Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΕΘ 2018
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων»

Εδωσαν απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου και στην απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα που τη συνοδεύει

Απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και γυναίκες, από τη Θεσσαλονίκη και από άλλες πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στο μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και τη μαζική πορεία που ακολούθησε, οι χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι ο λαός δεν συμβιβάζεται με τη μιζέρια, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Εδωσαν απάντηση στην κυβέρνηση και τους συνεταίρους της, που μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκη σε αστυνομοκρατούμενη και αμερικανοκρατούμενη περιοχή, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να τους επιτρέψουν να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου».

Απάντησαν αγωνιστικά στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην κυβερνητική κοροϊδία περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «ανάκτησης δικαιωμάτων», στην εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό.

Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους έδωσαν το «παρών» Εργατικά Κέντρα και δεκάδες εργατικά σωματεία από κλάδους και χώρους δουλειάς, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, αλλά και μαθητές με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Θεσσαλονίκης.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Θ. Κουτσουράς
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Θ. Κουτσουράς
Ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης. Κάλεσε σε ανυποχώρητο αγώνα, ενάντια στον εφιάλτη που ονομάζουν «επιστροφή στην κανονικότητα» και «δίκαιη ανάπτυξη». Σε αγώνα με σημαία τις διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τώρα λένε ότι μπορεί τα μέτρα να παραμένουν σε ισχύ, αλλά έρχονται επενδύσεις, άρα έρχονται και όροι ανακούφισης, θα αλλάξουν τα πράγματα. Μας παρουσιάζουν τον ίδιο λόγο που τσάκισε τις ζωές μας ως λύση του προβλήματος. Θα μας ανακουφίσουν αυτοί που στα χέρια τους η καινοτομία και η τεχνολογία μετατράπηκαν σε μαζική ανεργία, σκληρή ένταση στη δουλειά, σε ξεκλήρισμα αυτοαπασχολούμενων; Θα μας ανακουφίσουν αυτοί που πήραν τσάμπα τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις τηλεπικοινωνίες, το ρεύμα, το νερό και τα έκαναν εργασιακά κάτεργα, προσφέροντας πανάκριβες υπηρεσίες στο λαό; Θα μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς οι μακελάρηδες του ΝΑΤΟ, που ανοίγει δρόμους κερδών σφάζοντας λαούς και στην περιοχή μας; Κανένας εργαζόμενος, κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν βλέπει ότι έχουν βγει τα μαχαίρια στην περιοχή μας και όταν η κυβέρνηση της χώρας μας ανέλαβε να τα ακονίσει».


«Οι ταξικές δυνάμεις», τόνισε, «δώσαμε και δίνουμε τη μάχη χωρίς καμία παύση, καλώντας με το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες" τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τις γυναίκες να δυναμώσουν την πάλη απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα.

Λύση για μας δεν είναι η αναμονή μιας δήθεν φιλολαϊκής διακυβέρνησης στο δρόμο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των επιχειρηματικών ομίλων. Λύση για μας είναι ο ανυποχώρητος ταξικός, μαχητικός, μαζικός αγώνας. Μέσα από τα σωματεία, με οργανωμένη πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους.

Αλλάζουμε τους συσχετισμούς. Πετάμε έξω από τις εργατικές οργανώσεις τους ανθρώπους της εργοδοσίας, δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ.

Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες».

Νωρίτερα στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς:

Ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέφερε ότι «για μας τους μικρούς εμπόρους, οι καλύτερες μέρες συνδυάζονται με την επαναφορά του αφορολόγητου, με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και με μια σειρά μέτρων που σκοπό θα έχουν την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων από όλα τα βάρη που τους φόρτωσαν οι εξοντωτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις τόσα χρόνια. Και γι' αυτά η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα. Αυτά για την κυβέρνηση θεωρούνται "στρεβλώσεις του παρελθόντος"».


Ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο οποίος αναφέρθηκε στα τεράστια πλήγματα που δέχτηκαν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλα αυτά τα χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ, που στόχο έχουν την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων. «Μαζί με τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουμε, θα νικήσουμε», τόνισε.

Ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola» Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ, ο οποίος σημείωσε ότι «στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που οδηγεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε συνθήκες μεσαίωνα (...) Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να αναγκάσουμε την αμερικανική πολυεθνική "Coca Cola" να ανοίξει το εργοστάσιο και να γυρίσουν οι συνάδελφοι στις δουλειές τους».

Με το τέλος της συγκέντρωσης, στην πλατεία Αριστοτέλους, οι διαδηλωτές άφησαν να απελευθερωθούν στον ουρανό εκατοντάδες μπαλόνια με συνθήματα και αγωνιστικά αιτήματα, όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Κανένας κάτω από 751 ευρώ», «Αυξήσεις σε μισθούς», «Εξω το ΝΑΤΟ», «Εξω η ΕΕ», «Ούτε ευρώ για εξοπλισμούς».

Μαχητική και με ζωντάνια η πορεία προς το Βελλίδειο


Στη μεγάλη πορεία που ακολούθησε μέσω της οδού Τσιμισκή, οι διαδηλωτές, με συνθήματα και πικέτες, πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό και κάτω από τις σημαίες των σωματείων και των συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα και των Λαϊκών Επιτροπών. Στην κεφαλή της πορείας το κεντρικό πανό έστελνε το μήνυμα: «Η ανάπτυξή τους σημαίνει ΝΑΤΟ - Φτώχεια - Πόλεμοι. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Το «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι στις κατασκευές συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων, η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που συνεχίζουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, εργαζόμενοι στο Εμπόριο με το κλαδικό σωματείο όπως και το επιχειρησιακό σωματείο στα καταστήματα της επιχείρησης «Lidl», οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ που παλεύουν απέναντι στην απληρωσιά, η Επιτροπή Αγώνα στη «Γεωανάλυση» που συγκροτήθηκε κόντρα στις απολύσεις. Εκεί δυναμικά και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις σχολές.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα δικά τους μπλοκ τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Νάουσας. Οι σύλλογοι μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, τα σωματεία συνταξιούχων που παλεύουν οργανωμένα μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, οι Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ.


Δυναμική ήταν και η παρουσία των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Λαγκαδά, Πέλλας, Νάουσας, Βέροιας και άλλων που παλεύουν συσπειρωμένοι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενάντια στην πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων που χτυπά τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ενστολοι και πυροσβέστες, πίσω από το πανό της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», διαδήλωσαν απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα για την προστασία του λαού.

Περνώντας έξω από το σιδηρόφρακτο από κλούβες και άνδρες των ΜΑΤ Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, οι διαδηλωτές διαμήνυσαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να έρθουν στο προσκήνιο οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά - Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο - Οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις - Καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Η πορεία συνεχίστηκε και μετά το Βελλίδειο, μέσω της οδού Αγγελάκη και της Εγνατίας, για να καταλήξει στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η ατμόσφαιρα σε όλους τους δρόμους του κέντρου από όπου περνούσε η διαδήλωση δονούνταν από τα συνθήματα που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει ο λαός: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας - Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή - Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις - Στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις».


Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους, δεκάδες πολύχρωμα μπαλόνια με αγωνιστικά συνθήματα και αιτήματα απελευθερώθηκαν στον ουρανό

MotionTeam

Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους, δεκάδες πολύχρωμα μπαλόνια με αγωνιστικά συνθήματα και αιτήματα απελευθερώθηκαν στον ουρανό

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ