ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ανεπαρκή τα μέτρα

Πάνω από 1.000 κτίρια ο τραγικός απολογισμός της καταστροφής

Eurokinissi

Τραγικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών από τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, που ήρθαν ως αποτέλεσμα τόσο της αντιδασικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και της πλήρους ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγραφές που έκαναν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στις πλημμυρόπληκτες περιοχές, οκτώ κτίρια έπαθαν ολοσχερή καταστροφή, ενώ άλλα 1.000 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Στο μεταξύ με κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, οριοθετήθηκαν οι πληγείσες περιοχές, ενώ χορηγείται η συνήθης ανεπαρκής δωρεάν κρατική αρωγή για τη στεγαστική αποκατάσταση των πλημμυρόπληκτων, ενώ δε χορηγείται ούτε το τριχίλιαρο για τα πρώτα τους έξοδα, ούτε το δεκαχίλιαρο για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε. Ειδικότερα:

  • Ως πληγείσες οριοθετούνται οι περιοχές: Δήμος Ερέτριας, Δήμος Ληλαντίων, Δήμος Αμαρυνθίων, Δήμος Κύμης (Δημοτικά Διαμερίσματα Διρφύων και Οξύλινθου, οικισμός Στομίου), Δήμος Διρφύων (Δ.Δ. Μίστρος, Πουρνού, Θεολόγου, Πίσσωνα, Στροπωνών και Καμπίων), Δήμος Αυλώνα (Δ.Δ. Ορίου), Δήμος Κονιστρών (Δ.Δ. Μονοδρίου) και Δήμος Χαλκιδέων (Οδός Ορέστη Μακρή και περιοχή Λιανής Αμμου).
  • Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή των κατοικιών που έπαθαν καθολική ζημιά ορίστηκε σε 750 ευρώ το τετραγωνικό (και για εμβαδό κατοικίας που καταστράφηκε έως 120 τ.μ.), που θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να χτίσει κανείς ένα σπίτι μέτριας κατασκευής στην περιοχή απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά τ.μ., γεγονός που σημαίνει ότι οι πλημμυρόπληκτοι θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο δανεισμό από τις τράπεζες. Για κτίρια με επαγγελματική χρήση το ποσό αυτό προσδιορίζεται σε 350 ευρώ ανά τ.μ.
  • Για τις επισκευές κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων που έπαθαν ζημιές, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής ανέρχεται σε 60 ευρώ το τετραγωνικό. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, όπως έχει αποδειχτεί και από τα αντίστοιχα παραδείγματα των πυρόπληκτων της Ηλείας, με τα διάφορα πλαφόν που τίθενται, τελικά τα ποσά που θα δοθούν θα είναι πολύ μικρότερα. Παράλληλα χορηγείται επιπλέον το ποσό των 1.000 ευρώ για ζημιές στον καυστήρα.

Σημειώνεται ότι παρέχεται προθεσμία 1 χρόνου για την υποβολή από τους πλημμυρόπληκτους αίτησης για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες της στεγαστικής τους αποκατάστασης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επικίνδυνα σχέδια για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον

Προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, που προοιωνίζονται επίσης νέα βαριά χαράτσια για το λαό και τους εργαζόμενους, προδιέγραψε η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΑ) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή συνέδριο που διοργανώνει στα τέλη Οκτώβρη με θέμα «Στοχεύοντας σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων».

Το μήνυμα που στάλθηκε προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι απόλυτα σαφές και αφορά στην «αξιοποίηση» του ποσού των 2 δισ. ευρώ, που πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο τρόπος ανάπτυξης της εν λόγω επενδυτικής δραστηριότητας, που αποτελεί και στόχο του συνεδρίου, καταγράφεται χαρακτηριστικά στα λόγια του προέδρου της Οργανωτικής επιτροπής και μέλους του ΔΣ της ΕΕΔΑ, Κ. Μπούρκα: «Να αποτελέσει βήμα συζήτησης και διαβούλευσης ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς της κεντρικής και τοπικής διοίκησης για την προώθηση λύσεων βιώσιμης διαχείρισης και αξιοποίησης των αποβλήτων».

Πρόκειται για ένα βήμα που η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και των διοικήσεων των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, μεθοδευμένα προετοίμασαν, μη δίνοντας ουσιαστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να εισβάλλουν οι ιδιώτες και οι επικίνδυνες μέθοδοι που προτείνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις μεθόδους που αναμένεται να συζητηθούν στο συνέδριο αποτελεί αυτή της - ζημιογόνας περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά για τους εργαζόμενους - καύσης, που επίμονα λανσάρουν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες.

Είναι ενδεικτικό ότι στους χορηγούς του συνεδρίου ως πρώτο όνομα αναφέρεται αυτό της εταιρείας «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει εργοστάσιο καύσης στη Βοιωτία.

Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΚΕ, κάτι που καταγράφει τις προθέσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου των δήμων για το πώς θα κινηθεί στο ζήτημα αυτό. Θυμίζουμε επίσης μελέτη της ΚΕΔΚΕ για τις μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων, η οποία προέκρινε ως λύση αυτή της καύσης. Ανοιχτό βήμα για όλες τις απόψεις σχετικά με τις μεθόδους επεξεργασίας χαρακτήρισε το συνέδριο η Κ. Λαζαρίδη, ΓΓ του ΕΕΔΣΑ, η οποία είπε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε νέες μονάδες» επεξεργασίας των απορριμμάτων, αναφέροντας ενδεικτικά την καύση και την απλή εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας.

Χορηγοί και Υποστηρικτές

Πέρα από την «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» ως χορηγοί και υποστηρικτές του συνεδρίου προβάλλονται και οι εξής εταιρείες:

Χορηγός: «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», εταιρεία που κατασκευάζει ΧΥΤΑ (έγινε γνωστή πέρσι στο πανελλήνιο, από τα έργα που κατασκευάζει η θυγατρική της «Ιθάκη» στο Ελληνικό Ιωαννίνων, όταν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ που έσπευσαν προκειμένου να προστατεύσουν τα μηχανήματά της).

Υποστηρικτές: «ΕΠΤΑ»: εταιρεία συμβούλων και μελετητών που παρέχει τεχνική υποστήριξη σε δήμους σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, στερεών αποβλήτων, κλπ. «ARVIS»: εταιρεία που ασχολείται με τους τομείς ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων. «ΤΙΤΑΝ»: τσιμεντοβιομηχανία. «ΕΠΕΜ»: εταιρεία σύμβουλος στο πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έγινε με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στη Δυτική Μακεδονία.

Αθωώθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας

Εκδικάστηκε στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η υπόθεση του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας Γιάννη Βαγενά με την ανυπόστατη κατηγορία της ψευδορκίας. Και αυτό επειδή πρωτοστάτησε στον αγώνα για την απομάκρυνση σταθμού κεραιών κινητής τηλεφωνίας από την πλατεία Κρήνης της Νίκαιας. Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για την Επέτειο του ΕΑΜ

Την Κυριακή 27.9.2009 ώρα 11 πμ στον «Αγνωστο Στρατιώτη»

Εκδήλωση μπροστά στον «Αγνωστο Στρατιώτη», πραγματοποιούν τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη ώρα 11 το πρωί, για να τιμηθεί η 68η Επέτειος από την ίδρυση του ΕΑΜ. Καλούνται όλα τα Παραρτήματά της με τα λάβαρά τους να δώσουν το παρών στην εκδήλωση τιμής και μνήμης.

ΠΑΓΑΝΗ ΛΕΣΒΟΥ
Διαμαρτυρία μεταναστών στο κέντρο κράτησης

Ενταση επικρατούσε μέχρι αργά χτες το βράδυ στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Παγανή της Λέσβου. Το μεσημέρι δεκάδες αλλοδαποί, από τους 700 που κρατούνται, έσπασαν τις εσωτερικές πόρτες των εγκαταστάσεων και ξεχύθηκαν στο προαύλιο φωνάζοντας: «Ελευθερία».

Ανάλογη κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί και τον περασμένο Αύγουστο, όταν κρατούμενοι, μετανάστες και πρόσφυγες, ξεσηκώθηκαν ζητώντας την απελευθέρωσή τους, να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ή πολιτικό άσυλο, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για το χρονικό διάστημα που κρατούνται στις εγκαταστάσεις του κέντρου. Αυτό που θέλουν είναι να είναι ελεύθεροι, νόμιμοι, με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν προς όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν.

Σήμερα 700 άτομα κρατούνται σε χώρο όπου μπορούν να χωρέσουν 300 άτομα, κάτω από άθλιες συνθήκες. Ανάμεσά τους βρίσκονται έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Ο χώρος είναι ακατάλληλος και επιβαρύνει την υγεία των αλλοδαπών. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται, ενώ δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης, ξεχωριστός χώρος εστίασης, αποχωρητήρια και ντους. Τα στρώματα είναι βρώμικα, δε διανέμονται σεντόνια και κουβέρτες, ούτε υλικά προσωπικής υγιεινής σε επαρκείς ποσότητες, ενώ ελλιπής είναι και ο καθαρισμός του κέντρου. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ψυχολογική στήριξη είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και γι' αυτούς που ασθενούν χρόνια, η παρακολούθηση και η θεραπεία τους δεν είναι δυνατή, αφού οι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Υπέρ της εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταλλείων στη Στρατονίκη του Δήμου Σταγείρων Χαλκιδικής θα ταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια Μ. Κωνσταντινίδου, στη μεθαυριανή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που ενέκρινε την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης των μεταλλείων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org