Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν και ενισχύουν τη συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση

Νέα ώθηση στο δίκαιο αγώνα τους θα δώσει αύριο το στήσιμο του μεγάλου μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας

Από το κομβόι των τρακτέρ προς τον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνα)

Eurokinissi

Από το κομβόι των τρακτέρ προς τον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνα)
Για δεύτερη μέρα χτες οι μικρομεσαίοι αγρότες συνέχισαν τη συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εξοντώνει.

Αύριο Πέμπτη, θα στηθεί το μεγάλο μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας, το οποίο και θα δώσει νέα, ισχυρή ώθηση στον αγώνα, ενώ νέα μπλόκα προγραμματίζεται να στηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα, απλώνεται και δυναμώνει το κίνημα της εργατικής - λαϊκής συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη της και, ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού» που προσπαθεί να υποκινήσει η κυβέρνηση, εντείνοντας την επιχείρηση αισχρής συκοφάντησης του αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Στην τελική ευθεία για το στήσιμο του μεγάλου μπλόκου της Νίκαιας

Στη Θεσσαλία, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι έτοιμο για την αυριανή μεγάλη πορεία των τρακτέρ προς τον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπου θα στηθεί το μεγάλο μπλόκο από τους αγρότες της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας.

Στην Καρδίτσα, τα τρακτέρ θα προσυγκεντρωθούν, στις 10.30 π.μ., στον κόμβο της Ιτέας, επί της Εθνικής Οδού Καρδίτσας - Λάρισας και από κει με κομβόι θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Νίκαιας. Εκεί θα φτάσουν, με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες από τα χωριά των Τρικάλων, καθώς και από τα χωριά των Φαρσάλων και άλλα χωριά του νομού Λάρισας.

Από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια του νομού Χανίων
Από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια του νομού Χανίων
Στο μεταξύ, ενισχύθηκε, χτες, με πολλά νέα τρακτέρ από τα Δελέρια, την Τσαριτσάνη και άλλα χωριά, το μπλόκο που έστησαν, προχτές, με δεκάδες τρακτέρ, στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνα), στη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, αγρότες από τις επαρχίες Τυρνάβου και Ελασσόνας της Λάρισας, ενώ αναμένονται κι άλλα τρακτέρ από χωριά του πρώην δήμου Σαραντάπορου.

Νέο μπλόκο στήθηκε στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς, στο χωριό Γερακάρι, από αγρότες της επαρχίας Αγιάς.

Ενα ακόμα μπλόκο στην περιοχή της Θεσσαλίας θα στηθεί αύριο στο Αερινό από αγρότες της Μαγνησίας, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου Αερινού, η οποία συστρατεύεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ενίσχυση με νέες δυνάμεις και στη Βόρεια Ελλάδα

Με νέες δυνάμεις ενισχύονται και τα μπλόκα των αγροτών σε Ημαθία και Πέλλα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας, του οποίου η δύναμη χτες διπλασιάστηκε. Οι αγρότες που συμμετέχουν δηλώνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και απέναντι στις προσπάθειες υπονόμευσής του. Παράλληλα, οργανώνουν τη διαμονή τους, αφού στην περιοχή επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες με πολύ κρύο. Για χτες το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί περιοδεία ενημέρωσης στα γύρω χωριά.

Με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα ενισχύεται και το μπλόκο στον κόμβο Κουλούρας Ημαθίας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας.

Δυνάμωσε και χτες το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο Γυψοχωρίου Πέλλας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στην Πιερία, οι αγρότες από τη Δευτέρα συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη Βροντού και στην «Ελιά» και τις επόμενες μέρες θα τα παρατάξουν στην εθνική οδό, ενώ στις Σέρρες, οι αγρότες από το δήμο Αμφίπολης άρχισαν να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στην πλατεία του Ροδολίβους.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες άρχισαν να βγάζουν τα τρακτέρ στα χωριά (Κύμινα, Μάλγαρα, Χαλάστρα), ενώ στη Ροδόπη, οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στη Νέα Καλλίστη.

Την Παρασκευή 27/1, στις 4.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου στη Φλώρινα, θα γίνει συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ το Σάββατο, 28/1, στις 7.30 μ.μ., στο Αργος Ορεστικό, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην Ηπειρο και την Πελοπόννησο

Στην Ηπειρο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αρτας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα, ενώ στον Λούρο έχουν συγκεντρωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να οργανώνει διαρκείς συσκέψεις και περιοδείες για την ενίσχυση του μπλόκου τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα χτες, πλατιά συγκέντρωση - σύσκεψη κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, αμπελουργών και αγροτών από όλα τα χωριά της περιοχής πραγματοποίησαν στο Ροδοτόπι, ο Αγροτικός και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας νομού Ιωαννίνων.

Στην Πελοπόννησο, οι αγρότες της Ηλείας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο Λατίφι Αμαλιάδας στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, ενώ στην Αργολίδα, μπλόκο έχει στηθεί στη Γέφυρα του Ινάχου στον κόμβο προς τη Νέα Εθνική Οδό με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

Στο Αίγιο, τα τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών στο ύψος των βενζινάδικων έπειτα από το αγωνιστικό κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Στο σταθμό της Μεσσήνης παραμένουν συγκεντρωμένα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού συνεχίζουν τις δράσεις για την ενίσχυση του μπλόκου.

Στην Κρήτη και τη Σάμο

Στην Κρήτη, ενισχύεται το μπλόκο αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου στον κόμβο Πραιτωρίων, με νέα τρακτέρ να καταφθάνουν από τα γύρω χωριά, ενώ ήδη από χτες πολλοί μαζικοί φορείς καταφτάνουν στο μπλόκο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στα χωριά της περιοχής, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε συνέλευση του μπλόκου και συγκροτήθηκε Επιτροπή Μπλόκου. Συζητήθηκαν ζητήματα οργάνωσης του μπλόκου και ανοίγματος στη γύρω περιοχή, με κινητοποιήσεις σε χωριά του πρώην δήμου Αστερουσίων (Τεφέλι, Χάρακας, Πύργος κ.ά.).

Στα Χανιά, διατηρείται και ενισχύεται το μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, με καθημερινούς ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν οι αγρότες σε συγκέντρωση στην είσοδο του Οροπεδίου.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου, συμμετέχοντας στον πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα των αγροτών, προγραμματίζει συγκεντρώσεις σήμερα στην Υδρούσσα, αύριο στα Κοντακαίικα και την Κυριακή 29/1 στο Καρλόβασι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ