ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Ετοιμάζει «οικειοθελείς» απολύσεις

Στο στόχαστρο της διοίκησης μπήκαν 120 εργαζόμενοι που πιέζονται να αποχωρήσουν με αυξημένη αποζημίωση

Συμβολική κατάληψη υποκαταστημάτων της τράπεζας ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή τα σωματεία εργαζομένων που προέρχονται από τις τράπεζες ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΑΘΗΝΩΝ, (εξαγορασμένες από τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πίεση που ασκεί η τράπεζα σε 120 εργαζόμενους να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» με «αυξημένη αποζημίωση». Παράλληλα, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και για άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων τους, όπως την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και τη μη πληρωμή των υπερωριών.

Στην ανακοίνωσή του, ο «Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας EFG Eurobank - Ergasias» καταγγέλλει τη «συγκαλυμμένη απειλή ότι αν δε δεχτούν θα απολυθούν με τη νόμιμη αποζημίωση».

«Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ανεχτεί την αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική της διοίκησης και θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να διασφαλίσει κάθε εργαζόμενο», τονίζεται στην ανακοίνωση του σωματείου.

Η ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ έχει επιδοθεί στη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το ψευδεπίγραφο 35ωρο στις τράπεζες εφαρμόστηκε πιλοτικά σε ορισμένα μόνο υποκαταστήματα και κεντρικά καταστήματα κάθε τράπεζας, η ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ έσπευσε να δηλώσει ότι το εφαρμόζει γενικά, αυξάνοντας αυθαίρετα το χρόνο συναλλαγών και καταστρατηγώντας τα ωράρια εργασίας!

Οταν εξαγόρασε την τράπεζα ΕΡΓΑΣΙΑΣ, θέλησε να αλλάξει τις συμβάσεις των εργαζομένων, πιέζοντάς τους να δεχτούν καθεστώς απασχόλησης αορίστου χρόνου αντί του ορισμένου που είχαν με λήξη τη συνταξιοδότησή τους!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΔΕΔΥ
Συζήτηση για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

Στην επόμενη συνάντηση θα καταληχθεί η προθεσμία για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων για το επόμενο έτος

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στο δημόσιο ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με την ΑΔΕΔΥ.

Οι άξονες της συζήτησης ήταν η παράταση της προθεσμίας για την υπογραφή της συλλογικής συμφωνίας για τις αυξήσεις του 2003, το χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο - ο οποίος πρέπει να θεσπιστεί για να προσαρμοστεί η διαδικασία στις συνταγματικές επιταγές - και επιμέρους τροποποιήσεις.

Η κυβερνητική πλευρά πρότεινε οι φετινές διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 11 Νοέμβρη, δηλαδή μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ επιφυλάχτηκε να απαντήσει στην επόμενη συνάντηση, αύριο Τετάρτη.

Μερικά από τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν αφορούν στην έναρξη και στη λήξη των διαπραγματεύσεων με το νέο νόμο, στις διαδικασίες μεσολάβησης, στη δεσμευτικότητα των συμφωνιών για τις δυο πλευρές και ειδικότερα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» στο δημόσιο δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε... διαπραγματεύσεις, αφού δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν μισθολογικά αιτήματα. Γι' αυτά προβλέπεται η υπογραφή μιας «συλλογικής συμφωνίας», την οποία δεν είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη χρονιά αγνοήθηκε η ΑΔΕΔΥ και η διαδικασία προχώρησε με τις Ομοσπονδίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες διαπραγματεύσεις υποθηκεύονται στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Οι δεσμεύσεις της για τα επόμενα δυο χρόνια τουλάχιστον, στο πλαίσιο του προγράμματος σύγκλισης, προδιαγράφουν τη συνέχιση της λιτότητας για το λαό και τους εργαζόμενους και ανάλογες «αυξήσεις» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση έχει προτείνει την αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων για τους δημόσιους υπάλληλους, με 300 χιλ. δραχμές, πρώτο, βασικό μισθό στην κατηγορία ΥΕ και αντίστοιχη αύξηση στις άλλες κατηγορίες και κατώτερη σύνταξη 240 χιλ. δραχμών.

  • Σύσκεψη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με αντιπροσωπεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Ανταλλάχτηκαν απόψεις για θέματα σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, την αξιοποίηση των οικονομολόγων στη δημόσια διοίκηση και τη συνεργασία για κοινές παρεμβάσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση.
ΛΑΡΙΣΑ
Προκλητική απόφαση για το Εργατικό Κέντρο

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα

Την προκλητική απόφαση να αφαιρεθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας για το 2002 το έργο κατασκευής του Εργατικού Κέντρου (ΕΚ) Λάρισας, που εκκρεμεί από το 1986 και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας ότι το έργο θα γίνει, έφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας Δ. Ρέππα και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι το 1983 ξεκίνησε η αποκάλυψη του Β` Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, στα θεμέλια του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το οποίο χτίστηκε περίπου το 1970. Το 1986 ο Δήμος Λάρισας έδωσε στην Εργατική Εστία, έναντι συμβολικού τιμήματος, οικόπεδο 833 τ.μ. στη συμβολή των οδών Καλλιθέας και Τζαβέλλα για την ανέγερση νέου κτιρίου του ΕΚ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου. Από το 1986, όλες οι διοικήσεις του ΕΚ, με ομόφωνες αποφάσεις, διεκδίκησαν την ανέγερση, όμως μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα, παρότι όλοι οι υπουργοί Εργασίας ενημερώνονταν γι' αυτό.

«Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με την Εργατική Εστία, το έργο εντάχθηκε το 2001 στο πρόγραμμα ανέγερσης για το 2002, χωρίς, όμως, να γίνει τίποτα. Αντί να προχωρήσει η κατασκευή του νέου κτιρίου όπως έπρεπε, στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας για το 2002 έχει αφαιρεθεί η κατασκευή του ΕΚ από το πρόγραμμα ανέγερσης», τονίζει ο κομμουνιστής βουλευτής.

Καταλήγοντας, ρωτά τους υπουργούς, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του νέου κτιρίου του ΕΚ Λάρισας και τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερσή του.

Η μεγάλη κλοπή του εφάπαξ

Στον απόηχο του πρόσφατα ψηφισμένου κυβερνητικού αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, προβάλλουν τα συντρίμμια που έφερε στα ασφαλιστικά ταμεία η χρόνια αντικοινωνικοασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που χορηγεί το εφάπαξ στους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα ταμείο όπου εισφέρουν, ανελλιπώς, 5% μηνιαίως επί του μισθού τους, μόνον οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Το κράτος, αν και δε δίνει καμιά εισφορά σ' αυτό το ταμείο, εντούτοις έχει την αποκλειστική δυνατότητα, μέσω των κυβερνήσεων, να επιβάλλει την πολιτική του. Σ' αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση με νόμους, με προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και κυρίως με τη διορισμένη, κατά μεγάλη πλειοψηφία, διοίκηση του ταμείου (από τα 10 μέλη της τα 7 είναι διορισμένα από την κυβέρνηση), οδήγησε σε χρεοκοπία το ταμείο και τώρα απεργάζεται τη διάλυσή του. Με κυβερνητικές εντολές η διοίκηση διαχειρίζεται τα αποθεματικά του ταμείου καθώς και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του. Σημειωτέον ότι το ταμείο διαθέτει τέσσερα κτίρια χιλιάδων τετραγωνικών στην καρδιά της Αθήνας, που αποκτήθηκαν με χρήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα αποθεματικά του ταμείου μέχρι το 1985 δίνονταν, με κυβερνητική εντολή, άτοκα στο μεγάλο κεφάλαιο, «διά την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο 1611 νόμος. Αλλά και από το 1985 το επιτόκιο, που πάλι η κυβέρνηση «αποφάσισε και διέταξε» για αυτά τα αποθεματικά, ήταν πέντε και επτά φορές μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο της αγοράς. Με αυτά τα αποθεματικά, δηλαδή με «ξένα κόλλυβα», μακάριζε η κυβέρνηση την πολιτική της, κάνοντας τη γνωστή κοινωνική πολιτική, στην ουσία την πολιτική των πελατειακών σχέσεων, των ρουσφετιών κλπ. Κοντά σ' όλα αυτά, μεγάλο μέρος των αποθεματικών έγιναν ομόλογα και μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 4.848.509.390 δρχ. που έχει το ταμείο σε μετοχές, δεν μπορεί να τις εξαργυρώσει χωρίς κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Τράπεζας της Ελλάδας!!!

Ολα αυτά, καθώς και η εξώθηση σε αθρόα έξοδο χιλιάδων εργαζομένων, υπό την απειλή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, κατέβασαν τα αποθεματικά από τα 97 δισ. δρχ. που ήταν το 1997, στα 14 δισ. δρχ. σήμερα. Με δεδομένο ακόμα ότι οι μηνιαίες εισφορές των εργαζομένων είναι 4.975.000.000 δρχ. και οι μηνιαίες πληρωμές σε εφάπαξ 5.975.000.000 δρχ., δηλαδή με ένα μηνιαίο έλλειμμα 1.000.000.000 δρχ., το ταμείο εντός ολίγου διαλύεται και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο χάνουν τα χρήματά τους.

Η κυβέρνηση, αφού δημιούργησε μια τέτοια κατάσταση, τώρα ετοιμάζεται να την επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τα νέα αντεργατικά σχέδιά της που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, περιέχονται σε ένα νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέσα σ' αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν χορήγηση του εφάπαξ σε δόσεις και επιβολή νέας εισφοράς για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει και το σχέδιό της για ολοκληρωτική κατάργηση του εφάπαξ, στο όνομα ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει.

Ολα τα παραπάνω όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση της κυβέρνησης είναι συνεχής, σε πλήρη εξέλιξη, σε όλους τους τομείς που αφορούν στους εργαζόμενους, αλλά και δικαιώνουν τους αγώνες που πυροδότησε και ανέπτυξε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΠΑΜΕ). Ολα αυτά προβάλλουν την άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για να ανεβεί η πάλη του λαού, για να αναπτυχθούν πιο έντονοι αποφασιστικοί αγώνες, που θα συγκρούονται με τη βαθύτερη αιτία, με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που γεννά, διαιωνίζει και εντείνει τέτοια προβλήματα.

Εκείνο που προέχει είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, και όχι μόνο, μέσα από αγώνες να απαιτήσουν να επιστρέψει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο όλα όσα σφετερίστηκαν από το ΤΠΔΥ, αλλά κύρια να κατανοήσουν ότι η κυβερνητική επίθεση είναι συνολική, μετωπική σε βάρος όλων των εργαζομένων και συνεπώς απαιτείται αντίστοιχα και συνολική μετωπική αντεπίθεση όλων των εργαζομένων, ενάντια στη συνολική αντιλαϊκή επίθεση του μετώπου κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.


*Του
Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
* Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ

«Εφυγε» ο αγωνιστής Γεράσιμος Κόγιας

Στις 7 Ιούλη 2002 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Γεράσιμος Κόγιας, στέλεχος της Εργατικής Αχτίδας της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ξενιτεύτηκε και δούλεψε ως μετανάστης στη Γερμανία. Διατέλεσε για πάνω από δυο δεκαετίες πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά και Νήσων.

Εντάχθηκε το 1980 στις γραμμές του ΚΚΕ και έως την τελευταία πνοή του υπηρέτησε και υπεράσπισε αταλάντευτα τα ιδανικά του.

«Οι αγώνες του συντρόφου Γεράσιμου σημάδεψαν εκατοντάδες κομμουνιστές του Πειραιά, και στη μνήμη τους θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη η αγωνιστική και ανυποχώρητη πορεία του», υπογραμμίζει η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΔΑΣ καλεί σε συγκέντρωση

Η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στο Σύλλογο Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που βγήκε σημαντικά ενισχυμένη από τις τελευταίες εκλογές του συλλόγου, καλεί όλους τους εργαζόμενους του δήμου σε επαγρύπνηση και σε συγκέντρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 11 του Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, για να απαιτήσουν από το δήμαρχο την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ταυτόχρονα, η ΔΑΣ καταγγέλλει τη στάση των άλλων παρατάξεων στις διαδικασίες για ανάδειξη αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Η πρόταση της ΔΑΣ για αντιπροσωπευτικό προεδρείο έγινε αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις του συλλόγου. Στην πρώτη όμως συνεδρίαση για εκλογή του προεδρείου φάνηκε ξεκάθαρα η ασυνέπεια των άλλων παρατάξεων. Μόνο η ΔΑΣ έδειξε συνέπεια λόγων και έργων και ψήφισε, με βάση τα συμφωνηθέντα, τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ (ως πρώτη δύναμη), για τη θέση του προέδρου. Γι' αυτό ο πρόεδρος εκλέχτηκε με 12 ψήφους υπέρ και ένα λευκό (ΠΑΣΚΕ).

Στην ψήφιση όμως του γραμματέα, η ΔΑΚΕ με περίσσιο θράσος απαίτησε από τη ΔΑΣ «να ζητήσει συγνώμη και να δηλώσει ότι θα είναι συνεπής προς τας υποδείξεις» γιατί αλλιώς δε θα ψήφιζαν για γραμματέα τον υποψήφιο της παράταξης. Τελικά, ο εκπρόσωπος της παράταξης, Δημήτρης Πατσιάς, εκλέχτηκε στη θέση του γραμματέα με 7 ψήφους υπέρ και 6 λευκά.

Η αξιοθρήνητη στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ να ζητούν από εκλεγμένο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων αποτελεί εκβιασμό του χειρίστου είδους και οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να τον αποδεχτούν και θα τον καταγγείλουν με κάθε τρόπο.

Μετά την εκλογή του προέδρου και του γραμματέα με υπόδειξη των παρατάξεων ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ οι διεργασίες σταμάτησαν και η συνεδρίαση του ΔΣ αναβλήθηκε για σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι σε όλους γνωστό πως εκκρεμούν σοβαρά θέματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, όπως: Εξοδα κίνησης αναδρομικά, καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, μισθολογικές αυξήσεις, νέος κανονισμός λειτουργίας, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας κ.ά.

Η επίλυση και διεκδίκηση όλων των παραπάνω, τονίζει η ΔΑΣ, απαιτούν την άμεση συμπλήρωση των θέσεων και τη λειτουργία του προεδρείου. Η ΔΑΣ καλεί τις παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ να «αφήσουν τα παιχνίδια και την κωλυσιεργία, που γίνονται για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν και να σεβαστούν την ψήφο που τους έδωσαν οι εργαζόμενοι».

Σήμερα η στάση εργασίας στο «Ledra Marriott»,

Σε δίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας (από τις 9 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ.), προχωρούν, σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ledra Marriott», με απόφαση του Συλλόγου Προσωπικού του ξενοδοχείου η «ΕΝΟΤΗΤΑ». Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη συνεχή μείωση του προσωπικού στην οποία έχει επιδοθεί η διοίκηση του ξενοδοχείου από το περασμένο φθινόπωρο.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, οι απολυμένοι εργαζόμενοι μέχρι στιγμής φτάνουν τους 20, ενώ πρόσφατα επιδιώχτηκε με μια αιφνιδιαστική ενέργεια να απολυθούν ακόμα 8-10 άτομα. Οι αντιδράσεις του προσωπικού και η παρέμβαση του σωματείου περιόρισαν αυτές τις απολύσεις σε 2, που είχε προλάβει το ξενοδοχείο να επιδώσει.

«ΒΙΕΞ ΑΕ»
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Στην έλλειψη της τήρησης των μέτρων ασφαλείας και στην εντατικοποίηση της δουλιάς οφείλεται ο χτεσινός σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στην εταιρία «ΒΙΕΞ ΑΕ» που βρίσκεται στο 23ο χιλιόμετρο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου.

Ο 51χρονος Διονύσης Αρβανιτάκης αν και βαφέας - αμμοβολιστής στο επάγγελμα, χτες χειριζόταν ηλεκτρική γερανογέφυρα για την οποία απαιτείται άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και την οποία δεν κατείχε. Το δοκάρι, βάρους περίπου 3-4 τόνων, που μετέφερε γλίστρησε και έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να του συνθλίψει το πόδι. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει το πόδι του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ