ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΚΙΕΣ - ΝΕΑΠΟΛΗ
Καταδικάζουν τη ρατσιστική επίθεση σε πρόσφυγα μαθητή

Κινητοποίηση φορέων σήμερα στις 6 μ.μ. στο ρολόι της Νεάπολης

Τη φασιστική ρατσιστική επίθεση σε βάρος του 13χρονου πρόσφυγα μαθητή από το Ιράν, που έγινε έξω από σχολείο στη Νεάπολη, καταδικάζουν φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της νεολαίας, ενώ ετοιμάζονται να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση που καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο ρολόι της Νεάπολης. Σε συμμετοχή καλούν ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και άλλοι φορείς.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Τετάρτης, ο 13χρονος μαθητής της Α' Γυμνασίου δέχτηκε επίθεση από μαυροντυμένους κουκουλοφόρους, οι οποίοι του χάραξαν το χέρι και τον απείλησαν να μην ξαναπάει στο σχολείο. Ο μαθητής ενημέρωσε τους καθηγητές και τον διευθυντή, που κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία.

Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι η επίθεση σε βάρος του ανήλικου πρόσφυγα αποτελεί αποτρόπαια κίνηση, που καμία σχέση δεν έχει με την αλληλέγγυα στάση του ελληνικού λαού απέναντι στους κατατρεγμένους αυτούς λαούς και καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, όλοι μαζί να ορθώσουν τείχος και ασπίδα αλληλεγγύης.

Να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα ένταξης των προσφυγόπουλων σε όλες τις δομές της Εκπαίδευσης. Να υποδεχτούν τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους με όλους τους τρόπους και τις μορφές αλληλεγγύης (εκδηλώσεις υποδοχής, συγκέντρωση διαφόρων ειδών κ.ά.).

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί τους μαθητές να εκφράσουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ανακοινώνει πρωτοβουλίες οργάνωσης της αλληλεγγύης στα σχολεία με συγκέντρωση σχολικών ειδών, τετραδίων κ.λπ. καθώς και τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης στις 14 Δεκέμβρη.

Τη φασιστική ρατσιστική επίθεση σε βάρος του μαθητή πρόσφυγα καταγγέλλει και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κάλεσμα αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες

Χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Ημαθία επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», της ΟΓΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τους καλωσόρισαν στην περιοχή και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις άμεσες ανάγκες που έχουν και όπως προσδιορίστηκε από τη συζήτηση αφορούν πάνες, βρεφικό γάλα, παυσίπονα και αντιβιοτικά για μικρά παιδιά, ρούχα, παπουτσάκια και παιχνίδια για παιδιά και βρέφη.

Ηδη, το ΕΚ Νάουσας ξεκίνησε την προσπάθεια συγκέντρωσης των ειδών πρώτης ανάγκης και καλεί σωματεία, φορείς, συλλόγους και πολίτες της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Το υλικό θα συγκεντρώνεται καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας τις εξής ώρες: 9 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 7 μ.μ. (πληροφορίες στο τηλ.: 2332.022.230).

Την Τετάρτη 13/11, το ΕΚ Νάουσας μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας θα παραδώσουν φάρμακα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στις Βαρβάρες και στην Αλεξάνδρεια.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Στεκόμαστε διαχρονικά αλληλέγγυοι στους αγώνες των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μαθητών που δίνουν τη μάχη για την επιβίωσή τους. Αυτό κάνουμε και τώρα συλλογικά και οργανωμένα. Παλεύουμε να μην κοπεί ρεύμα, να μην πλειστηριαστεί σπίτι - χωράφι λαϊκής οικογένειας, να έχουμε γιατρούς και Κοινωνική Ασφάλιση. Το ΕΚ συγκέντρωσε ρούχα, τρόφιμα και σχολικά είδη για τα παιδιά των προσφύγων στις Βαρβάρες, στην Ειδομένη κ.λπ. Το ίδιο έκανε με ρούχα, κουβέρτες και εθελοντική αιμοδοσία για τους πυρόπληκτους στο Μάτι και τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα. Το ίδιο έκανε στέλνοντας κουβέρτες στην Παλαιστίνη.

Με πρωτοβουλία του ΕΚ στήθηκαν επιτροπές αγώνα για απλήρωτους και απολυμένους εργάτες, όπως της ΕΝΚΛΩ, που ήταν συγκροτημένες από εκλεγμένους συνδικαλιστές σε Εργατικό Κέντρο, σωματεία και πρωτοπόρους εργάτες. Εχει οργανώσει μαζικές καθόδους στη διασταύρωση με κάλεσμα και στόχο να συμπαρασταθεί σε αγρότες, εργάτες, απλήρωτους, ανέργους που έδιναν τη μάχη για την επιβίωσή τους συμφωνώντας με τα δίκαια αιτήματά τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παραδώσουμε φάρμακα που έχουν συγκεντρωθεί για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στις Βαρβάρες και την Αλεξάνδρεια.

Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες ήταν και είναι οργανωμένες - συλλογικές.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να σκεφτούν πως πρόκειται για κυνηγημένους από την πατρίδα τους, φτωχούς εργάτες, αγρότες, παιδιά και νεογέννητα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μαζί τους, είμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά».

Ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, που ξέρουν καλά τι θα πει προσφυγιά και μετανάστευση, να απομονώσουν τις ρατσιστικές - αντιδραστικές φωνές. Να ενισχύσουν την αλληλεγγύη σε κάθε βασανισμένο άνθρωπο από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους, πείνα, προσφυγιά.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες

INTIME NEWS

Συνολικά 238 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τις 30/9 βρίσκονται σε «προστατευτική φύλαξη». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA), η οποία αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 4/11, υποδεικνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει σε ασφαλή ξενώνα δύο ασυνόδευτους ανήλικους αδελφούς, που βρίσκονται κρατούμενοι επί 15 μέρες σε αστυνομικά κρατητήρια σε εφαρμογή της πολιτικής της «προστατευτικής φύλαξης». Παραμένουν σε ένα κελί που είναι εντελώς ακατάλληλο για κράτηση περισσότερο από μερικές ώρες, σε χώρο όπου κρατούνται ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων ποινικά κρατουμένων, χωρίς προαυλισμό, φυσικό φως και καθαρό αέρα. Κατά την κράτησή τους δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό και καλή υγιεινή, σε υπαίθριες ή εσωτερικές δραστηριότητες ούτε πρόσβαση στον έξω κόσμο, στερούνται την επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειάς τους και δεν τους έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με τη διάρκεια του μέτρου της κράτησής τους.

Από την άφιξή τους στην Ελλάδα, οι αρχές δεν έχουν παράσχει στους ανηλίκους την προστασία που προβλέπεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Οι ανήλικοι είχαν προηγουμένως κρατηθεί για περίπου 12 μέρες κατά την άφιξή τους και δεν έτυχαν των προβλεπόμενων εγγυήσεων κατά τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης. Λίγες βδομάδες μετά την απελευθέρωσή τους από την αρχική κράτησή τους και μετά την εμφάνισή τους στις αρμόδιες αρχές ασύλου, για να ολοκληρώσουν τις σχετικές με την καταγραφή του αιτήματός τους διαδικασίες και τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης, βρέθηκαν πάλι κρατούμενοι σε κελί αστυνομικού τμήματος.

Κινητοποιήσεις στις 20 Νοέμβρη στη Σάμο

Κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία και τους φορείς των νησιών του Αιγαίου να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις 20 Νοέμβρη για το Προσφυγικό απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Στο κάλεσμά του σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς που, ως λαός, έχουμε πολλές φορές ζήσει τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη μετανάστευση δεν πρέπει να μένουμε απαθείς απέναντι στα εγκλήματα που γίνονται στη Συρία, στην Υεμένη, στα πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο, στην εξαθλίωση ανθρώπων και στον εγκλωβισμό τους στα hot spots. Δεν είναι αυτοί "εισβολείς" στη χώρα μας, στα νησιά μας, αλλά το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία και όποια άλλη δύναμη επιτίθεται στις χώρες τους, κατακλέβει το βιος τους, γεμίζει και τη δική μας χώρα με βάσεις του θανάτου.

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς των νησιών του Αιγαίου ακόμη μια φορά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και στις 20 Νοέμβρη να πραγματοποιήσουμε πολύμορφες κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις σε όλα τα νησιά, απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών και να κλείσουν όλα τα hot spots.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots! Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά! Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κ.λπ. και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν. Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Επανενώσεις οικογενειών. Κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες. Στα νησιά να υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη Συνθήκη τούς εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού. Η 20ή Νοέμβρη να είναι για τη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου μέρα διεκδίκησης και αλληλεγγύης!».

ΤΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν χωρούν στα Γιαννιτσά

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΤΟ Πέλλας της ΚΝΕ με αφορμή ρατσιστική κινητοποίηση μιας μικρής μερίδας μαθητών. Επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Την Πέμπτη 7 Νοέμβρη, οι πάνω από 500 μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών ήρθαν αντιμέτωποι με μια μικρή μειοψηφία μαθητών - περίπου 20 άτομα - που έκαναν κατάληψη στα δύο σχολεία χωρίς καμία απόφαση 5μελούς, 15μελούς ή Γενικής Συνέλευσης. Αρνούμενοι να γίνει Γενική Συνέλευση, κλειδώνοντας τους μαθητές έξω από το σχολείο, γιατί γνωρίζουν καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών τούς γυρνάει την πλάτη. Οταν είδαν ότι οι υπόλοιποι μαθητές αποχωρούν, ξεχύθηκαν στους δρόμους των Γιαννιτσών για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Η νεολαία και ο λαός των Γιαννιτσών έχουν άλλες αξίες και ιδανικά. Δεν χτυπάμε τους κατατρεγμένους, έχουμε μάθει να δίνουμε το χέρι σε όποιον το έχει ανάγκη!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ