ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώνουν αύριο στην Αθήνα

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνουν σε όλη τη χώρα, μέχρι και τα μέσα του Μάη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων), δίνοντας αγωνιστική απάντηση στη διαρκή αντιασφαλιστική επίθεση και στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16, που ψηφίστηκαν και δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αύριο, Τετάρτη, τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν οι συνταξιούχοι της Αττικής, με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Για την Αττική προγραμματίζεται επίσης σειρά άλλων κινητοποιήσεων, τις επόμενες βδομάδες.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία χτες στη Θεσσαλονίκη

Χτες ήταν η σειρά των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησαν ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Κατήγγειλαν ότι με τα «θανατηφόρα» μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση από φέτος μέχρι το 2020, οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση το σύνολο των συνταξιούχων, αφού τους αφαιρεί άλλες δύο συντάξεις σε ετήσια βάση, επιπρόσθετα στις μειώσεις που ήδη έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Κάλεσαν τους συνταξιούχους να μην παρασυρθούν από το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση και να απαντήσουν με αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους, στην επίθεση που δέχονται. Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Μάη, να διεκδικήσουν να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου με όλες τις καταστρεπτικές αντισυνταξιουχικές διατάξεις που περιλαμβάνει. Να απαιτήσουν ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και δωρεάν φάρμακα για όλους, επιστροφή όλων των αυθαίρετα παρακρατηθέντων από τις συντάξεις τους, καμία εμπλοκή της χώρας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το πρόγραμμα στις άλλες πόλεις

Στις υπόλοιπες πόλεις, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που οργανώνονται έχει ως εξής:

Στην Πάτρα, σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα, επίσης σήμερα στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στις Σέρρες, αύριο Τετάρτη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Γιάννενα, την Πέμπτη 26/4 στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στον Βόλο, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Στο Κιλκίς, την ίδια μέρα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καρδίτσα, την Τρίτη 8/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Ρόδο, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο PLAZA.

Στην Κοζάνη, την Πέμπτη 10/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5.

46ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ ΟΤΑ
Σε πάλη για σωματεία κάστρα αγώνα καλεί η ΔΑΣ

Οι εργασίες του 46ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) ξεκίνησαν χτες το απόγευμα, με τη ΔΑΣ ΟΤΑ να αναδεικνύει την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα σωματεία και ενίσχυσής της.

Οπως τονίζει στη διακήρυξή της, επειδή «θέλουμε να υπερασπίσουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, πρέπει ν' αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αναγεννηθεί πραγματικά, να ανασυνταχθεί εδώ και τώρα! (...) Η ΔΑΣ ΟΤΑ, όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, παλεύουν για να γίνουν τα σωματεία πραγματικά κάστρα αγώνα και όπλο στα χέρια μας. Παλεύουν για την πραγματική αναγέννηση του κινήματος».

Σε αυτήν την προσπάθεια, επισημαίνει, αντίπαλοι στέκονται η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που προωθούν και υλοποιούν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους δήμους και την κοινωνία. Αντίπαλοι είναι ακόμα συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως η πλειοψηφία στην ΠΟΕ ΟΤΑ, «που θέλουν το κίνημα απλώς να διαμαρτύρεται για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά να μην παλεύουν για να απαλλαγούμε από τις αιτίες που τη γεννούν».

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε...»

Ετσι απάντησε η ΔΑΣ ΟΤΑ στην πρόσκληση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων να τραπεζώσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την παραμονή του συνεδρίου.

Εξηγώντας τους λόγους επισημαίνει ότι «οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο Γενικό Συμβούλιο με τη ΔΑΣ ΟΤΑ, δείχνοντας συνέπεια λόγων και έργων, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο γεύμα που παραθέτει ο δήμος Ιωαννιτών στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για τη δημοτική αρχή που αρνήθηκε να αποδεχθεί τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι συμβασιούχοι μετά τους προσωρινούς πίνακες της 3Κ, την ίδια ώρα που προσέλαβε νέα στρατιά ανέργων με 2μηνες συμβάσεις. Οι 43 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στα Ιωάννινα δεν αθωώνουν την πολιτική ευθύνη που φέρει η δημοτική αρχή γιατί ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των ίδιων των εργαζομένων. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε...».

Αρχαιρεσίες και εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις

-- Συνεχίζονται οι εκλογές στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με την ταυτότητα και το βιβλιάριο Υγείας τους στα γραφεία του Συνδέσμου στο ΕΚΑ (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48) έως την Παρασκευή 27/4 (2 μ.μ. έως 8 μ.μ.).

-- Ξεκίνησαν την Κυριακή 22/4 και συνεχίζονται έως την Κυριακή 6/5 οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) και σε μια σειρά χώρους δουλειάς, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η εφορευτική επιτροπή. Για σήμερα και τις επόμενες μέρες: Σήμερα ψηφίζουν στις επιχειρήσεις «Φαρμαλούξ», «Ενφαρέλ», «Ελφάρμ», «Σαράντης», «Φαρμασύν», «Κλέβα», «Παπανικολόπουλος», «Φαρμαστόκ», «Τζόνσον». Αύριο στις επιχειρήσεις «ΣΥΝΦΑ», «ΠΕΙΦΑΣΥΝ», «Λάιον», «Δυναμική», «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ» και στα γραφεία του Συνδικάτου (3 μ.μ. έως 8 μ.μ.). Την Πέμπτη 26/4, στις επιχειρήσεις «ΕΛΠΕΝ», «ΦΑΜΑΡ», «Βέλλα», «ΠΡΟΒΕΤ», «Μαιλαντ», «Χελένικα».

-- Εκλογές πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, στις 26/4, στις 2/5 και στις 6/5. Κάλπες θα στηθούν την Πέμπτη 26/4 σε: OTE Φοίνικα (9.30 π.μ. με 11 π.μ.), «Epsilon Net» (11 π.μ. με 1 μ.μ.), «Vodafone» (1 μ.μ. με 5.30 μ.μ.). Την Τετάρτη 2/5 σε: EKETA (12.30 μ.μ. με 1.30 μ.μ.), «Computer Team» (1.30 μ.μ. με 2.30 μ.μ.), ΟΤΕ Καρόλου Ντηλ (2.30 μ.μ. με 3.30 μ.μ.), OTS (3.30 μ.μ. με 4.30 μ.μ.), Παράρτημα ΣΕΤΗΠ (5 μ.μ. με 8.30 μ.μ.). Την Κυριακή 6/5 στο ΕΚΘ (12 μ. με 6 μ.μ.).

Εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες

-- Σε εκλογοαπολογιστικό συνέδριο προχωρά το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν αύριο, Τετάρτη, από τις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Palatino».

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων καλεί σε εξ αναβολής εκλογοαπολογιστική συνέλευση αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις Αχαΐας, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (4ος όροφος).

Στάσεις εργασίας σε σιδηρόδρομο και τρόλεϊ

Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας (ξεκινά στις 11 π.μ.) την Πέμπτη 26/4 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιδρώντας στην πώληση της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. έξω από το κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ (Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου).

Η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή, ενώ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στον σιδηρόδρομο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων την οποία υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την υπηρετεί αποφασιστικά και αδιαπραγμάτευτα (...) Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ΟΣΕ που στα μουλωχτά ετοιμάζει την παράδοση της εκπαίδευσης και της συντήρησης υποδομής σε εταιρείες. Αυτή την πολιτική τη στηρίζει απόλυτα και ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, που δεν διστάζει να κυκλοφορεί και ανακοινώσεις λέγοντας στους εργαζόμενους ότι δεν κινδυνεύουν από την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ γιατί η κυβέρνηση τους έχει εξασφαλίσει».

Στο μεταξύ, σε στάση εργασίας προχωρούν αύριο, Τετάρτη, από τις 12 μ. έως τις 5 μ.μ., οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Η στάση εργασίας έχει προκηρυχθεί προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στη Γενική τους Συνέλευση.

Αύριο η κινητοποίηση των υγειονομικών

Σε στάση εργασίας στην Αττική (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα προχωρούν αύριο οι υγειονομικοί. Στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στην 1η ΥΠΕ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.

Αγωνιστική παρέμβαση στο Δρομοκαΐτειο

Χτες, εξάλλου, σε στάση εργασίας, συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου και πορεία, με ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας, προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για συρρίκνωση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και τη μεταφορά τους αρχικά στις ΥΠΕ και στη συνέχεια σε ΜΚΟ και την ΑΕΜΥ.

Την ίδια στιγμή, στοιχεία όπως ο τεράστιος όγκος προσέλευσης, είναι χαρακτηριστικά για την οξύτητα του προβλήματος. Μόνο το 2017 στα εξωτερικά ιατρεία υπήρξαν 18.500 προσελεύσεις. Από το Γραφείο Κίνησης το 2016 έγιναν 2.170 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 1.168 ήταν εισαγγελικές. Το 2017 οι εισαγωγές έφτασαν τις 2.500, εκ των οποίων οι 1.397 ήταν εισαγγελικές. Την ίδια στιγμή, είναι κενό το 50% των οργανικών θέσεων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org