ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλαλητήριο τη Μ. Δευτέρα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

Να μην ψηφιστεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία ζητούν μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι που δίνουν ραντεβού σε συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο Σύνταγμα τη Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα.

Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι δίνουν έτσι απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις να ψηφιστεί στα μουλωχτά μια ακόμα αναδιάρθρωση που σαρώνει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Για την κινητοποίηση έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ. ως εξής:

  • Στα Προπύλαια για τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών και τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
  • Στην Παλιά Βουλή για τα εργατικά σωματεία, την ΑΣΓΜΕ και άλλους μαζικούς φορείς.

Σε συμμετοχή έχουν καλέσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι Σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων, Οικοτρόφων Πάτρας.

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του απευθύνεται στα συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες και στα Εργατικά Κέντρα, και καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν όσα φέρνει το νομοσχέδιο με συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
«Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας για ένα σχολείο που να μας μορφώνει ολόπλευρα και να μην μας εξοντώνει! Αυτό το νομοσχέδιο εμείς το έχουμε ήδη καταψηφίσει!», τονίζει στο κάλεσμα της συγκέντρωσης η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Στο συλλαλητήριο καλεί και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, τονίζοντας ότι σύσσωμη η σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές) έχει απορρίψει το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Το «παρών» στην κινητοποίηση θα δώσει και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ενώ η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για την απαράδεκτη διαδικασία που ακολουθεί, προκειμένου να περάσει «εν κρυπτώ» το νομοσχέδιο.

Καλέσματα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι, και η ΟΛΜΕ.

Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική κινητοποίηση και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι και φοιτητές του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Οι φοιτητές απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου που τσακίζει τις σπουδές και τα μετέπειτα εργασιακά τους δικαιώματα, αφού προωθεί την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά του δημόσιου πανεπιστημίου.

Μαζική ήταν και η συμμετοχή στο μπλοκ των φοιτητών από τη Σχολή Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, των οποίων το Τμήμα με το παρόν νομοσχέδιο οδηγείται σε διάλυση, αφού προωθείται η συγχώνευσή του με το Τμήμα Διαιτολογίας, που καμία σχέση δεν έχει με το επιστημονικό τους αντικείμενο.

Υπενθυμίζουμε ότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται τη Δευτέρα από τη Βουλή περιλαμβάνει αναθεωρήσεις που καλύπτουν τόσο τη Δευτεροβάθμια όσο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς οι «μεταρρυθμίσεις» αφορούν τόσο το Λύκειο και το σύστημα εξετάσεων όσο και την Τεχνική και Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Μεγάλη Δευτέρα, μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στις 12.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ρυθμίσεις στο πλαίσιο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Συνεχίστηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

Με δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής χτες συνεχίστηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις». Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο, παρά τις αντιδράσεις για τις ρυθμίσεις του, να βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές της Μεγάλης Βδομάδας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως τόνισε ο αγορητής του Γ. Δελής, έχει σαρωτικό χαρακτήρα και καταπιάνεται με όλες σχεδόν τις εκκρεμότητες των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που εξελίσσονται εδώ και χρόνια στην Εκπαίδευση. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του Λυκείου και της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στην επιχειρηματολογία του υπουργείου για τον σημερινό ρόλο της Γ' τάξης, σημειώνοντας πως το πρόβλημα το βλέπουν όλοι και ότι στο κέντρο του βρίσκονται οι εξετάσεις, η φροντιστηριοποίησή του, η μετατροπή του σε μια απέραντη αρένα ανταγωνισμού. Επανέλαβε πως το νομοσχέδιο προβλέπει ξεκάθαρα τον περιορισμό της Γενικής Παιδείας μέχρι τη Β' Λυκείου. Οπως τόνισε, «η Γενική Παιδεία και μάλιστα η επεξεργασμένη επιστημονικά δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και απαίτηση της εποχής μας και ο περιορισμός της, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση, είναι μια επιλογή αντιδραστική. Γιατί δεν μπορεί να αναπτύσσονται η επιστήμη και η κοινωνία, να προκύπτουν νέες επιστημονικές γνώσεις συνέχεια, να εξελίσσεται η τεχνολογία, νέα φαινόμενα να αναζητούν την ερμηνεία τους, να γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για μια πλατιά Γενική Παιδεία και αυτή να συρρικνώνεται. Και βέβαια απορρίπτουμε και εκείνη την κυβερνητική λογική ότι αν δεν θες να γίνεις ιστορικός ή φιλόλογος δεν χρειάζεσαι την Ιστορία».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην αντίδραση των ιδιοκτητών μεγάλων φροντιστηρίων που τρίβουν τα χέρια τους. «Οι μαθητές πάνε φροντιστήριο μόνο στα μαθήματα που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Προετοιμάζονται για μια ανταγωνιστική διαδικασία που στόχος της δεν είναι να γράψεις καλά, αλλά καλύτερα από κάποιον άλλο. Και αυτό όχι μόνο δεν αλλάζει με το νομοσχέδιο, αλλά ενισχύεται, γιατί εκτός από το βαθμό των πανελλαδικών εξετάσεων θα μετρά και η επίδοση σε εξετάσεις παρόμοιες των πανελλαδικών ακόμα και στο απολυτήριο».

«Τσουνάμι» συγχωνεύσεων και επιχειρηματική λειτουργία

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο Γ. Δελής έκανε λόγο για ένα «τσουνάμι» από συνενώσεις, για μια εκ βάθρων αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης πάνω στα σχέδια που έχουν εκπονήσει προ πολλού ΕΕ και ΟΟΣΑ και με τα οποία κανένα αστικό κόμμα δεν διαφωνεί.

«Και μάλιστα αυτοί οι σχεδιασμοί αποτυπώθηκαν και στο τρίτο μνημόνιο και ξεκίνησαν να υλοποιούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μετά πήγαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Ιόνιο, στο ΕΚΠΑ, στο Γεωπονικό κ.λπ. και τώρα έχουμε το μεγαλύτερο βήμα και το σαρωτικότερο. Βλέπουμε και σε αυτό το νομοσχέδιο να επαναλαμβάνονται όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων συγχωνεύσεων και παρά τη δημιουργία πληθώρας σχολών και τμημάτων πουθενά δεν είδαμε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τη στήριξή τους με υποδομές και απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό. Τα 1.015 εκατομμύρια που ακούμε είναι μάλλον σταγόνα στον ωκεανό για τις ανάγκες που υπάρχουν στα ήδη λειτουργούντα πανεπιστήμια. Ούτε ασχολείται με τις πιεστικές ανάγκες των φοιτητών». Τόνισε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση βαθαίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα των νέων ιδρυμάτων και στο κομμάτι της έρευνας, τη γενικεύει απροκάλυπτα, προκειμένου να στηθούν πανεπιστημιακές υποδομές και προγράμματα που θα υπηρετούν πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο και σε κάθε περιφέρεια».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές
Στην Κεντρική Μακεδονία

Αύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ., στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψήφιων συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα γραφεία του ΚΚΕ (Δημάρχου Βετσοπούλου 22, Αλεξάνδρεια).

Την Κυριακή 21 Απρίλη στις 11.30 μ.μ., στη Νάουσα (αίθουσα ΕΡΙΑ), σε εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψήφιων συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα μιλήσουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης, και ο Θωμάς Τσουκαλάς, υποψήφιος δήμαρχος Νάουσας.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα Παρασκευή:

-- Ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, θα περιοδεύσει στην Αμφισσα, και πιο συγκεκριμένα: Στις 9 π.μ. σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, στις 11 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στις 11.30 π.μ. σε υπηρεσίες του δήμου, στη 1 μ.μ. σε ελαιαποθήκες στην Ιτέα. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Δεσφίνα, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γιάννης Βάγκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

-- Στον Αστακό θα περιοδεύσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Ξηρομέρου Δημήτρη Κομπλίτση. Η περιοδεία θα ξεκινήσει στο συσκευαστήριο ιχθυοκαλλιεργειών του «Νηρέα» και θα συνεχιστεί στο Κέντρο Υγείας Αστακού, στο δημαρχείο, στο Πλατυγιάλι, και θα ολοκληρωθεί στο εμπορικό κέντρο του Αστακού.

-- Σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο ΚΑΠΗ Αγίου Γεωργίου Λάρισας (επί των οδών Κάρλας και Λαζαρίδη), θα μιλήσει ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Ζήσης Γκαραλιάκος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας.

Αύριο Σάββατο:

-- Στην Ελάτεια, στις 7.30 μ.μ. στο δημαρχείο, θα μιλήσουν ο Κώστας Μπασδέκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Τσούλφας.

-- Στις 7 μ.μ., στον Πλατανιά Χανίων (Ταυρωνίτη, στο Εμπορικό Κέντρο), θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο. Θα μιλήσουν ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Ανθούσης, υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά.

Την Κυριακή 21 Απρίλη:

-- Στις 11 π.μ., στον Ορχομενό (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), θα μιλήσουν ο Γιάννης Βάγκος, ο Κώστας Μπασδέκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Σκοπάς.

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στην Αγιά Λάρισας, στην κεντρική πλατεία του Ομολίου, θα μιλήσουν ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και ο Γιάννης Κασίδας, υποψήφιος δήμαρχος Αγιάς. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε Στόμιο και Καρίτσα.

-- Στις 7 μ.μ., στην Αλίαρτο (αίθουσα συνεδριακού κέντρου), στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Μπούτσικος. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γιάννης Βάγκος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org