Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Εκφυλισμός και νοθεία από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι έδωσαν απάντηση σε ένα ακόμα επεισόδιο της βιομηχανίας νοθείας που στήνεται μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι απάντησαν στην προσπάθεια να στηθεί ένα συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών
Αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι απάντησαν στην προσπάθεια να στηθεί ένα συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών
Ενα ακόμα νόθο συνέδριο, στο πλαίσιο του ρεσιτάλ νοθείας που οργανώνει πανελλαδικά ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, προσπάθησε να πραγματοποιήσει η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης το Σάββατο 15/9. Ωστόσο, η επιχείρηση νοθείας και τρομοκρατίας που στήθηκε, με ενορχηστρωτή την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, απαντήθηκε στην πράξη από τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα.

Καθώς πήραν απάντηση στα σχέδιά τους, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπάθησαν να παρουσιάσουν την πραγματικότητα ανάποδα για να πετάξουν λάσπη στο ΠΑΜΕ, χρησιμοποιώντας μάλιστα τις προσφιλείς τους μεθόδους, με αποτυχημένους θεατρινισμούς και με ανακοινώσεις όπου, για να κρύψουν τις βρωμιές τους, αποδίδουν στο ΠΑΜΕ και στα στελέχη του «τραμπουκισμούς», «ακραίες και βίαιες καταστάσεις», «μεταφερόμενους» στρατούς και άλλα τέτοια...

Και προσπάθεια νοθείας και επιχείρηση αποκλεισμού των ταξικών δυνάμεων

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι επιχειρώντας να μην έχει κανένα εμπόδιο στη δράση της, μήνες τώρα η ΠΑΣΚίτικη διοίκηση του ΕΚ Κατερίνης προσπαθεί να αποκλείσει από το Συνέδριο τους 6 αντιπροσώπους του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία» (ΣΙΥΝΠ). Μάλιστα, προσέφυγε και στα δικαστήρια γι' αυτόν το σκοπό, όμως δεν προέκυψε καμία τέτοια δικαστική ή άλλη απόφαση αποκλεισμού.

Ετσι, λοιπόν, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης αποφάσισε να μη συμμετάσχουν στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι της «Εργατικής Ταξικής Ενότητας» (εκλεγμένοι από το ΣΙΥΝΠ). Δηλαδή, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το ίδιο το σώμα του συνεδρίου, ήθελε να αποκλείσει εκ των προτέρων τους αντιπροσώπους του ΣΙΥΝΠ.

Ταυτόχρονα, επιδίωκε να στήσει ένα συνέδριο με αντιπροσώπους από μια σειρά σωματεία - φαντάσματα, που αναδείχθηκαν μέσα από διάτρητες εκλογικές διαδικασίες, χωρίς μητρώα μελών, που δεν πραγματοποιούν συνελεύσεις, που κρατάνε ανοιχτό μητρώο μελών χωρίς οικονομική τακτοποίηση κατά τη διάρκεια των εκλογών, με στόχο να εκλέγουν αντιπροσώπους για το συνέδριο.

Η «Εργατική Ταξική Ενότητα», με την παρουσία εκπροσώπων της, απέτρεψε την εκλογή νόθων αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες μιας σειράς σωματείων το προηγούμενο διάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Σωματείο Οικοδόμων Λεπτοκαρυάς, που έκανε εκλογές σε καφενείο χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και με 20 ψηφίσαντες εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο, ενώ στις προηγούμενες εκλογές εμφανιζόταν να είχαν ψηφίσει 101 εργαζόμενοι και να είχαν εκλεγεί 3 αντιπρόσωποι.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τουρισμού - Επισιτισμού Νομού Πιερίας εμφάνισε 226 ψηφίσαντες και εξέλεξε 6 αντιπροσώπους, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε παρουσιάσει 685 ψηφίσαντες και 16 αντιπροσώπους.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κατερίνης, από το οποίο εκλέγεται και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εμφάνισε 221 ψηφίσαντες και εξέλεξε 5 αντιπροσώπους, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε παρουσιάσει 585 ψηφίσαντες και 15 αντιπροσώπους.

Ετσι, ενώ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου το 2015 υπήρχαν 77 αντιπρόσωποι, στο φετινό οι αντιπρόσωποι είναι 44.

Θέλανε συνέδριο - παρωδία, με ενορχήστρωση από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και βλέποντας τον «κίνδυνο» η «Εργατική Ταξική Ενότητα» με 6 αντιπροσώπους να μπορέσει να εκπροσωπηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, η ΠΑΣΚΕ επιχείρησε να στήσει ένα συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών, με αποκλεισμένους τους αντιπροσώπους του ΣΙΥΝΠ, οι οποίοι συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Σωματείου και άλλοι αγωνιστές από άλλα σωματεία δήλωσαν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν ένα συνέδριο νόθο, χωρίς τον έλεγχο των αντιπροσώπων, χωρίς να τηρηθούν όλες οι καταστατικές διαδικασίες. Απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, ώστε να γίνει ένα συνέδριο ανοιχτό στους εργάτες.

Το απόγευμα του Σαββάτου ωστόσο οι αντιπρόσωποι βρέθηκαν μπροστά σε κλειδωμένες πόρτες και είχαν απέναντί τους τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ να ανακοινώνουν ότι θα νομιμοποιήσουν μόνο όσους αντιπροσώπους θέλουν.

Σε αυτήν την επιχείρηση νοθείας και τρομοκρατίας απάντησαν αποφασιστικά τα ταξικά σωματεία, απαιτώντας να ανοίξουν οι πόρτες του Εργατικού Κέντρου. Μέσα στη στιγμιαία ένταση εξελίχθηκε και το... σόου λιποθυμίας ενός αντιπροσώπου της ΠΑΣΚΕ, που αρνήθηκε να λάβει τις πρώτες βοήθειες από παριστάμενο γιατρό και ζητούσε να έρθει όχι το ΕΚΑΒ αλλά η αστυνομία.

Η παρωδία συνεχίστηκε με την προσφυγή στην αστυνομία και την υποβολή μηνύσεων σε βάρος 16 εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους ένα μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και η δικηγόρος του ΣΙΥΝΠ, η οποία κλήθηκε και ήταν παρούσα στα γεγονότα για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που απειλούνταν με μηνύσεις.

Το σκηνικό ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποκαλύπτοντας ποιος είναι ο ενορχηστρωτής της παρωδίας. Στην ανακοίνωσή της μιλούσε για... «τραμπούκικη επίθεση» και «βιαιοπραγία», που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συνδικαλιστή. Μάλιστα, «ανακάλυψε» και κομματικά στελέχη που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη. Ομως, ακόμη και το βίντεο που διακίνησε μαζί με την ανακοίνωση, επιβεβαίωσε τις κλειδωμένες πόρτες και την παρεμπόδιση των εργατών να μπουν στο Εργατικό Κέντρο...

Να γίνει ένα πραγματικό εργατικό συνέδριο

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ δίνει την πραγματική διάσταση των γεγονότων, τονίζει ότι τελειώνουν οι μέρες που ο εργοδοτικός συνδικαλισμός είχε μετατρέψει σε τσιφλίκι του το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και καλεί τους εργαζόμενους «να γυρίσουν την πλάτη στις ξεπουλημένες ηγεσίες, να συμμετέχουν μαζικά στα σωματεία ώστε να αλλάξουν τους συσχετισμούς προς όφελός τους».

Παράλληλα, καλεί κάθε αντιπρόσωπο στο συνέδριο «που αντιλαμβάνεται τις απαράδεκτες ενέργειες της διοίκησης και της προέδρου του ΕΚΚ να μη συναινέσει στη νέα προσπάθεια που θα γίνει τις επόμενες μέρες για ένα νόθο συνέδριο».

Και ξεκαθαρίζει ότι «μαζικά, μαχητικά, θα επιδιώξουμε να γίνει ένα συνέδριο ανοιχτό στους εργάτες. Ενα συνέδριο που θα αποτυπώσει τους πραγματικούς συσχετισμούς της κάθε παράταξης και όχι τη νοθεία του εργοδοτικού συνδικαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ