ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές με δεδομένα νέα βάρη στο λαό την επομένη

Σταϊνμάγιερ και Μέρκελ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου στη Γερμανία
Σταϊνμάγιερ και Μέρκελ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου στη Γερμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ελαφρά ένταση αρχίζει να λαμβάνει η, κατά κοινή ομολογία, χλιαρή προεκλογική εκστρατεία ενόψει της βουλευτικής αναμέτρησης της 27ης του Σεπτέμβρη με την ανάδειξη στο προσκήνιο της γερμανικής στρατιωτικής συμμετοχής στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

Το λουτρό αίματος, όμως, που προκάλεσαν πριν από μερικές μέρες στην Κοντούζ του Αφγανιστάν τα γερμανικά στρατεύματα, καθώς και τα δύο μηνύματα της «αλ Κάιντα» στη γερμανική γλώσσα που απειλούν με εξαπόλυση επιθέσεων κατά γερμανικών στόχων σε περίπτωση που από τις κάλπες δεν προκύψει απόφαση απόσυρσης των γερμανικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη χώρα, αναζωπύρωσαν τη σχετική συζήτηση. Οι πρώτες δηλώσεις ήρθαν από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες της οποίας προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Η Μέρκελ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή της και στο παρελθόν είχε εκπονήσει σχέδια προστασίας από την τρομοκρατία και θα προχωρήσει και τώρα σε όλα τα απαραίτητα βήματα.

Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δηλώσεις στελεχών της «Αριστεράς» (Die Linke), όπως ο Οσκαρ Λαφοντέν, που σχετικά με το υποτίθεται πάγιο αίτημα για την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, σημειώνει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει αμέσως και με πανικό» (εφημερίδα της Δρέσδης «Σάχις Τσάιτουνγκ»).

Μετά την ...«αλ Κάιντα» και οι ...νεοναζί κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην προεκλογική εκστρατεία. Η οργάνωση του νεοναζιστικού κόμματος NPD στο Βερολίνο ζήτησε, με επιστολές της, από περίπου 40 πολιτικούς ξένης καταγωγής που συμμετέχουν στις εκλογές να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γιοργκ Χέγκελ, σε βάρος του οποίου η Γενική Εισαγγελία διεξάγει έρευνα για εξώθηση σε φυλετικό μίσος, παραδέχτηκε ότι είναι ο αποστολέας των μηνυμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα «αναγκαίο βήμα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι την πολιτική στη Γερμανία θ' ασκούν Γερμανοί και όχι ξένοι».

Στη σκιά της είδησης αυτής, χτες, δημοσιοποιήθηκε άλλη μια δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε αυτή τη φορά για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild» και του τηλεοπτικού σταθμού RTL, ενόψει των εκλογών της 27ης του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τ' αποτελέσματά της, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Αγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν 36%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 12%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Στάινμαγιερ 26%, οι Πράσινοι 11% και το Κόμμα «η Αριστερά» (Die Linke) 10%, ποσοστά που διατηρούν «ζωντανή», αλλά δε διασφαλίζουν την προοπτική συνεργασίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών - Ελευθέρων Δημοκρατών.

Το σίγουρο είναι ότι στη Γερμανία, είτε υπάρχει κυβερνητικός συνασπισμός δικομματικός (όπως ήταν των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών) ή τρικομματικός, θα προσθέσει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Αυτό - έστω και συγκαλυμμένα - το ομολόγησαν στελέχη των «ανταγωνιστικών» δύο κομμάτων, έτσι ώστε η «Νόιες Ντόιτσλαντ» να τιτλοφορήσει την Τρίτη (22 Σεπτέμβρη) το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της: «Μετά τις εκλογές απειλούνται σκληροί καιροί». Επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπεργκ (SPD) και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Καρλ Τέοντορ Γκούντενμπεργκ (της Βαυαρικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης - CSU). Η οικονομική κατάσταση «βαδίζει προς μια σημαντικά δυσκολότερη κατάσταση τόσο από πλευράς εσόδων όσο και εξόδων», δήλωσε ο Στάινμπεργκ, ενώ ο Γκούντενμπεργκ επανέλαβε (τη ρήση) του Ερχαρντ ότι «πρέπει να σφίξουμε τη ζώνη περισσότερο».


Θ.Β

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη οι Πορτογάλοι για να εκλέξουν τους 230 βουλευτές της χώρας, ενώ στις 11 Οκτώβρη αναμένεται να διεξαχθούν και οι δημοτικές εκλογές.

Εχοντας ανέλθει στην εξουσία το 2005 με απόλυτη πλειοψηφία το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες φαίνεται - από τις δημοσκοπήσεις - να χάνει μέρος του ποσοστού του, και αυτό εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί. Αυτά τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική των προκατόχων του, περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες, αυξάνοντας το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65 χρόνια, αλλά και εφαρμόζοντας μια αντεργατική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα η ανεργία «καλπάζει» στο 9,1%.

Από την άλλη το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) που κατεβαίνει με επικεφαλής την Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, αρκείται απλά στο να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Σόκρατες. Στις εκλογές συμμετέχει επίσης και ο εκλογικός συνασπισμός Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία (CDU) η συμμαχία που έχει συγκροτήσει το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Οικολογικό Κόμμα «Πράσινοι» και η Δημοκρατική Παρέμβαση. Επιπλέον συμμετέχει και το οπορτουνιστικό μόρφωμα «Αριστερό Μπλοκ» (μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο - Λαϊκό Κόμμα, κ.ά.

Πάντως σύμφωνα με διαφορετικές πρόσφατες δημοσκοπήσεις τόσο το Σοσιαλιστικό όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 30% με 35%, το CDU στο 7-9,2%, το «Αριστερό Μπλοκ» στο 9,6-12%, ενώ το ποσοστό του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου - Λαϊκού Κόμματος κυμαίνεται ανάμεσα στο 7 με 8,4%.

Υπενθυμίζεται πως στις πρόσφατες ευρωεκλογές το PS έλαβε το 26,5% (στις βουλευτικές του 2005 είχε 45%), το PSD το 31,7% (28,8%), το CDU το 10,6% (7,6%), το «Αριστερό Μπλοκ» έλαβε το 10,7% (3,7%), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κέντρο - Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε το 8,4% (7,3%).

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Απειλές ενόψει δημοψηφίσματος

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Ακρως απειλητικός επέλεξε να είναι σε δηλώσεις του σχετικά με το δεύτερο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, στις 2 Οκτώβρη, για τη νέα «Συνθήκη της Λισαβόνας» ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, στην προσπάθειά του να εκβιάσει ένα «ΝΑΙ» αυτή τη φορά από τις κάλπες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ξεκίνησε από το δικαίωμα της Ιρλανδίας να διατηρεί Επίτροπο στην ΕΕ, σε περίπτωση που απορρίψει την αναδιατύπωση του Ευρωσυντάγματος, όπως αυτή εκφράζεται στην Νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, σημειώνοντας ότι εάν το ΟΧΙ επαναληφθεί, τότε η Κομισιόν θα αναγκαστεί να μειώσει τα μέλη της κατά ένα, καταργώντας τον Ιρλανδό εκπρόσωπο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι διακινδυνεύεται η θέση της χώρας στην Ευρώπη, γεγονός που απειλεί τόσο τις θέσεις εργασίας - που στην πραγματικότητα μειώνονται εξαιτίας της ΕΕ, με ταυτόχρονη διάλυση των εργασιακών σχέσεων - όσο και τις επενδύσεις και θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στην ιρλανδική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η «έκκληση» για «ΝΑΙ» του Ιρλανδού Επιτρόπου Τσάρλι ΜακΓκρίβι, ο οποίος και μίλησε για εξαιρετικό κίνδυνο εκφοβισμού των ξένων επενδυτών, από τις συνέπειες ενός νέου «ΟΧΙ», ξεχνώντας τις δηλώσεις του στο περσινό δημοψήφισμα, όπου ερωτηθείς αν είχε διαβάσει τη Συνθήκη, είχε αστειευθεί, λέγοντας ότι μόνο «ένας τρελός θα έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία»...

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την Επιτροπή για το Δημοψήφισμα, στη χώρα, το περασμένο σαββατοκύριακο, εννιά στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν ότι μάλλον θα προσέλθουν στην κάλπη, ενώ το 63% υποστηρίζει ότι έχει «καταλάβει κάτι» από τη Συνθήκη. Αξιωματούχοι της Επιτροπής Δημοψηφίσματος δηλώνουν αισιόδοξοι, σχετικά με τα μικρά ποσοστά αποχής, που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και με το ότι αυξάνεται και το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν ότι κατανοούν τις προβλέψεις και τις συνέπειες του κειμένου...

ΚΟΥΒΑ - ΡΩΣΙΑ
Αναθέρμανση της στρατιωτικής συνεργασίας

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στην Κούβα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Νικολάι Μακάροφ, με στόχο να ενισχυθούν παραπέρα οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αβάνας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Ρώσου αξιωματούχου με τον Κουβανό ηγέτη Ραούλ Κάστρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, επιτεύχθηκαν δυο σοβαρές συμφωνίες. Οπως γράφει η εφημερίδα «Ροσίσκαγια γκαζέτα» στις στρατιωτικές σχολές και στα εκπαιδευτικά κέντρα της Ρωσίας θα σπουδάσουν και πάλι Κουβανοί στρατιωτικοί, ενώ Ρώσοι εμπειρογνώμονες της αμυντικής βιομηχανίας θα βοηθήσουν την Κούβα στον εκσυγχρονισμό του πολεμικού της οπλοστασίου.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Μακάροφ, «η Σοβιετική Ενωση παρείχε στην Κούβα μεγάλη ποσότητα τεχνικού εξοπλισμού. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του εξοπλισμού αχρηστεύτηκε, είτε χρειάζεται επισκευή και επιδιόρθωση. Θα καθορίσουμε το ποιες προμήθειες πρέπει να πραγματοποιήσουμε».

Οι νέες συμφωνίες αναμένεται να βοηθήσουν στη σημαντική βελτίωση της εξοπλιστικής κατάστασης του στρατού της Κούβας. Στα ρωσικά ΜΜΕ υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τη δημιουργία στην Κούβα κοινών επιχειρήσεων με τη Ρωσία για την κατασκευή πυροβόλων όπλων και πολεμοφοδίων, καθώς και για την επισκευή και το συγχρονισμό των σοβιετικής κατασκευής αεροπορικών πολεμικών μέσων και των αρμάτων μάχης, που έχει σήμερα στη διάθεσή της η Κούβα.

Βεβαίως, αυτή η ρωσική βοήθεια στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της Κούβας δε θα είναι χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, όπως ήταν στο παρελθόν η σοβιετική βοήθεια, ωστόσο όπως σημειώνουν ρωσικά ΜΜΕ, αυτή μπορεί να μην κοστίσει ακριβά στην Κούβα, αν αυτή παραχωρήσει στη ρωσική αεροπορία αεροδρόμια, για τις υπερπτήσεις των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών καθώς και λιμάνια για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Μάλιστα, η επίσκεψη του Μακάροφ στην Κούβα παρουσιάζεται από ρωσικά ΜΜΕ σαν προμήνυμα της στρατιωτικής επιστροφής στην Κούβα.


Ι.Π.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Νέα Μπριγάδα Αλληλεγγύης στην Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) διοργανώνουν για τους φίλους της Κούβας και της Επανάστασής της μπριγάδα αλληλεγγύης στην Κούβα από τις 25 Οκτώβρη μέχρι τις 8 Νοέμβρη 2009. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Ελληνοκουβανικού, 210.8214.916 (Δευτέρα-Πέμπτη 6-9 μ.μ.) και 6972694950.

Μαθήματα ισπανικών για τους φίλους της Κούβας διοργανώνει και φέτος ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.8214.916 (Δευτέρα-Πέμπτη 6-9 μ.μ.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ