ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΛΗΡΩΣΗ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ
Υπο τη βαριά... σκιά της FIBA

Από τους πανηγυρισμούς της φετινής νικήτριας της διοργάνωσης, Ρεάλ Μαδρίτης

INTIME SPORTS

Από τους πανηγυρισμούς της φετινής νικήτριας της διοργάνωσης, Ρεάλ Μαδρίτης
Μπορεί σήμερα από πλευράς Ευρωλίγκας να είναι προγραμματισμένη η κλήρωση των ομίλων για τη νέα αγωνιστική σεζόν στην διοργάνωση, ωστόσο η φετινή διαδικασία διεξάγεται σε ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες. Αιτία ο ανοιχτός πόλεμος που έχει αρχίσει μεταξύ της Λίγκας και της FIBA για το ποιος θα έχει τα ηνία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μελλοντικά. Στο επίκεντρο του πολέμου, φυσικά, βρίσκεται ο έλεγχος και της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, που συγκεντρώνει τους λεγόμενους ισχυρούς συλλόγους. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η δημοσιοποίηση των σχεδίων απο πλευράς FIBA για τη νέα και ανανεωμένη διοργάνωση της Ευρωλίγκας, που θα τελεί υπό τον έλεγχό της και θα έχει έναρξη τη σεζόν 2016/17.

Αυτά τα σχέδια αποκαλύπτονται σε σχετικό ρεπορτάζ της ισπανικής «Mundo Deportivo», με την πληροφορία μάλιστα οτι έχουν ήδη κοινοποιηθεί από πλευράς Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Το κυριότερο σημείο αυτών των πλάνων, και φυσικά το κρυφό χαρτί της FIBA στην μάχη με την Ευρωλίγκα, είναι η υπόσχεση για αύξηση των εσόδων των ομάδων, που φτάνει μέχρι και το 50% σε σχέση με αυτά που έχουν από τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση μέχρι σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα έσοδα της νέας διοργάνωσης ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ για το νικητή της διοργάνωσης, ποσό ιδιαίτερα αυξημένο με βάση το τι ισχύει τώρα. Επίσης το πριμ νίκης θα ανέρχεται στα 37.500 ευρώ, οι ομάδες που θα προκριθούν στο Final Four θα λάβουν από 360.000 ευρώ, ενώ οι νικητές των ημιτελικών θα λάβουν 648.000 ευρώ (σ.σ. το ποσό για τους ηττημένους ανέρχεται στα 432.000 ευρώ). Ο νικητής θα λάβει 1.008.000 ευρώ και ο ηττημένος 432.000 ευρώ

Μείωση των εγγυημένων συμβολαίων

Στο πρακτικό μέρος, στη νέα λίγκα θα συμμετέχουν: 8 ομάδες με συμβόλαια τύπου Α, 4 που θα επιλέγονται με βάση αγωνιστικά κριτήρια (μέσω των πρωταθλημάτων στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Λιθουανία) και 4 που θα προκύψουν από τον προκριματικό γύρο. Επίσης διευκρινίζεται πως δεν θα ισχύουν οι Wild Cards. Η FIBA εγγυάται ότι οι ομάδες θα συμμετέχουν χωρίς προβλήματα στα εγχώρια πρωταθλήματα, καθώς δεν τίθεται - σε αντίθεση με τις χρόνιες βλέψεις της Ευρωλίγκας για κλειστή διοργάνωση - κανένα θέμα αποχώρησης. Επίσης μια σημαντική αλλαγή είναι και η μείωση των ομάδων που θα έχουν τα λεγόμενα εγγυημένα συμβόλαια, αφού η FIBA προτείνει 8, αντί για 11 που υπάρχουν σήμερα. Ουσιαστικά τα κλειστά συμβόλαια χάνουν οι Λαμποράλ Κούτσα, Αρμάνι Μιλάνο και Ζαλγκίρις Κάουνας. Η κανονική σεζόν της νέας διοργάνωσης θα διεξαχθεί με 30 αγώνες, για να ακολουθήσουν τα προημιτελικά και τέλος το Final Four.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Σήμερα η κλήρωση

Την ίδια ώρα πάντως η Ευρωλίγκα θα πραγματοποιήσει σήμερα την κλήρωση για την Ευρωλίγκα και το Eurocup της νέας σεζόν, και φυσικά στο περιθώριο αυτών αναμένεται να ειπωθούν πολλά για τα σχέδια της FIBA. Στα διαδικαστικά όσον αφορά την Ευρωλίγκα, στα γκρουπ δυναμικότητας που καταρτίστηκαν ενόψει της σημερινής κλήρωσης από ελληνικής πλευράς ο Ολυμπιακός τοποθετήθηκε στο 1ο μαζί με ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, ενώ ο Παναθηναϊκός στο 2ο μαζί με Μακάμπι, Φενερμπαχτσέ, Ούλκερ και Εφές. Στο Eurocup θα υπάρχει τη νέα σεζόν τριπλή ελληνική συμμετοχή, αφού εκτός του 3ου της βαθμολογίας ΠΑΟΚ θα μετέχουν και ο Αρης με την ΑΕΚ.

SUPER LEAGUE
Αθωώθηκε η Βέροια και παραμένει

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη λήξη του πρωταθλήματος της Super League, η Βέροια μπορεί πλέον και τυπικά να πανηγυρίζει για την παραμονή της στην κατηγορία, αφού χτες εξαφανίστηκε οριστικά ο κίνδυνος του πιθανού υποβιβασμού για δικαστικούς λόγους. Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ ανακοίνωσε χτες ότι η ΠΑΕ Βέροια απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για το φερόμενο ως χειραγωγημένο παιχνίδι της με τον Ολυμπιακό, που έγινε στις 6 Γενάρη 2013 στο Καραϊσκάκη και στο οποίο οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 3-0.

Ετσι, μετά την εξέλιξη αυτή, η μόνη εκκρεμότητα που απομένει ενόψει της νέας σεζόν είναι αυτή που αφορά την τύχη της Κέρκυρας, για την οποία η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει εισηγηθεί τον υποβιβασμό της λόγω παρατυπιών στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ. Σε αναμονή για το θέμα παραμένουν ο Λεβαδειακός, που υποβιβάστηκε από τη Super League, και ο τρίτος της Football League Απόλλων Σμύρνης, ανάλογα με ποια λύση θα επιλεγεί (υποβιβασμένη ομάδα από τη Super League ή ακόμα μια από τη Football League) σε ενδεχόμενη εφαρμογή της απόφασης.

ΠΑΟΚ: Δείχνοντας αρκετές αδυναμίες, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα, και μάλιστα λίγες μέρες πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών του για τον γ` γύρο του Europa League, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε σε φιλικό παιχνίδι από τη γερμανική Μπόχουμ με 4-3. Μάλιστα το αξιοσημείωτο των πολλών λαθών των παικτών του «Δικεφάλου» είναι το γεγονός ότι τα δυο από τα 4 γκολ της Μπόχουμ σημειώθηκαν με αυτογκόλ της ελληνικής ομάδας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σήμερα το μεσημέρι (αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί για χτες) στα γραφεία της ΠΑΕ στον Πειραιά, θα γίνει η παρουσίαση του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού, Πορτογάλου Μάρκος Σίλβα, από τη διοίκηση των πρωταθλητών Ελλάδας. Λίγες ώρες μετά, το απόγευμα (18.30), αναμένεται ο νέος τεχνικός να κάνει και την πρώτη γνωριμία με τους παίκτες στις αθλητικές εγκαταστάσεις στου Ρέντη. Σημειώνεται πως για την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση της ομάδας για το Ζέεφελντ, προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Οσον αφορά τα μεταγραφικά, ένας ακόμη στόχος των πρωταθλητών αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού ο Γάλλος Φιλίπ Μεξές (φέρεται να είχε εδώ και καιρό πρόταση από τον Ολυμπιακό) έμεινε τελικά στη Μίλαν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Την πρώτη του προπόνηση με τον Παναθηναϊκό πραγματοποίησε χτες το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «πρασίνων», ο Ισπανός αμυντικός Σέρχιο Σάντσεθ, που μετά τα τυπικά της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μετέβη στην Ολλανδία, όπου η ομάδα πραγματοποιεί προετοιμασία. Ο 29χρονος παίκτης ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, όπως έκαναν επίσης (για διαφορετικούς λόγους) και οι Νάνο, Κλωναρίδης, Βέμερ, Εσιέν και Στιλ.

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ: Μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στο καμπ προετοιμασίας που πραγματοποίησε από κοινού με την εθνική Μαυροβουνίου, η εθνική ανδρών ετοιμάζεται για ένα ακόμη δυνατό τεστ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στο Καζάν στα τέλη του μήνα. Η εθνική θα λάβει μέρος την επόμενη εβδομάδα στο διεθνές τουρνουά της Σερβίας, όπου εκτός της οικοδέσποινας θα βρεθούν και οι Γερμανία, Μαυροβούνιο, Κίνα, Ρωσία, Ισπανία και Ρουμανία. Η συγκεκριμένη δοκιμασία θα είναι αυτή που θα καθορίσει και την τελική 13άδα της αποστολής που θα μεταβεί στο Καζάν.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑμεΑ: Την ευκαιρία να διεκδικήσει το εισιτήριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο θα έχει, από αύριο 9 έως και τις 11 Ιούλη στην πόλη Κάουνας της Λιθουανίας, η εθνική μας ομάδα γκόλμπολ των γυναικών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αύριο θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ και την Ουκρανία, ενώ την Πέμπτη θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο προκριματικό γκρουπ με αντιπάλους την Ισπανία και την Τουρκία.

  • ΜΠΑΣΚΕΤ με αμαξίδιο: Μεγάλη νίκη για την εθνική ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, απέναντι στη Σερβία με σκορ 65-63.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Σε ρυθμούς παγκοσμίου κυπέλλου

Με δεκαμελή αποστολή, που συγκροτεί 5 πληρώματα, θα μετέχει η ελληνική αποστολή στο 3ο παγκόσμιο κύπελλο για τη φετινή σεζόν, που θα διεξαχθεί στη Λουκέρνη από τις 10 εως τις 12 Ιούλη. Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή της ελληνικής ομάδας για φέτος στη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου. Μάλιστα στη Λουκέρνη θα κάνει πρεμιέρα και το πλήρωμα του τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών, το οποίο δημιουργήθηκε πριν τρεις βδομάδες. Αναλυτικά η αποστολή: Ανδρες - Σκιφ ελαφρών βαρών - Λευτέρης Κόνσολας. Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών - Παναγιώτης Μαγδανής, Σπύρος Γιάνναρος. Τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών - Στέφανος Ντούσκος, Γιάννης Πέτρου, Γιώργος και Λευτέρης Κόνσολας. Γυναίκες - Διπλό σκιφ - Κατερίνα Νικολαΐδου, Σοφία Ασουμανάκη. Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών - Γεωργία Δημάκου, Θωμαή Εμμανουηλίδου.

ΣΤΙΒΟΣ
Πρεμιέρα στο ευρωπαϊκό νέων/νεανίδων

Με τρεις ελληνικές συμμετοχές στην πρεμιέρα ξεκινάει σήμερα στο Ταλίν της Εσθονίας το φετινό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου νέων/νεανίδων (Κ-23). Σημειώνεται πως η Ελλάδα θα μετέχει στους αγώνες με 10μελή αποστολή.

Στο ...καλημέρα της διοργάνωσης υπάρχει διπλή συμμετοχή στα προκριματικά της σφαιροβολίας ανδρών/γυναικών, με την Σταματία Σκαρβέλη να ρίχνεται πρώτη χρονικά στην μάχη της διάκρισης και να την ακολουθεί ο Μιχάλης Αναστασάκης για τα προκριματικά των ανδρών. Επίσης στο επί κοντώ των γυναικών θα μετέχει η Γεωργία Στεφανίδη, που θα μετέχει στα προκριματικά του αγωνίσματος.

  • Την τρίτη φετινή του νίκη σε γκραν-πρι της σειράς Diamond League της IAAF θα επιδιώξει σήμερα στη Λοζάνη ο Κώστας Φιλιππίδης. Ο πρωταθλητής του επί κοντώ θα βρεθεί στην ελβετική πόλη με ανεβασμένη ψυχολογία, μετά την πρωτιά και το πανελλήνιο ρεκόρ των 5.91 μ. που σημείωσε στον προηγούμενο αγώνα στο Παρίσι. Στο μήτινγκ της Λοζάνης θα μετέχει από ελληνικής πλευράς και ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200 μ., ο οποίος μάλιστα πριν λίγες μέρες κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου αθλητή στην Ευρώπη για τον Ιούνη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ