Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι δεσμευμένοι

Περίσσεψαν οι εκκλήσεις για «συναίνεση» και «εθνικούς» στόχους στην πρόσφατη σύνοδο των διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος μάλιστα του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, όρισε με ακρίβεια τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να γίνει αυτή η συναίνεση. «Υπάρχει -είπε- το δημόσιο συμφέρον, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που είναι αδιαπραγμάτευτα». Πάντως, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν πρέπει να ανησυχούν. Τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΚΚΕ, είναι όχι μόνο δεσμευμένοι σε αυτούς τους στόχους αλλά τους έχουν αναγάγει στο Ευαγγέλιο της πολιτικής τους. Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν από τη συναίνεση αυτή είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται βάναυσα και έχουν ριχτεί στις μυλόπετρες της «ευρωπαϊκής προοπτικής».

Δεν τους ανήκει ο πλούτος

Εγραψε η «Ημερησία», 19/11/2014: «Η συνολική περιουσία των 565 Ελλήνων κροίσων ανέρχεται στα 70 δισ. δολάρια, υψηλότερη κατά 16,7% σε σχέση με πέρυσι. Το 2014 προστέθηκαν 12.040 άτομα στη λίστα με τους πολύ πλούσιους του πλανήτη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στο επίπεδο ρεκόρ των 211.275 ατόμων. Η συνολική περιουσία των πολύ πλούσιων (ultra high net worth individuals) -όσων έχουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια καθαρή περιουσία- αυξήθηκε κατά 7% τη φετινή χρονιά, στα 29,725 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, των ΗΠΑ». Και ύστερα σου λένε οι καπιταλιστές ότι χρειάζονται αναδιαρθρώσεις, δηλαδή ακόμη φτηνότερους εργάτες και λεφτά από το κράτος, βασικά από τη φοροληστεία του λαού, για να γίνουν επενδύσεις και να βγει η οικονομία τους από την κρίση. Την κρίση που τους κάνει ισχυρότερους οικονομικά, σπρώχνοντας τη ζωή των λαών στα τάρταρα. Αλλωστε, ο πλούτος τους από τη δουλειά και την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων παράγεται.

Τους κόβουν το δικαίωμα στις σπουδές

Ηθικός αυτουργός για το πάγωμα των μετεγγραφών δεκάδων φοιτητών από τις πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα την τραγική υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Ωστόσο, για την προσφυγή στο ΣτΕ, με την οποία κρατούνται όμηροι δεκάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους, έχει βάλει το χεράκι του με έναν τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λίστα με τα 117 ονόματα που υπέγραψαν την προσφυγή στο ΣτΕ, φιγουράρουν ονόματα πανεπιστημιακών που ήταν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2012 (Κ. Βαΐου), στις φετινές δημοτικές εκλογές (Μ. Μάρκου) και άλλοι γνωστοί για τις θέσεις τους και την ταύτισή τους με το ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Μπελαβίλας). Και πρακτικά, με την προσφυγή, αντί να διεκδικήσουν από το κράτος όλα τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολών, κλείνουν την πόρτα των σχολών στους φοιτητές.

Η προσφυγή δε στοχοποιεί την κυβέρνηση, στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές φτωχών οικογενειών, ορθώνοντάς τους επιπλέον εμπόδια, αφήνοντάς τους ξεκρέμαστους, με άμεσο κίνδυνο να χάσουν το εξάμηνο ή ακόμα και τις σπουδές τους αν δικαιωθεί η προσφυγή... Ας βγάλουν και οι ίδιοι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα συμπεράσματά τους και για τα γενικότερα μελλοντικά έργα του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ