Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι δεσμευμένοι

Περίσσεψαν οι εκκλήσεις για «συναίνεση» και «εθνικούς» στόχους στην πρόσφατη σύνοδο των διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος μάλιστα του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, όρισε με ακρίβεια τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να γίνει αυτή η συναίνεση. «Υπάρχει -είπε- το δημόσιο συμφέρον, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που είναι αδιαπραγμάτευτα». Πάντως, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν πρέπει να ανησυχούν. Τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΚΚΕ, είναι όχι μόνο δεσμευμένοι σε αυτούς τους στόχους αλλά τους έχουν αναγάγει στο Ευαγγέλιο της πολιτικής τους. Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν από τη συναίνεση αυτή είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται βάναυσα και έχουν ριχτεί στις μυλόπετρες της «ευρωπαϊκής προοπτικής».

Το κεκτημένο της φτώχειας

Προχτές, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η Εκθεση της Ομοσπονδίας με θέμα: «Υποβαθμίζοντας τα Δικαιώματα - Το Κόστος της Λιτότητας στην Ελλάδα». Ο Αλ. Τσίπρας «τόνισε τη σημασία αυτής της έρευνας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που στοχεύει καταρχήν στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων που επλήγησαν από την πολιτική λιτότητας και στη γενικότερη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «υπογραμμίσθηκε ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τους τις πτυχές είναι εγγενής διάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου εξ ου και δεν μπορεί να ακυρωθεί ή να υποβαθμιστεί στο πλαίσιο συμφωνίας κυβέρνησης κράτους - μέλους με ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως αυτή μεταξύ τρόικας και Ελλάδας ή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τονίσθηκε δε ότι οι αναφορές στη σημασία της ΕΕ και του "ευρωπαϊσμού" είναι κούφιες εάν δεν βασίζονται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αυτό θα πει κοροϊδία του λαού που υποφέρει. Την ίδια μέρα ο Αλ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ και τη στρατηγική της. Και προχτές συνέστησε στο λαό να προετοιμάζεται γιατί «θα περάσουμε δύσκολα». Κρύβουν ότι το κεκτημένο της ΕΕ που υπερασπίζονται με σθένος είναι αντιλαϊκό και είναι το μόνο που έχει βέβαιη τη μακροημέρευσή του εντός της λυκοσυμμαχίας και στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Κι αύριο όταν θα το υπηρετούν από αναβαθμισμένη θέση θα επικαλούνται την ...καμένη γη που παρέλαβαν.

Δεν τους ανήκει ο πλούτος

Εγραψε η «Ημερησία», 19/11/2014: «Η συνολική περιουσία των 565 Ελλήνων κροίσων ανέρχεται στα 70 δισ. δολάρια, υψηλότερη κατά 16,7% σε σχέση με πέρυσι. Το 2014 προστέθηκαν 12.040 άτομα στη λίστα με τους πολύ πλούσιους του πλανήτη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στο επίπεδο ρεκόρ των 211.275 ατόμων. Η συνολική περιουσία των πολύ πλούσιων (ultra high net worth individuals) -όσων έχουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια καθαρή περιουσία- αυξήθηκε κατά 7% τη φετινή χρονιά, στα 29,725 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, των ΗΠΑ». Και ύστερα σου λένε οι καπιταλιστές ότι χρειάζονται αναδιαρθρώσεις, δηλαδή ακόμη φτηνότερους εργάτες και λεφτά από το κράτος, βασικά από τη φοροληστεία του λαού, για να γίνουν επενδύσεις και να βγει η οικονομία τους από την κρίση. Την κρίση που τους κάνει ισχυρότερους οικονομικά, σπρώχνοντας τη ζωή των λαών στα τάρταρα. Αλλωστε, ο πλούτος τους από τη δουλειά και την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων παράγεται.

Τους κόβουν το δικαίωμα στις σπουδές

Ηθικός αυτουργός για το πάγωμα των μετεγγραφών δεκάδων φοιτητών από τις πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα την τραγική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Ωστόσο, για την προσφυγή στο ΣτΕ, με την οποία κρατούνται όμηροι δεκάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους, έχει βάλει το χεράκι του με έναν τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λίστα με τα 117 ονόματα που υπέγραψαν την προσφυγή στο ΣτΕ, φιγουράρουν ονόματα πανεπιστημιακών που ήταν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2012 (Κ. Βαΐου), στις φετινές δημοτικές εκλογές (Μ. Μάρκου) και άλλοι γνωστοί για τις θέσεις τους και την ταύτισή τους με το ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Μπελαβίλας). Και πρακτικά, με την προσφυγή, αντί να διεκδικήσουν από το κράτος όλα τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολών, κλείνουν την πόρτα των σχολών στους φοιτητές.

Η προσφυγή δε στοχοποιεί την κυβέρνηση, στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές φτωχών οικογενειών, ορθώνοντάς τους επιπλέον εμπόδια, αφήνοντάς τους ξεκρέμαστους, με άμεσο κίνδυνο να χάσουν το εξάμηνο ή ακόμα και τις σπουδές τους αν δικαιωθεί η προσφυγή... Ας βγάλουν και οι ίδιοι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα συμπεράσματά τους και για τα γενικότερα μελλοντικά έργα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία. Μέλος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898. Πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1905 - 1907. Στα 1912 έγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα».

Στη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση πήρε μέρος ως μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Στρατιωτικού Επαναστατικού Κέντρου της Πετρούπολης και της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Διετέλεσε λαϊκός επίτροπος των εθνοτήτων στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση. Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ήταν μέλος του Επαναστατικού Πολεμικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Αντιπαρατέθηκε με την πολιτική των Τρότσκι, Μπουχάριν και άλλων για τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Ηταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ' Διεθνούς.

Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκαν με τις επιτυχίες της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1930, την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη νίκη της σοσιαλιστικής εξουσίας σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Για όλα αυτά λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, από τον ταξικό αντίπαλο και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

1924 Δημοσιεύονται στο «Ριζοσπάστη» οι οδηγίες της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες («μπολσεβικοποίηση»).

1931 Στην Κύπρο, ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της βρετανικής κυριαρχίας.

1941 Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές παρτιζάνοι συγκροτούν την πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα, την «Προλεταριακή Ταξιαρχία».

1944 Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πραγματοποιείται προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Εκτελέστηκε από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου - Πατησίων η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη. Οι υπεύθυνοι συνελήφθησαν μετά από εντολή του Σπ. Κωτσάκη, Καπετάνιου του Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ. Παραδέχθηκαν ενώπιον Ανταρτοδικείου πως ενήργησαν κατ' εντολή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην πλατεία Κολιάτσου. Στην Ηπειρο άρχισαν οι επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ κατά των δυνάμεων του Ζέρβα. Ο ΕΛΑΣ μπαίνει στην Αρτα.

1944 Αρχίζει στο Ντεμπρετσέν τις εργασίες της η Προσωρινή Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας. Σχηματίζεται η Προσωρινή Εθνική Κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν ταυτόχρονα στην Εδεσσα και στη Νάουσα. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στην κωμόπολη Εύζωνοι του Κιλκίς.

1963 Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση μετά την άρνηση του αντιπροέδρου του ψευδοκράτους Φαζίλ Κιουτσούκ να δεχτεί μνημόνιο του Μακαρίου με 13 σημεία για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων έχουν νεκρούς. Στις 29 Δεκέμβρη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org