ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Λάκης Καρνέζης σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από την εταιρεία «Δίκτυο» ο δίσκος από την ιστορική ηχογράφηση στο Εθνικό Θέατρο του Οσλο, το 1992, με τον Λάκη Καρνέζη σε 19 εμβληματικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από την 60χρονη κοινή τους πορεία.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, «θα ήταν αμετροέπεια να γραφτεί οτιδήποτε για τον συγκεκριμένο δίσκο, όταν μάλιστα υπάρχει το παρακάτω σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη (...)».

Το σημείωμα του Μ. Θεοδωράκη αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με τον Λάκη Καρνέζη ζήσαμε μια ολόκληρη ζωή γεμάτη μουσική. Σχεδόν σε όλα μου τα τραγούδια παίζει μπουζούκι με ένα τρόπο που σε μαγεύει. Ισως ο πιο μεγάλος του θαυμαστής είμαι εγώ. Η φαντασία του, η τεχνική του μ' αυτή την μοναδική πενιά που σου σχίζει την καρδιά, τον τοποθετούν ανάμεσα στους πιο πολύτιμους συνεργάτες μου. Η Μουσική μου του χρωστά πολλά. Ενα μεγάλο "Ευχαριστώ" είναι λίγο για όσα μου έχει δώσει.

Ειδικά για το CD, πρέπει να πω ότι με ξάφνιασε όμορφα η ωραία φωνή της Astrid με την άψογη ελληνική της άρθρωση και τα φωτεινά φωνήεντα, που μου θύμισαν άλλες κλασικές εποχές λαϊκών τραγουδιστών.

Οσο για τη φωνή του Λάκη, είναι γνήσια, κοφτή, χωρίς πολλές φιοριτούρες και βγάζει μια βαθιά συγκίνηση. Το συστήνω σε όσους θέλουν να ακούσουν γνήσια μουσική».

100 τσιγγάνικα βιολιά στη Θεσσαλονίκη

Η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, για 2 μοναδικές εμφανίσεις στις 5 και 6 Γενάρη 2018.

Μια ορχήστρα που από το 1985 που δημιουργήθηκε δίνει συνεχώς συναυλίες, με τεράστια επιτυχία, σε πολλές αίθουσες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παγκόσμιας φήμης σ' όλη την υφήλιο, από την Αυστρία και τη Γαλλία έως τη Φινλανδία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ιαπωνία.

Στη Σκηνή του Μεγάρου θα βρεθούν 100 δεξιοτέχνες. 54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, τα μέλη της ορχήστρας ντυμένα με ουγγρική στολή παρουσιάζουν τσιγγάνικες μελωδίες, ενώ στο δεύτερο μέρος ερμηνεύουν σπουδαία κλασικά έργα των Μπραμς, Μπιζέ, Τσαϊκόφσκι και άλλων.

Το όνομα της Ορχήστρας στα ουγγρικά είναι «Szaztagu Ciganyzenekar», που σημαίνει «100μελής Τσιγγάνικη Ορχήστρα». 100 μουσικοί που παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, επεμβαίνουν και κάνουν παραλλαγές χωρίς ποτέ να προδίδουν τις συνθέσεις - αντίθετα τις εμπλουτίζουν.

Η δημιουργία της Ορχήστρας είναι από μόνη της ένας θρύλος! Το 1985 πέθανε ο Sandor Jaroka, ένας σπουδαίος Τσιγγάνος μουσικός και μαέστρος. Στην κηδεία του συγκεντρώθηκε όλη η κοινότητα των Τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας. Από μια αυτοσχέδια σερενάτα πάνω απ' το μνήμα γεννήθηκε αυτή η υπέροχη ορχήστρα, η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης.

«Φθινοπωρινή Ιστορία»

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της «Φθινοπωρινής Ιστορίας» του Α. Αρμπούζωφ στην Ελλάδα, η Αννα Παπαμάρκου σκηνοθετεί το τρυφερό έργο, με την ίδια και τον Χάρη - Εμμανουήλ Αγγουράκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Από το 1977 μέχρι σήμερα, το έργο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Στη «Φθινοπωρινή Ιστορία», ο Αλεξέι Αρμπούζωφ, με οξυδερκείς διαλόγους και λεπτό χιούμορ, αγγίζει με ευαισθησία αυτό το κρίσιμο θέμα και καταφέρνει αριστοτεχνικά να υπενθυμίσει ότι η ζωή βρίσκεται στην κάθε στιγμή. Το έργο είναι ένας ύμνος στην ευγνωμοσύνη για τις απλές αλλά ουσιαστικές χαρές, που αποκαλύπτει η ζωή όταν τη μοιραζόμαστε.

Εκείνος, ο Ροντιόν, είναι σοβαρός, τυπικός, και ευέξαπτος. Εχει χάσει νωρίς τη γυναίκα του και έκτοτε ζει μοναχικά, αφοσιωμένος στην ομαλή λειτουργία του παραθαλάσσιου ιαματικού κέντρου, στο οποίο είναι αρχίατρος. Εκείνη, η Λίντια, πρώην αρτίστα, είναι εύθυμη και εξωστρεφής, παρ' όλες τις απώλειες στη ζωή της. Αποφασισμένη να χαρεί κάθε στιγμή, έρχεται για αναψυχή και παραβαίνει όλους τους κανόνες του ιαματικού κέντρου.

Η πρώτη τους συνάντηση είναι μια μετωπική σύγκρουση στα όρια του κωμικού. Το ίδιο και η δεύτερη. Η εκρηκτική τους χημεία παρακινεί την περιέργεια του ενός για τον άλλο. Σύντομα αρχίζουν να δημιουργούν γέφυρες μεταξύ τους και ανακαλύπτουν πως βαθιά μέσα τους σιγοκαίει η ίδια ανάγκη του κάθε ανθρώπου: Να αγαπήσει και να αγαπηθεί...

Μετάφραση: Λέιλη Τσότσου. Απόδοση: Αννα Παπαμάρκου. Μουσική: Πέτρος Ξουραφάς. Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης. Φώτα: Ελευθερία Ντεκώ. Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου.

Ενα πιάνο και μια φωνή...

akis christou

Μετά τις επιτυχημένες τους εμφανίσεις στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο πιανίστας Θοδωρής Οικονόμου συνεχίζουν την περιοδεία τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, στη σημαντικότερη στιγμή της πορείας της, συναντά τον σπουδαίο πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, έναν από τους πιο καταξιωμένους νέους Ελληνες συνθέτες θεατρικής και κινηματογραφικής μουσικής.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις, σήμερα Παρασκευή 22 Δεκέμβρη στη Λαμία - Λελέικα Υπάτης, στο «Τόπος Τεχνών Χώρα», αύριο Σάββατο στη Ρόδο, στο «Colorado», την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη στην Κομοτηνή, στη «Λέσχη Κομοτηναίων», την Παρασκευή 29 Δεκέμβρη στην Ορεστιάδα, στο «Θέατρο Διόνυσος», την Παρασκευή 5 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη, στο «Φουαγιέ Μεγάρου Μουσικής» και το Σάββατο 6 Γενάρη στην Πάτρα, στο «Θέατρο Λιθογραφείον».

Μια κάποια... εκδοχή της «Αΐντας»

Η αντεστραμμένη εκδοχή της διάσημης όπερας «Αΐντα» του Βέρντι είναι το νέο έργο του Θανάση Τριαρίδη, με τίτλο «Η αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές», που ανεβαίνει έως τις 27 Γενάρη στο θέατρο «Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες», σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Μυλωνά, για 8 μόνο παραστάσεις, κάθε Σάββατο στις 23.30.

Ενας καταραμένος έρωτας. Ενα μυστικό 2.000 χρόνων. Μία γενοκτονία. Ιντριγκες, δολοπλοκίες, βασιλιάδες και απλός λαός. Μυσταγωγία. Τελετές. Μάχες. Η Ιστορία γράφεται απ' τους νικητές. Η αληθινή Ιστορία όμως υπάρχει κάπου κρυμμένη, σιγοκοιμάται, σαν ηφαίστειο που ετοιμάζεται σιγά - σιγά να κάψει τα πάντα. Ηρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή ιστορία της Αΐντας και του Ρανταμές. Ηρθε η ώρα ο έρωτάς τους να κάψει όλα τα ψέματα που μας ταΐζουν οι ισχυροί για να επιτεθούν στους αδύναμους! Η διάσημη όπερα του Βέρντι, πριν από 150 χρόνια, μας είπε μια ψεύτικη ιστορία. Ηρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή.

Θεατρική διασκευή: Ιάκωβος Μυλωνάς. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Καμπιώτη. Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Μητροβγένης. Χορογραφίες: Αλέξανδρος Ζαχαρέας. Φωτισμοί - μουσική επιμέλεια: Ομάδα ΙΑΜΥ. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Τσολάνα. Ερμηνεύουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Πάνος Κούλης, Μαρίνα Παντελάκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Αντώνης Τακτικός, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Γεωργία Γιαννακούδη, Μαριλένα Καμπιώτη.

Στον δήμο Αθηναίων περνά το «Ολύμπια»

Στον δήμο Αθηναίων περνά για τα επόμενα χρόνια το ιστορικό θέατρο «Ολύμπια», το κτίριο της οδού Ακαδημίας που επί σχεδόν έξι δεκαετίες στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η Επιτροπή Αξιοποίησης Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την Τρίτη 19 Δεκέμβρη να προκρίνει το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που κατήρτισε και κατέθεσε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, μισθώνοντας το θέατρο «Ολύμπια» για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Νέα ποιητική συλλογή

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Βεργίνα», η ποιητική συλλογή της Μαρίας Μιστριώτη με τίτλο «εγγύς γαρ νυκτός...». Στην έκδοση περιλαμβάνονται 48 ποιήματα της Κ. Μιστριώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα που κοσμούν το εξώφυλλο, αλλά και τις σελίδες του βιβλίου, είναι του Γιώργη Μιστριώτη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ