Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Παροχολογία»

«Διαφήμιση» της κυβερνητικής πολιτικής αποτελούν ουσιαστικά οι χαρακτηρισμοί που αξιοποιούν αντικυβερνητικές αστικές εφημερίδες για τα δήθεν «μέτρα ελάφρυνσης του λαού από τις αδικίες των μνημονίων», που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. «Αμόκ παροχών από την κυβέρνηση», «προσλήψεις και επιδόματα», «ακατάσχετη παροχολογία», «μπαράζ διορισμών» είναι μερικοί από τους σχετικούς τίτλους. Ετσι, για όποιον δεν πείθεται από τα παραμύθια της κυβέρνησης, που παρουσιάζει τις εξαγγελίες της ως «σταδιακή ανάκτηση των απωλειών», αναλαμβάνει ο «αντιπολιτευόμενος» Τύπος. Κι αν η κυβέρνηση καλλιεργεί μια φορά κάλπικες προσδοκίες, οι «αντίπαλοί» της το κάνουν δέκα. Στόχος όλων μαζί είναι να μένουν οι απαιτήσεις του λαού στον πάτο, να συντηρείται το ψέμα ότι για την κρίση φταίνε οι κατακτήσεις των εργαζομένων, επομένως δεν δικαιολογείται καμιά «επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος». Στόχος τους είναι να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από κάθε διεκδίκηση ανάκτησης όλων όσα έχασαν και να αρκεστούν σε ψευτοπαροχές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι από πριν καταδικασμένες να επιστραφούν διπλές και τρίδιπλες σε κράτος και επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ χάνονται κυριολεκτικά στη λίστα με τις εξαγγελίες για το κεφάλαιο που έκανε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φροντίζουν με κάθε ευκαιρία να δηλώνουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στις μνημονιακές «υποχρεώσεις» τους, ότι δεν θα επιτρέψουν κανέναν «εκτροχιασμό». Οπότε, και η βάρβαρη πολιτική θα συνεχίζεται απρόσκοπτα, και θα εξωραΐζεται από τις κορόνες της κάλπικης δικομματικής αντιπαράθεσης...

Λιβανιστήρια...

Αδίστακτοι είναι οι ΣΥΡΙΖΑίοι στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να «ξεπλύνουν» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ενα μνημειώδες τέτοιο κείμενο γράφτηκε στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής, όπου ο αρθρογράφος παραδίδει μαθήματα «αριστερού» εξαπτέρυγου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενώ παρουσιάζει ως «εθνικά συμφέρουσα» την πολιτική της κυβέρνησης, ταυτίζοντας τα «αναπτυξιακά» οράματα της αστικής τάξης με τις αγωνίες και τα συμφέροντα του λαού. Γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα για την παραπέρα σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ότι «οι ιδεολογικοί λόγοι, ειδικά στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν μπορούν να καθορίζουν τόσο σημαντικές στρατηγικές επιλογές, λαμβανομένου υπόψη και του συσχετισμού δυνάμεων». Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το σύμφωνο μη επίθεσης «που υπέγραψαν οι ιδεολογικοί αντίπαλοι Στάλιν και Χίτλερ διά των Ρίμπεντροπ και Μολότοφ το 1939» και το οποίο «εξυπηρετούσε και τις δύο χώρες που μετά σφάχτηκαν. Εδινε πολύτιμο χρόνο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, χώρια που μοίρασαν την Πολωνία μεταξύ τους». Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει μετά απ' όλα αυτά είναι ότι «κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και πολύ περισσότερο η δική μας, με τη χώρα και τους πολίτες της να βγαίνουν από μια οκτάχρονη Οδύσσεια (...) Στις ασκήσεις επί χάρτου κάνεις ό,τι θέλεις και νικάς όποτε γουστάρεις».

... των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Η παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και η μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δεν γίνονται για να κερδίσει χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στην ...αναμέτρηση με τον ιμπεριαλισμό, αλλά επειδή τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης «κουμπώνουν» απόλυτα με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Το ομολογεί άλλωστε και η «Αυγή», γράφοντας με κυνισμό ότι «είναι ανάγκη η δική μας χώρα να γίνει πρωταγωνίστρια (...) χρειάζεται οικονομικό χώρο να ξεδιπλώσει τα αναπτυξιακά της σχέδια. Και γι' αυτήν την ανάγκη, αφήνεις πίσω ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις και μικροκομματικούς σχεδιασμούς, πολύ δε περισσότερο που δεν αφορούν τον σημερινό πραγματικό κόσμο»... Από εκεί και πέρα, μόνο αστείο, άστοχο και ανιστόρητο είναι να επικαλείται τη στάση της ΕΣΣΔ πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έδινε μάχη να αντιμετωπίσει τα σχέδια όλων των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, και «δημοκρατικών» και φασιστικών, εναντίον της. Είναι σαν να συγκρίνεις εντελώς ανόμοια πράγματα μόνο και μόνο για να δημιουργήσεις σύγχυση, ένα προπέτασμα καπνού για να κρύψεις τις πομπές σου. Ετσι είναι: Για να βγάλεις τη λάντζα για το κεφάλαιο, πρέπει να ξεπλένεις με ευχαρίστηση και τα άπλυτα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Φούμαρα

Διαβάζοντας κανείς τα αφιερώματα στον Τύπο (ανεξάρτητα από ιδεολογικές αναφορές και πολιτικές προτιμήσεις της κάθε εφημερίδας) για τα δέκα χρόνια από την κατάρρευση της «Lehman Brothers», συμπεραίνει ότι η συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση που ζήσαμε την τελευταία τουλάχιστον οκταετία ήταν αποτέλεσμα της απληστίας μιας σειράς τραπεζικών και χρηματιστικών ομίλων, που για τα bonus των καλοπληρωμένων στελεχών τους δεν δίστασαν να παρασύρουν το διεθνές οικονομικό σύστημα σε δίνη. Αλλού, πάλι, διαβάζουμε ότι από τη δεκαετία του '80 και μετά, οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος ήταν ανεδαφικές και έσπρωχναν τις κυβερνήσεις σε υποχωρήσεις που ζημίωναν την οικονομία. Επομένως, «για τη χρεοκοπία της Ελλάδας πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι συνδικαλιστές με τα συνεχή παράλογα αιτήματά τους, τα οποία στήριζαν οι δημοσιογράφοι και ικανοποιούσαν οι πολιτικοί. Βρήκαν κι έκαναν και συνεχίζουν». Τέτοιες απόψεις, που ακούγονταν κατά κόρον τα πρώτα χρόνια της κρίσης, επανέρχονται τώρα με δριμύτητα, μαζί με διάφορες εκτιμήσεις για την αβέβαιη πορεία της οικονομίας και τον κίνδυνο μιας επόμενης κρίσης. Ο στόχος είναι προφανής: Απ' τη μια να κρυφτούν πίσω από τα «golden boys» οι πραγματικοί ένοχοι των κρίσεων, δηλαδή το κεφάλαιο, το κυνήγι του κέρδους, η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Κι απ' την άλλη να ενοχοποιηθούν οι διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που συνθλίβονται στον καπιταλισμό και φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για ανατροπή του, ως τη μόνη διέξοδο για να απαλλαγεί ο λαός από τις κρίσεις και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ