Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
100 τσιγγάνικα βιολιά στη Θεσσαλονίκη

Η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, για 2 μοναδικές εμφανίσεις στις 5 και 6 Γενάρη 2018.

Μια ορχήστρα που από το 1985 που δημιουργήθηκε δίνει συνεχώς συναυλίες, με τεράστια επιτυχία, σε πολλές αίθουσες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παγκόσμιας φήμης σ' όλη την υφήλιο, από την Αυστρία και τη Γαλλία έως τη Φινλανδία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ιαπωνία.

Στη Σκηνή του Μεγάρου θα βρεθούν 100 δεξιοτέχνες. 54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, τα μέλη της ορχήστρας ντυμένα με ουγγρική στολή παρουσιάζουν τσιγγάνικες μελωδίες, ενώ στο δεύτερο μέρος ερμηνεύουν σπουδαία κλασικά έργα των Μπραμς, Μπιζέ, Τσαϊκόφσκι και άλλων.

Το όνομα της Ορχήστρας στα ουγγρικά είναι «Szaztagu Ciganyzenekar», που σημαίνει «100μελής Τσιγγάνικη Ορχήστρα». 100 μουσικοί που παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, επεμβαίνουν και κάνουν παραλλαγές χωρίς ποτέ να προδίδουν τις συνθέσεις - αντίθετα τις εμπλουτίζουν.

Η δημιουργία της Ορχήστρας είναι από μόνη της ένας θρύλος! Το 1985 πέθανε ο Sandor Jaroka, ένας σπουδαίος Τσιγγάνος μουσικός και μαέστρος. Στην κηδεία του συγκεντρώθηκε όλη η κοινότητα των Τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας. Από μια αυτοσχέδια σερενάτα πάνω απ' το μνήμα γεννήθηκε αυτή η υπέροχη ορχήστρα, η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ