Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων

Καλεί τους εργαζόμενους οργανωμένα να διεκδικήσουν ανάκτηση απωλειών και σύγχρονα δικαιώματα

«Μόνο με τον δικό μας αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους». Μ' αυτό το κάλεσμα η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων διοργανώνει σήμερα σύσκεψη των εργαζομένων του κλάδου για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 18.30 στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) στον Πειραιά, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και για το συλλαλητήριο της Πέμπτης στην πλατεία Καραϊσκάκη. Απαντώντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει αυταπάτες για «επέκταση» των συμβάσεων μετά και τη σχετική απόφαση του ΑΣΕ για συμβάσεις του κλάδου, η Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

«Πίσω από τις κορόνες τους κρύβουν το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό έδωσαν νέα όπλα στους εργοδότες, για να μπορούν να μπλοκάρουν την επέκταση των κλαδικών Συμβάσεων στο σύνολο των εταιρειών που καλύπτουν. Εχουμε πλέον αρκετή πείρα! Η κυβέρνηση, όπως συνέχισε το έργο των προηγούμενων και ποτέ δεν επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, ενώ διατήρησε το αίσχος του υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, δεν θα το κάνει ούτε τώρα. Ούτε έχει σκοπό να επιβάλει στους εργοδότες την εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ».

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει: «Στον κλάδο μας, οι εργοδότες και πριν δεν εφάρμοζαν τις κλαδικές Συμβάσεις, έχοντας στα χέρια τους ένα ολόκληρο νομικό πλαίσιο. Προσλαμβάνουν εκατοντάδες εργαζόμενους μέσω πρακτικής ή θυγατρικών εταιρειών, με ατομικές Συμβάσεις, ενώ αξιοποιούν ευέλικτες μορφές εργασίας με κουτσουρεμένα δικαιώματα. Ακόμα και όπου εφαρμόζονται οι ΣΣΕ, που υπέγραψε το σωματείο τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για συμβάσεις που ενσωματώνουν όλους τους αντεργατικούς νόμους (συνεχόμενες μειώσεις για τους νέους εργαζόμενους, πάγωμα τριετιών και κλιμακίων, μείωση επιδομάτων, διευθέτηση χρόνου εργασίας)».

Για τα παραπάνω, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Εχει μεγάλη ευθύνη η παράταξη "ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΣΕΝΤ" (ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ), που έχει την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου μας. Στρώνει το δρόμο για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στον κλάδο μας προς όφελος των εργοδοτών, αφού έχουν αρνηθεί κατ' επανάληψη τις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για υπογραφή Συμβάσεων χωρίς καμία μείωση και κάθε πρόταση για αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να επιβάλει στους εργοδότες την εφαρμογή ακόμα και αυτών των Συμβάσεων που υπέγραψε».

«Παλεύουμε με όλους τους εργαζόμενους για σύγχρονα δικαιώματά σε κάθε πτυχή της ζωής μας» σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα και προβάλει το εξής πλαίσιο διεκδικήσεων: Εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Αναπλήρωση των απωλειών. Βάση διαπραγμάτευσης για τον κατώτερο μισθό για τους εργαζόμενους του κλάδου: Στην ποντοπόρο 1.068,76 ευρώ. Στις εταιρείες της ΔΝΕ: 1.070,21 ευρώ. Στην Ακτοπλοΐα: 1.023,02 ευρώ. Στα ταξιδιωτικά γραφεία: 839,61 ευρώ. Στα Ναυτικά Πρακτορεία και Γραφεία Ταξιδιών: 1.017,85 ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν την εφαρμογή των ΣΣΕ (27/9/2018)
Σκληρή μάχη μπροστά με τα μονοπώλια του κλάδου (6/6/2013)
Καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή (23/10/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org