ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΦΩΤΟ

Η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή, αποχαιρετώντας σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. (στο κοιμητήριο Ζωγράφου) τον σύντροφο ΜΠΑΜΠΗ ΦΙΤΣΙΟ, που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας, προσφέρει αντί στεφάνου 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο σύντροφος ΜΠΑΜΠΗΣ, μέλος του ΚΚΕ έως το τέλος, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, σοσιαλιστικό. Ιδρυτικό μέλος της Ενωσής μας, για πολλά χρόνια μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρός της μέχρι προχτές. Ακούραστος, συμμετείχε σε κάθε μάχη του Κόμματος, σε κάθε εκδήλωση της Ενωσής μας.

Με ξεχωριστή υπερηφάνεια και ανιδιοτέλεια έδινε τον εαυτό του, μέχρι τελευταία, στις εργασίες συντήρησης και λειτουργίας του Σπιτιού - Μουσείου του Διαμαντή, για την καλύτερη αξιοποίησή του, ώστε να μαθαίνουν οι νέες γενιές την πραγματική ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό ταξίδι σύντροφε Μπάμπη.

***

ΦΩΤΟ

Στις 18 Νοέμβρη 2017 «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΤΑΣ.

Γεννήθηκε στην Αρκαδία. Από μικρός στη βιοπάλη, σπούδασε νομικά και οικονομικά και εργάστηκε στην ΕΤΒΑ, όπου έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του. Σταθερός και αταλάντευτος στις απόψεις του, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει αυτόν που είχε ανάγκη.

Στη μνήμη του Ανδρέα, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Εθνικής της ΤΕ Χρηματοπιστωτικού 50 ευρώ.

ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Βασίλης Τσαρούχης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΛΑΚΗ ΤΣΩΝΗ, που συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατό του, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ σαν 1η δόση.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Βασιλείου και της Κωνσταντίας γεννήθηκε το 1901 στο Καλαμάκι Φθιώτιδας. Το Δεκέμβρη του 1941 οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Τον οργάνωσε ο Σπύρος Μπικατόρος και μαζί με τον Βασίλη Κουμπάρο και τον Βασίλη Μπουρούνη αποτελέσανε την πρώτη τριάδα του χωριού.

Αμέσως ξεκίνησαν εράνους στην περιοχή για τρόφιμα που δίνονταν σε άπορες οικογένειες, για να μην πεθάνει κανείς από την πείνα τον φοβερό χειμώνα του 1941. Επίσης συγκέντρωναν οπλισμό που δινόταν σε έμπιστα άτομα για να μεταφερθούν στις πρώτες αντάρτικες μονάδες. Μάζευαν ιματισμό, είδη υπόδησης και φαρμακευτικό υλικό.

Τον Μάρτιο του 1943 οργάνωσαν τον έφεδρο ΕΛΑΣ του χωριού και ανήκαν στον 3ο λόχο του 2ου τάγματος του συντάγματος Δομοκού - Ανατ. Φθιώτιδας, που είχε έδρα την Χιλιαδού.

Αρχίσανε σκοπιές, φυλάκια, παρατηρητήρια, περιπολίες για την ασφάλεια του λαού. Συγκέντρωσαν τη σοδειά για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Λόγω της θέσεως του χωριού, που είναι πλησίον της εθνικής οδού Λαμίας - Δομοκού, παρακολουθούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και το περιεχόμενό τους και κάθε μέρα έστελναν δελτίο πληροφοριών προς την 13η μεραρχία και προς το 1154 τάγμα, που είχε έδρα την Ορθυ. Εξασφάλιζαν και περιφρουρούσαν το πέρασμα των εφοδίων και των οργανωτικών στελεχών προς την Ορθυ και τον ορεινό όγκο των Αγράφων.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΛΙΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΛΙΑΣ
Πήρε μέρος στη μάχη στο 16ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λαμίας - Δομοκού, που έγινε τον Ιούνιο 1944. Πήρε μέρος στη μάχη του σιδηροδρομικού σταθμού Πετρομαγούλα Δομοκού, που έγινε τον Ιούλιο του 1944. Στην μάχη του σιδηροδρομικού σταθμού Καΐτσα Δομοκού το 1944 και στη μάχη του Δομοκού στις 19 Οκτώβρη 1944.

Παρέμεινε στις τάξεις του ΕΛΑΣ μέχρι την απελευθέρωση και για τη δράση του αυτή κυνηγήθηκε - διώχτηκε και βασανίστηκε απάνθρωπα. Βγήκε ξανά στο βουνό με τον ΔΣΕ. Αργότερα φυλακίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος το 1964.

Από κοντά μας «έφυγε» στις 6 Νοέμβρη του 1971. Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Φθιώτιδας.

Ο γιος του, Λαμπρόπουλος Γιώργος

***

ΦΩΤΟ

Στις 16 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 21 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο πατέρας μας και ο παππούς μας, ο μπάρμπα ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν στο Κόμμα του 250 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 20 Δεκεμβρίου 2011 έφυγε από κοντά μας ο παππούς και πατέρας μας, ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Πήρε δραστήρια μέλος στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και στη συνέχεια ως μαχητής του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του και για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα εγγόνια του και τα παιδιά του προσφέρουν στο Κόμμα του 250 ευρώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 2,5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος - αγωνιστής ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΑΚΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω στην ΚΟΒ ΟΤΑ Νοτίων 20 ευρώ.

Παύλος Κικίδης

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΟΛΙΑ και ΚΩΣΤΑ ΛΙΑΠΑΤΗ, προσφέρω 50 ευρώ μέσω της ΚΟ Ηρακλείου Αττικής.

Αποστόλου Χρήστος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συμμαθητή μου στην Ιωνίδειο και συντρόφου ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, που εκτελέστηκε τον Αύγουστο το 1949, προσφέρω 150 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Χ. Τ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 18 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ. Από μόνο του το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι τον θυμούνται μετά από χρόνια με τόση αγάπη, δείχνει πολλά για το ήθος αυτού του ανθρώπου, που δεν ήταν απλός περαστικός απ' τη ζωή. Τότε ο Γιάννης μάς έλεγε ζιζάνια, σήμερα θα μας αποκαλούσε συντροφάκια.

Με σιγουριά ότι εκπληρώνουμε την επιθυμία του, προσφέρουμε στη μνήμη του ακόμα 100 ευρώ στο Κόμμα μας και υποσχόμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του. Θα κρατήσουμε την σημαία ακόμα πιο ψηλά!

Στεφανία και Ιωάννα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΑΣ
ΛΑΚΗΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΛΑΚΗΣ ΤΣΩΝΗΣ
ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΤΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΤΑΣ
ΚΗΔΕΙΑ

Απεβίωσε η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, σύζυγος του Παναγιώτη Λαμπράκη (καπετάν Λαδιά), μαχήτρια του ΔΣΕ, τιμημένη με πλήθος διακρίσεων για την εργατικότητά της στη Σοβιετική Ενωση. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ