ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Κόμμα παντός καιρού κι ουδενός καιροσκοπισμού!

Ενδιαφέροντες καιροί! Αναφωνούν οι κυνικοί και βολεμένοι. Οι άλλοι, οι πολλοί, εκατομμύρια επί εκατομμυρίων εργάτες κι άνεργοι, κυρίως γέροι και παιδιά αιμοδοτούν ακούσια αυτό το... ενδιαφέρον των καιρών, το πληρώνουν με τη ζωή τους. Ο κλοπιμαίος πλούτος των πλανηταρχευόντων καπιταλιστών βγαίνει στο σφυρί των εντυπώσεων, παραμονές καταναλωτικών τρυφεράδων περί ελεύσεως του θείου βρέφους. Κι είναι αυτές οι εντυπώσεις που επικαλύπτουν τη ζοφερή παγκόσμια οπισθοδρόμηση αιχμαλωτίζοντας τη σκέψη, την επιστήμη, τη γνώση και την παιδεία αυτή καθαυτή, έτσι ώστε να παραλύσει κάθε αντίσταση βασισμένη στην ταξική συνείδηση και τη συλλογική εμπειρία. Η παγκοσμιοποιημένη προπαγάνδα θέλει ευχαριστημένους δούλους να πανηγυρίζουν για τις νίκες των αφεντικών τους, σα σε διάλειμμα από τον καθημερινό γενικευμένο τρόμο. Με λίγη παραπάνω άχνη ζάχαρη και φανταστική διαρροή από φρεσκοψημένα τσουρέκια και κουλούρια με πανέμορφες φωτογραφίες στις οθόνες της κοινωνικής δικτύωσης, σκεπάζεται η μυρουδιά της σφαγής των παιδιών - αμνών. Απ' το Πακιστάν ως τη Νιγηρία κι απ' τη Συρία ως την πλατεία Συντάγματος, περνάει η σκούπα, μαζεύει τα πεινασμένα παιδιά κι ύστερα τοποθετούνται τα λαμπιόνια, οι ψήφοι κ.λπ., κ.λπ.

Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός με το θηριώδες imperium της τεχνολογίας ανά χείρας, κερδίζει κατά κράτος τον πόλεμο των εντυπώσεων, προσωρινά μεν, αλλά για τόσο όσο του χρειάζεται να εισπράξει τα υπολογισμένα, απ' τα συμβόλαια θανάτου, κέρδη του. Το εμπάργκο της Κούβας χαλαρώνει, ανοίγονται πρεσβείες εκατέρωθεν, χάρη στον Πάπα και τον ΝΑΤΟικό Καναδά! Είδες ο Πάπας; Θα λύσει και το Ουκρανικό και το Μεσανατολικό κι αύριο και το Σκοπιανό, το Κυπριακό και το Αιγαίο, αφού τον έχουμε απόκοντα και σύριζα στο ευλογημένο σύμφωνο συμβίωσης με τον υγιή καπιταλισμό. Τέτοια θα λέγονται από δω και πέρα, είτε με κραυγές είτε με ψιθύρους, αφού η... οικονομία των αγορών είναι πρωτίστως «ψυχολογία». Και εν Ελλάδι, η ποιότητα της ψήφου όσων «αποστάτησαν» από κάμποσα κόμματα μέσα σε μία διετία, έχει αριθμητική βαρύτητα ποιοτικά «ανώτερη» από αυτήν των αμετακίνητων συνεπών. Aλλα τα πλήθη που επαιτούν άλλα αυτά που απαιτούν... και φωτίζονται κατά τη σκηνοθεσία της σκοπιμότητας της στιγμής.

Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο εν μέσω θυελλωδών ερμηνειών της νέας ιδεολογικής λαίλαπας. Η οποία θα παίζει στο χρηματιστήριο των εντυπώσεων τα ρέστα της, τυπώνοντας πότε το σφυροδρέπανο ως «γούρι με το δεξί του '15», πότε τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης ως καταλληλότερο του Τσε για να κοσμεί τις σέλφις φωτογραφίες των δικτυωμένων εφήβων, πότε τον εκβιασμό των αγορών ως ρεαλισμό, πότε την αδράνεια των μαζών ως σιωπηλή συναίνεση στην οριστικοποίηση των απωλειών των κεκτημένων. Κι ώσπου να «κάτσει ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη», ο λαός πρέπει να εκτιμήσει και να ψηφίσει, σύντροφοι, το κόμμα που έδωσε, δίνει και θα δίνει το «παρών», για να γίνει αφέντης στον τόπο του κι όχι για μια θέση στον οντά του χαλιφάτου των αγορών. Είναι δουλειά δική μας το δυνάμωμα του ΚΚΕ, παντός καιρού και ουδενός καιροσκοπισμού.

Την ώρα που γράφω τούτες τις γραμμές τα παιδιά της ΚΝΕ θ' ανοίγουν με το Συνέδριό τους το δρόμο για το μέλλον. Για το μέλλον της προσδοκίας που εδράζεται σε δράση, των ονείρων που κατακτιούνται ως συλλογική πραγματικότητα, των κόπων που δε βαφτίζονται θυσίες για να ξεγελάνε, αλλά για να μετράνε το μπόι το δικό τους κι όχι το ανάστημα των άλλων. Αυτές τις μέρες και τις επόμενες κι όλες που έρχονται με διλήμματα ανάμεσα στον τρόμο της φτώχειας και την αυταπάτη των ψίχουλων του πλούτου, ας ριχτούμε στη μάχη που 'χουμε εμπρός μας, την εκλογική. Δεν περισσεύει ούτε αυτός που δεν μπορεί στ' αλήθεια ν' αγωνιστεί. Εμείς στη θέση του θα παλέψουμε ν' αφήσει αποτύπωμα αντίστασης κι όχι να κερδίσει εντυπώσεις... Καλές κοπιαστικές αγωνιστικές γιορτές!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ενίσχυση του Κόμματος από εργάτες παρακαταθήκη για τις μάχες που έρχονται

Πείρα από τη δουλειά κλαδικών Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Στο 82,34% έφτασε την περασμένη Δευτέρα η κάλυψη του πλάνου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, καθώς η μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης για την ενίσχυση του Κόμματος μπαίνει στην τελική της ευθεία. Οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής συνεχίζουν με πείσμα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου πιο πολλοί εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα τις μέρες αυτές που οξύνονται οι εκβιασμοί και τα τρομοκρατικά διλήμματα στο λαό από τα αστικά κόμματα, για την εξασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος, η ΚΟΑ, μέσα από την πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητά της, κλιμακώνει και την οικονομική δουλειά. Δραστηριότητα που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 96 Χρόνια του ΚΚΕ που διοργανώνεται στις 11 Γενάρη, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, στο ΣΕΦ.

Πολύτιμη πείρα από εργοστάσια που μαζικά οι εργαζόμενοι ενίσχυσαν το ΚΚΕ

Μεταξύ των πρωτοπόρων οργανώσεων στην προσπάθεια αυτή της ΚΟ Αττικής είναι οι Τομεακές Οργανώσεις της Βιομηχανίας και των Κατασκευών: Οργανώσεις του ΚΚΕ σε νευραλγικούς κλάδους, όπου η ενίσχυση του Κόμματος από εργάτες, παρά τις δυσκολίες της, αφήνει παρακαταθήκη για τις μάχες που έρχονται.

Για την πείρα που βγαίνει από αυτήν τη δουλειά, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» η Αθηνά Τσάμη και ο Νίκος Θεοφιλόπουλος, στελέχη του Κόμματος στην ΤΟ Βιομηχανίας και στην ΤΟ Κατασκευών, αντίστοιχα. Οπως μας επισημαίνουν, η έγκαιρη προετοιμασία όλων των ΚΟΒ, η συζήτηση για τους προσωπικούς στόχους που θα βάλει κάθε σύντροφος, η οργάνωση συσκέψεων με φίλους του Κόμματος για την προετοιμασία της μάχης, είναι στοιχεία που βοήθησαν στο καλό ξεκίνημα. Ομως, κατά τη διάρκεια της Εξόρμησης ο τακτικός έλεγχος, η συζήτηση για τις δυσκολίες που συναντά η ΚΟΒ και ο κάθε σύντροφος αποτελούν όρο για την επιτυχή προσπάθεια, προκειμένου όλη η Οργάνωση να δουλεύει σαν ένας άνθρωπος. Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, τα στελέχη του Κόμματος επισημαίνουν και πλευρές από την πείρα των Κομματικών Οργανώσεων.

«Στην Οργάνωση Βιομηχανίας είμαστε ένα βήμα πριν την υπερκάλυψη του πλάνου μας, στο 86%», σημειώνει η Αθηνά. «Είναι η δουλειά εκατοντάδων συντρόφων και φίλων του Κόμματος, που οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενοι να ενισχύσουν οικονομικά το Κόμμα, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά. Αποδεικνύεται και από αυτήν τη μάχη ότι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν το Κόμμα και την προσφορά του, μας εμπιστεύονται, μας ενισχύουν οικονομικά ακόμα και με τη μικρή οικονομική δυνατότητα που έχουν.

Τα παραδείγματα είναι πολλά από εργοστάσια που μαζικά οι εργαζόμενοι πρόσφεραν οικονομική ενίσχυση: Στα ΕΛΠΕ, στη ΣΟΦΤΕΞ, στην ΕΒΓΑ, στη ΛΑΒΙΦΑΡΜ, τη ΣΝΑΪΝΤΕΡ, σε μηχανουργεία, φαρμακαποθήκες όπως η ΣΥΝΦΑ, Πρακτορεία Τύπου κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά από ανέργους, από εργοστάσια που έκλεισαν».

Αποφασιστικής σημασίας είναι και το προσωπικό παράδειγμα πρωτοπόρων μελών του Κόμματος. Παράλληλα, η ενίσχυση από εργάτες σε χώρους όπου τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, μέσα από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης, δείχνει ότι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η στήριξη του ΚΚΕ δυναμώνει και τη διεκδίκηση, την αναμέτρηση με την εργοδοσία: «Είναι πολλά τα παραδείγματα μελών του Κόμματος που με οργανωμένη δουλειά συγκέντρωσαν ενίσχυση από μεγάλο αριθμό εργαζομένων και προσωπικών επαφών που έχουν. Σημαντική είναι η προσπάθεια συντρόφων μεταλλεργατών, που αυτήν την περίοδο δίνουν και τη μάχη των αρχαιρεσιών στο συνδικάτο τους, που συγκέντρωσαν ενίσχυση από δεκάδες μεταλλεργάτες.

Αποφασιστική είναι και η προσωπική συμβολή των μελών και των φίλων του Κόμματος που με την απόδοση κόκκινου μεροκάματου και ατομικής προσφοράς συνέβαλαν σημαντικά στην κάλυψη του πλάνου μας».

Παραδείγματα που εμπνέουν και στην ΤΟ Κατασκευών

«Η ΤΟ Κατασκευών δίνει τη μάχη με ενθουσιασμό, έχοντας φτάσει στο 116%. Παρ' όλα αυτά δεν εφησυχάζουμε, παλεύοντας για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη υπερκάλυψη και όλες οι ΚΟΒ να ξεπεράσουν τους στόχους τους», σημειώνει ο Ν. Θεοφιλόπουλος.

«Από την αρχή», συνεχίζει, «γνωρίζαμε ότι η καπιταλιστική κρίση έχει πλήξει τους εργαζόμενους του κλάδου περισσότερο από άλλους. Οι μακροχρόνια άνεργοι πολλαπλασιάζονται, γι' αυτό εξαρχής ρίξαμε το σύνθημά μας για πολύ μεγάλο άνοιγμα με σκοπό ενίσχυση από περισσότερους, έστω και με λιγότερα χρήματα. Επιπλέον, στόχος ήταν να χρεώσουμε δουλειά σε περισσότερους οπαδούς, δίπλα στις ΚΟΒ. Βοήθησε ιδιαίτερα το ότι είχαμε αρχαιρεσίες και ήρθαμε σε επαφή με περισσότερο κόσμο.

Υπάρχουν παραδείγματα που πρέπει να εμπνεύσουν. Για παράδειγμα σύντροφος που είναι για πολύ καιρό άνεργος, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πολλές φορές δυσκολεύεται να αποδώσει ακόμα και τη συνδρομή του. Κι όμως δε χάνει την επαφή με τον κόσμο που γνωρίζει, έχει κόψει σε δεκάδες εργάτες κουπόνι και δίνει κουράγιο σε όλη την ΚΟΒ του, για να υπερνικηθούν δυσκολίες. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και από οπαδούς του Κόμματος που με αυταπάρνηση δίνουν τη μάχη στο πλάι των ΚΟΒ».

Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες που στήριξαν την Οικονομική Εξόρμηση, συνδυάζοντας το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» απέδωσαν ιδιαίτερα. Μορφές όπως συνεστιάσεις και λαϊκά γλέντια που «αφενός φέρνουν το Κόμμα πιο κοντά με τους εργάτες, αφετέρου δίνουν και ώθηση στην οικονομική δουλειά. Στόχος της ΤΟ, είναι όλες οι ΚΟΒ να καλύψουν τα πλάνα τους, και ως προς το ποσό που πρέπει να αποδώσουν, αλλά και στους δείκτες που μετρούν, όπως η μαχητικότητα μελών και φίλων, η προσέγγιση νέου κόσμου. Η πολύ καλή δουλειά με το κουπόνι αφήνει παρακαταθήκη στο Κόμμα, δυναμώνει δεσμούς, βοηθάει να προσεγγίσουμε και νέο κόσμο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ