ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Επιταχύνουν το ξεπούλημά τους!

  Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό για να υπερασπιστούν το μεροκάματό τους και τις κατακτήσεις τους, καλεί η παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθείται η παράδοση και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας στο πιάτο των ιδιωτών. Στις αρχές του Δεκέμβρη αναμένεται να δημοσιευτεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα του ναυπηγείου, ενώ ως επίδοξοι μνηστήρες εμφανίζονται ο γνωστός Ταβουλάρης ιδιοκτήτης μέχρι τώρα των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου και ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η κυβέρνηση επιδιώκει να «σπρώξει» το ναυπηγείο στις ιδιωτικές αγκάλες, «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα και...«πλεονάζον» προσωπικό. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι η πώληση του ναυπηγείου θα συνοδευτεί με το «διωγμό» 800 εργαζομένων από τους 2000 που εργάζονται σήμερα και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. «Συνεργοί» στο «έγκλημα» αναδεικνύονται οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ των ναυπηγείων, παράταξη που πλειοψηφεί στη διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων «ΤΡΙΑΙΝΑ». Χτες, χωρίς να «πάρουν μυρωδιά» οι εργατοτεχνίτες του Σκαραμαγκά έγινε μέσα στα ναυπηγεία συνάντηση μεταξύ συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Κοντάκη με τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης, δηλαδή εκπροσώπους της Εμπορικής Τράπεζας, της Alpha Πίστεως και της KPMG.

Οπως έγινε γνωστό, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που εμφανίστηκαν ως «εκπρόσωποι των εργαζομένων» το μόνο... αίτημα που πρόβαλαν απέναντι στα όσα εκτρωματικά προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του ναυπηγείου και του προσωπικού του, είναι να διαπραγματευτούν αυτοί το 49% των μετοχών που κατέχουν οι εργαζόμενοι (το υπόλοιπο 51% ανήκε στην ΕΤΒΑ) και να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες!

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, για να υπερασπιστούν το μεροκάματό τους και τις κατακτήσεις τους καλεί τους εργαζόμενους του ναυπηγείου η παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με χτεσινή της ανακοίνωση. Η παράταξη επισημαίνει ότι σήμερα πλέον επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο, τα όσα είχε καταγγείλει από τη δημιουργία του σχήματος 49%- 51%, ότι δηλαδή ήταν ένα «κόλπο» για να περάσει το ξεπούλημα στα «μαλακά». Η ΔΕ κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να «μπει στη λογική της υποταγής» και ότι επιλέγει το δρόμο της «υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων» για «ναυπηγείο 100% στο δημόσιο, για δημόσιο ενιαίο φορέα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας» κόντρα στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την κυβερνητική πολιτική. «Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας - συνεχίζει - είναι υπόθεση όλων μας. Μόνο ο ενωμένος αγώνας είναι η εγγύηση για το μέλλον μας».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατρακυλά στις 3.000 μονάδες

  Νέο κατώτατο ρεκόρ έτους στις 3.203,7 μονάδες, κατέγραψε  χτες ο Γενικός Δείκτης

Με νέο αρνητικό ρεκόρ έτους έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος, μετά από μια ακόμα πτωτική συνεδρίαση, βρέθηκε στις 3.260,6 μονάδες. Το ποσοστό της τελικής μείωσης ήταν 1,42%. Πάντως, μισή ώρα πριν το κλείσιμο των συναλλαγών, ο Δείκτης απείλησε να καταρρίψει ακόμα ένα ...ψυχολογικό όριο, αφού σημείωνε απώλειες της τάξης του 3,1%, ενώ στο ταμπλό της Σοφοκλέους ο Δείκτης κατέγραφε 3.203 μονάδες.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε ο δείκτης των Διαφόρων μετοχών (-3,12%), ενώ υπήρχε και ένας δείκτης, των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης, που σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,98%. Από τις 353 μετοχές που διακινήθηκαν, 303 σημείωσαν κάμψη, 10 έμειναν σταθερές και 40 μετοχικοί τίτλοι βελτίωσαν την τιμή τους. Ο όγκος των συναλλαγών κινήθηκε για μια ακόμα φορά σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 50 δισεκατομμύρια δραχμές.

Είναι φυσικό ότι κανείς πλέον δεν μπαίνει στον κόπο να διατυπώσει εκτιμήσεις για την παραπέρα πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο, ενώ σε προσωπικές συζητήσεις, όλο και περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συνεχή πτώση των τιμών, έχει δημιουργήσει μια ομάδα αρκετών χιλιάδων μικροεπενδυτών, οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν χάσει πλέον τις αποταμιεύσεις τους, μια και υπάρχουν δεκάδες μετοχές που έχουν χάσει πάνω από το 80% της αξίας τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχετικός πίνακας που δείχνει τις κλαδικές απώλειες και τις απώλειες που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου. Καλό είναι βέβαια κανείς να γνωρίζει ότι για να καλυφθούν τα ποσοστά των απωλειών, χρειάζεται μια ανοδική πορεία των τιμών, η οποία σε ποσοστά είναι αισθητά μεγαλύτερη από το ποσοστό της κάμψης που έχει σημειωθεί.

ΚΚΕ
Ερώτηση για την Εφορία Καρύστου

Το θέμα της υποβάθμισης της ΔΟΥ Καρύστου από Α` σε Β` τάξη φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ. Στην ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που υπογράφεται από τους βουλευτές Νίκο Γκατζή και Γιάννη Πατάκη, αναφέρεται:

«Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την "Αναδιοργάνωση των ΔΟΥ" όπως ονομάζεται, που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτός των άλλων, υποβιβάζεται και η εφορία Καρύστου από Α` σε Β` τάξης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μαζικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των λειτουργιών της ΔΟΥ και του προσωπικού της αλλά και τη μεγαλύτερη ακόμη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και φορολογουμένων, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν πολλά χιλιόμετρα μακριά (στην Κύμη) για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Παρά τις διάφορες κυβερνητικές διακηρύξεις για αποκέντρωση κλπ. το σχέδιο ΠΔ σηματοδοτεί την παραπέρα υποβάθμιση της υπαίθρου και της περιοχής της Καρύστου και της Νότιας Εύβοιας.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός, αν θα σταματήσει τον υποβιβασμό της ΔΟΥ Καρύστου από Α` σε Β` Τάξης.»

ΑΚΙΝΗΤΑ
Νέος Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων», που είναι αρμοδιότητας των υπουργείων Προεδρίας, Εθνικής Οικονομίας και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, ο ισχύων Κώδικας Απαλλοτριώσεων έχει εκδοθεί το 1971 και από τότε έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις. Αναφέρεται επίσης ότι η ανάγκη αντικατάστασής του επιβάλλεται και από την ισχύ εδώ και 25 χρόνια νέου Συντάγματος, που έχει καταστήσει κενές περιεχομένου πολλές διατάξεις του Κώδικα και αναγκαία την εισαγωγή άλλων σημαντικών νομοθετημάτων, όπως του νόμου για τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, το Εθνικό Κτηματολόγιο κλπ. Αναφέρεται επίσης ότι η ανάγκη αντικατάστασης του ισχύοντα Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων έχει από καιρό επισημανθεί, ενώ έχουν από το 1982 συγκροτηθεί πέντε επιτροπές χωρίς οι σχετικές προσπάθειες να έχουν τελεσφορήσει μέχρι σήμερα.

Φορο-ληστεία κατά συρροή...

Ολες οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα - η ΝΔ διακυβέρνησε τη χώρα επί 10 περίπου έτη και το ΠΑΣΟΚ άλλα 17 και συνεχίζει - παραβίαζαν συστηματικά και συνειδητά το Σύνταγμα που όριζε και ορίζει ότι «οι πολίτες πρέπει να εισφέρουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα». Οπως επίσης, αποτελεί κοινό μυστικό ότι όλες αυτές οι κυβερνήσεις και φοροληστεύουν και φοροκοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κι αυτό γιατί, ενώ εφάρμοζαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν ένα φορολογικό σύστημα που φορολογεί τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους σαν πλούσιους και κατέχοντες, παράλληλα φορολογούσαν και φορολογούν τους χρυσοκάνθαρους του πλούτου και τους μεγαλοκατέχοντες, συμβολικά, σαν φτωχούς και άπορους.

Του λόγου του αληθές, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι καιστους 26 κρατικούς προϋπολογισμούς που καταρτίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει έγγραφη δέσμευση από τους εκάστοτε κυβερνώντες ότι η οικονομική τους πολιτική επιδιώκει μεταξύ άλλων και τη «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών»! Την ίδια υπόσχεση, δίνει και τώρα η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, για τον οποίο ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει ότι «στόχος του είναι η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Το γεγονός και μόνο ότι η ίδια ακριβώς δέσμευση - υπόσχεση επαναλαμβάνεται επί τόσα χρόνια, αποτελεί δημόσια ομολογία και αναγνώριση ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα τουλάχιστον κάθε προηγούμενη χρονιά διατηρούνταν κοινωνικά άδικο, ταξικό και φορομπηχτικό για τους οικονομικά αδύνατος και προνομιακό για τους πλούσιους και μεγαλοκατέχοντες. Το ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας φοροληστεύουν και μας φοροκοροϊδεύουν, επί 26 συναπτά έτη, είναι κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που ήταν και παραμένουν τα «υποζύγια» του προϋπολογισμού. Εκτός αυτού, όμως, τεκμηριώνεται: Πρώτον, από τα στοιχεία των ίδιων των 26 προϋπολογισμών που ψηφίστηκαν από τις «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, που καταγράφουν τη φοροληστεία των λαϊκών εισοδημάτων (με την υπέρογκη αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων) με τη γλώσσα των αριθμών. Δεύτερον, από τη δημόσια ομολογία των υπουργών Οικονομικών, που επαναλαμβάνουν στερεότυπα, από το 1974 μέχρι σήμερα, την υπόσχεση για «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών» αλλά... ξεχνούν να την υλοποιήσουν.


Λ.Τ.

Οι «αβεβαιότητες» της πλουτοκρατίας

Δεν έχασε την ευκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας και πρόβαλε «τα εγκωμιαστικά σχόλια» των διαφόρων κέντρων του ιμπεριαλισμού για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Εκρινε σκόπιμο να τονίσει το σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ που αναφέρεται στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές «που είναι οι καλύτερες εδώ και πολλά χρόνια». Το ΔΝΤ όμως δεν τα λέει... ακριβώς έτσι. Το σχετικό απόσπασμα της έκθεσης δεν κρύβει ότι «οι συζητήσεις έγιναν στο πλαίσιο κάποιας αβεβαιότητας για τις βραχυχρόνιες προοπτικές, που εν μέρει σχετίζεται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και εν μέρει με την έλλειψη μηνιαίων στατιστικών δεδομένων»... Εξ ιδίων τα βέλη.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν περιμένουν τα στατιστικά στοιχεία για να δουν τη σκληρή πραγματικότητα. Οσο για την «κάποια αβεβαιότητα» στη διεθνή οικονομία είναι έργο των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Δικό τους έργο και η ληστρική μεταφορά πλούτου από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο και δικό τους πρόβλημα η όποια αβεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι οι λαϊκοί αγώνες στην Ελλάδα, στην ΕΕ και παντού θα αναπτυχθούν και θα ενταθούν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org