Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Με λαϊκή παρέμβαση να σαρωθεί η σαπίλα

Σαπίλα! Αυτή και μόνο η λέξη αρκεί να δείξει τι συμβαίνει καθώς η διαδικασία για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε ένα παρασκήνιο μεθοδεύσεων, παζαριών και πολιτικών παιχνιδιών, εντελώς αποκρουστικό και ξένο απ' το λαό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και ενώ η μπόχα απλώνεται, ο λαός σπρώχνεται να χαζεύει -το ένα μετά το άλλο τα επεισόδια αυτού του βρωμερού θεάτρου (καμιά σχέση με το θέατρο των ανθρώπων που με την τέχνη τους ποιούν ήθος) - από τον καναπέ. Να μένει άλαλος και, κατά συνέπεια, χειραγωγημένος. Και, όπως ισχυρίζονται αυτοί που δηλώνουν ότι ξέρουν κάτι παραπάνω, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...

Ευτυχώς που ο χειμώνας -στις πόλεις τουλάχιστον που είναι οι μεγάλες μάζες του πληθυσμού- δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια του. Και έτσι μπορούν οι άνθρωποι να ζουν με την ψευδαίσθηση μιας άνοιξης και ας είναι μπροστά ο χειμώνας. Οχι ο χειμώνας των χαμηλών βαρομετρικών, ο άλλος, των εξαθλιωμένων εισοδημάτων και των πετσοκομμένων δικαιωμάτων.

Από μια άλλη σκοπιά, κοιτώντας τα πράγματα αναρωτιέται κάποιος αν βρισκόμαστε ήδη στην επομένη των εκλογών. Βρισκόμαστε, απαντούν με τον τρόπο τους διάφοροι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, σίγουροι πως έχουν στο τσεπάκι το λαό, ότι εντέλει και από τις εκλογές θα αναδειχτεί νικητής αυτός που η άρχουσα τάξη έχει ήδη προεπιλέξει.

Μόνιμη η ανασφάλεια για το λαό

Εντείνονται οι εκβιασμοί συγκυβέρνησης και παραγόντων της ΕΕ απέναντι στο λαό και τους εργαζόμενους για τον κίνδυνο «αποσταθεροποίησης», ενώ, την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διαβεβαιώνει το κεφάλαιο για τις καλές προθέσεις του, σπέρνοντας αυταπάτες στους εργαζόμενους. Και οι δύο προσπαθούν να μας πείσουν ότι σταθερότητα και ασφάλεια για το λαό διασφαλίζεται στο «μαντρί» της ΕΕ και τον αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης του κεφαλαίου, εννοώντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που σημαίνει μόνιμη αστάθεια και ανασφάλεια.

Οι εκβιασμοί και τα τρομοκρατικά διλήμματα της κυβέρνησης και παραγόντων της ΕΕ απευθύνονται στο λαό και έχουν ως στόχο να αποσπάσουν τη συναίνεσή του στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν αφορούν κυρίως το δικομματικό καβγά της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ, που «σκίζει τα ρούχα του» για να αποδείξει τη νομιμοφροσύνη του στο αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, σπέρνοντας αυταπάτες ότι μια κυβερνητική εναλλαγή μέσα σ' αυτόν το δρόμο θα «σώσει το λαό». Εσχάτως μάλιστα στελέχη του «οικονομικού του επιτελείου» του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν τη θέση για 5ετές πάγωμα της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων, έτσι ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και να μπορεί να ξεκινήσουν ο επαναδανεισμός και η κανονική αποπληρωμή των χρεών. Συγκλίνουν, δηλαδή, ακόμα περισσότερο με θέσεις που διατυπώνονται και από την κυβέρνηση. Με ένα το κρατούμενο: Οτι ο λαός σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου θα πληρώνει σταθερά τις δόσεις...

Η διαχωριστική γραμμή

Ανεξάρτητα από την κατάληξη, ο πραγματικός κίνδυνος για το λαό είναι η συνέχιση του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης, που θα φέρει είτε μια «ματωμένη» για το λαό ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων είτε μια νέα κρίση με νέες μεγαλύτερες απώλειες για τους εργαζόμενους. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή βρίσκεται, λοιπόν, εκεί. Από τη μια, είναι το εργατικό - λαϊκό αίτημα για ανάκαμψη δικαιωμάτων, για αποκατάσταση απωλειών, για ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και, από την άλλη, η συνέχιση του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου με διάφορες παραλλαγές. Με βάση αυτό το κριτήριο θα πρέπει να σταθούν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις πολιτικές εξελίξεις και στις ενδεχόμενες εκλογές.

Αυτό που πρέπει να 'ναι καθαρό είναι πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια έχουν υπογράψει συμφωνία με το ίδιο το σύστημα. Αυτό είναι το πρώτο και μεγαλύτερο μνημόνιο, που φέρνει μόνιμα βάσανα στο λαό. Συμφωνία με το σύστημα υπογράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνει τη μετάλλαξή του στον άλλο πόλο της αστικής διαχείρισης, τη γνωστή μας από παλιά σοσιαλδημοκρατία.

Αυτό το σύστημα, όμως, δεν παίρνει γιατρειά, δε σώζεται με τα γιατροσόφια της μιας ή της άλλης διαχείρισης. Οι υπαρκτές διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τον τρόπο για την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εξωραΐζοντας και οι δύο το αντιλαϊκό και ταξικό της περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, η απάντηση στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν είναι οι εφησυχασμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι με μια άλλη διαπραγμάτευση η «επόμενη μέρα» μπορεί να είναι διαφορετική για το λαό.

Αμεση λαϊκή παρέμβαση με ισχυρό ΚΚΕ

Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντιτάξει ένα αποφασιστικό ΟΧΙ σε όλα αυτά, να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς, να ενισχύσει την πολιτική δύναμη που με σταθερότητα, με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του, το ΚΚΕ, και που θα βρίσκεται και την άλλη μέρα, την επόμενη μέρα από τις ερχόμενες εκλογές, από τις οποιεσδήποτε εξελίξεις. Την επόμενη μέρα από τις εκλογές ο λαός χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ παντού, γιατί αποτελεί τον πραγματικό, γνήσιο αντίπαλο στα μονοπώλια, στην ΕΕ των μνημονίων διαρκείας, στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και είναι σταθερά στο πλευρό λαού και νεολαίας.

Ηδη με μια πλατιά πολιτική εξόρμηση στελέχη του ΚΚΕ τονίζουν ότι οι λεγόμενες «αγορές», δηλαδή το κεφάλαιο, ούτε «πείθονται» ούτε «εξευμενίζονται», μόνο ανατρέπονται, αυτό και η εξουσία του. Οι συνθήκες επιβάλλουν άμεση λαϊκή παρέμβαση τώρα, για να ανακτηθούν οι απώλειες, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες για ζωή χωρίς «αγορές», ΕΕ και μονοπώλια, με το λαό πραγματικό αφεντικό στον τόπο του.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο «MEGA»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο «MEGA» και τους δημοσιογράφους Μ. Αναγνωστάκη και Ι. Χασαπόπουλο, σήμερα Κυριακή στις 8 το πρωί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Θέλουν να μείνει στο απυρόβλητο το σάπιο σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ, ανέφερε σχετικά με τις εξελίξεις: «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια όσο περνούν οι μέρες, κατά την πάγια τακτική τους, να ανεβάζουν φραστικά τους τόνους μεταξύ τους, την κινδυνολογία, την κοκορομαχία. Οταν εμείς λέμε για κοκορομαχία και για σικέ αντιπαράθεση, δεν εννοούμε ότι δεν έχουν και διαφορές για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης σε όφελος πάντα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι' αυτό πασχίζουν όλοι τους.

Κυρίως, το λέμε γιατί και οι δυο τους, και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα κόμματα, κάνουν συστηματική προσπάθεια, να αποπροσανατολίσουν, να κρύψουν από το λαό και τη νεολαία, ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός, ο πραγματικός αντίπαλος.

Μέσα από την καθημερινή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτεται αυτός ο αντίπαλος.

Δείχνουν ως εχθρό - αντίπαλο μόνο τη συγκυβέρνηση, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, άντε και τον Χαρδούβελη ή τον Βορίδη, τους υπαλλήλους της τρόικας ή την καγκελάριο της Γερμανίας.

Κάποιοι μιλάνε για λάθη στελεχών, λες και δεν ήταν η ίδια η στρατηγική επιλογή τους υπέρ των μονοπωλίων, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ενσωμάτωση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που τους οδήγησε να ακολουθούν αυτήν την πολιτική.

Η πιο συνηθισμένη απάντηση που δίνουν στο ερώτημα για τα άδεια κρατικά ταμεία, για τα χρέη και τα ελλείμματα, είναι ότι φταίει το πελατειακό σύστημα, τα ρουσφέτια, η διαπλοκή όσων είναι με τους εκάστοτε κυβερνώντες κ.λπ.

Είναι η πιο διαδεδομένη απάντηση στα δίκαια λαϊκά ερωτήματα και τη διοχετεύουν με μαεστρία τόσο οι κυβερνώντες, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, ρίχνοντας ο ένας τα βάρη στον άλλο, κυρίως στο κάθε φορά κυβερνών κόμμα, για να παρουσιαστεί ύστερα ο άλλος ως εναλλακτική λύση, για να καθίσει αυτός στη θέση του χαλίφη.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν περιέχει και στοιχεία αλήθειας ό,τι λένε, όπως τη ρουσφετολογία, την εξαγορά, τη διαφθορά. Είδατε τι γίνεται τώρα με τον Καμμένο και το Χαϊκάλη, όπως πριν με την Ξουλίδου. Η σαπίλα του συστήματος είναι δεδομένη. Εξαγορά, πολιτικά παιχνίδια είναι στην ημερήσια διάταξη. Εκφράζουν τις οξυμένες αντιθέσεις σε τμήματα της αστικής τάξης, ομίλων, εντός της ίδιας της ΕΕ, διαπλέκονται και με το πολιτικό τους προσωπικό.

Ομως, αυτή η σκανδαλολογία εμποδίζει το λαό να δει την ουσία του πολιτικού προβλήματος, τον οδηγεί να μένει εγκλωβισμένος σε επιφανειακές αλλαγές εντός του αστικού συστήματος, χωρίς να πειράζει καθόλου, το ίδιο το εκμεταλλευτικό και σάπιο, διεφθαρμένο σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων».

(Ολη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευθεί στο «Ριζοσπάστη» της Τρίτης).

Επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και παζαριών

Ως παράγοντας που επιταχύνει τις αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, φαίνεται πως λειτουργεί η υπόθεση με τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Π. Χαϊκάλη, για απόπειρα χρηματισμού του ώστε να υπερψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά την πρόταση - «πακέτο» που έριξε στο τραπέζι το βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, για εκλογή του Στ. Δήμα από την παρούσα Βουλή και διενέργεια εκλογών το αργότερο μέχρι την 1η Φλεβάρη, την «πάσα» φαίνεται να παίρνουν οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές Σπ. Λυκούδης και Β. Οικονόμου καθώς και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων του Σαββάτου, αλλά και με βάση την παρέμβαση του Β. Οικονόμου, σε τηλεοπτική εκπομπή, φαίνεται να επαναφέρουν στο προσκήνιο ζήτημα υποψηφιότητας Κουβέλη στην τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ, παρότι η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπενθυμίζουμε ότι και οι τρεις βουλευτές είναι μεταξύ των «8» που είχαν υπογράψει κοινό κείμενο (οι άλλοι 5 ήταν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας και οι «ανεξάρτητοι» Χρ. Αηδόνης, Γρ. Ψαριανός και Π. Τατσόπουλος), με το οποίο ζητούσαν «συναινετική» εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και συμφωνία συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για βουλευτικές εκλογές εντός του 2015.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, εξάλλου, συνεδρίασε ξανά έκτακτα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με αντικείμενο το αν η συμπεριφορά του Π. Χαϊκάλη συνάδει με την κοινοβουλευτική δεοντολογία και το αν θα πρέπει να γίνει στη διάρκεια της συνεδρίασης προβολή του DVD με το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό ή αν θα πρέπει να αναλάβει το θέμα αποκλειστικά η Δικαιοσύνη. Στη συνεδρίαση επίσης, τέθηκε εμβόλιμα και το θέμα της κοινής ανακοίνωσης των «ανεξάρτητων» βουλευτών Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη, με την οποία άφηναν υπαινιγμούς για ενδεχόμενο χρηματισμό όσων «ανεξάρτητων» βουλευτών ψήφισαν υπέρ του Στ. Δήμα.

Στο μεταξύ, με την ιδιότητα του υπόπτου για τέλεση αξιόποινης πράξης κλήθηκε χτες από τον εισαγγελέα ο Γ. Αποστολόπουλος, το πρόσωπο που καταγγέλλει για απόπειρα δωροδοκίας ο Π. Χαϊκάλης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org