, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι απολύσεις. Και όλα αυτά, όταν οι επιχειρήσεις στο φάρμακο - καλλυντικό εμφανίζουν σημαντικά στοιχεία επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας».

«Τόσο ο κλάδος του φαρμάκου, όσο και αυτός του τουρισμού αντιμετωπίζονται ως "ατμομηχανές" της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μια ανάπτυξη που απαιτεί την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, την καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς έχουμε απέναντί μας έναν κοινό αντίπαλο: Τη μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις της και τους μηχανισμούς της. Για να τον αντιμετωπίσουμε, πρέπει να αντιπαρατεθούμε μαζί του καθώς και με τα στηρίγματά του μέσα στο εργατικό κίνημα, με ενιαίο ταξικό αγώνα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org