ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με τα κάλπικα διλήμματα και στην Καλαμάτα

Από την Καλαμάτα χτες το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τους εκβιασμούς και τα κάλπικα διλήμματα προς το λαό, μιλώντας σε συγκέντρωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Προβάλλοντας την επιθυμία του ως πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός είδε «ένα πλατύ λαϊκό ρεύμα» να «βγαίνει μπροστά σε όλη την Ελλάδα» στηρίζοντας τη συμμαχία των γυρολόγων που βαφτίζει «προοδευτική» και εμφανίζει ως «ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς» - με στελέχη της οποίας ακόμα συγκυβερνά - αλλά και ως ανάχωμα «στην επιστροφή όσων λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα», στους οποίους βέβαια συγκαταλέγεται και με το παραπάνω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρησε εξάλλου να εμφανίσει εκ νέου το κόμμα του ως πολέμιο «της διαπλοκής και της ολιγαρχίας», την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση για 4 και πλέον χρόνια, εισπράττοντας γι' αυτό την αναγνώριση των υπηρεσιών του.

Εταξε - όπως αναμενόταν - «κανονικότητα, πρόοδο, οικονομική ανάκαμψη, κοινωνική δικαιοσύνη», με κάλπικες υποσχέσεις για μια «κανονικότητα» που ορίζεται από τις μνημονιακές προσταγές και τη βαθιά αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για θηριώδη πλεονάσματα για δεκαετίες ακόμα, και βέβαια τα αντιλαϊκά μέτρα που επιτάσσει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να αξιώσει τα εύσημα και του λαού για τα πεπραγμένα του, που τον βύθισαν στη φτώχεια. Προσπερνώντας αυτήν την πραγματικότητα, αναλώθηκε σε ισχυρισμούς όπως ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα «από τη βαθιά χαράδρα των μνημονίων» που συνεχίζουν να ισχύουν, «προστάτεψε τους πολλούς» που παραμένουν έρμαια της φτώχειας, της ανεργίας και της αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών, «άλλαξε την Ελλάδα» προς το χειρότερο για το λαό της.

Παραθέτοντας - στη λογική της «καμένης γης» - τα αντιλαϊκά έργα της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα οποία «επάξια» συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ, απείλησε το λαό ότι «αυτόν τον εφιάλτη επιθυμούν να ξαναφέρουν στη χώρα όσοι περιφρόνησαν το λαό μας και αυτοπαρουσιάζονται σήμερα, ξανά, ως επίδοξοι σωτήρες», κρύβοντας ότι η σύμπλευση του κόμματός του με τα άλλα αστικά κόμματα είναι τέτοια που οδηγεί το λαό στον ίδιο εφιάλτη.

Στα παραπάνω αντιπαρέβαλε τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του. Αποθεώνοντας τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, ισχυρίστηκε ότι μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα προγράμματα πτωχοκομείου κ.ο.κ., συνιστούν «κοινωνική πολιτική», έφτασε να βαφτίσει το νόμο - λαιμητόμο για την Ασφάλιση, που «συνόψισε» και πήγε πολλά βήματα παραπέρα την αντιασφαλιστική επίθεση και την οικοδόμηση του συστήματος των τριών πυλώνων, ως «μεγάλη μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη του ασφαλιστικού συστήματος». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του έβαλε «τέλος στο αίσχος της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», όταν ενίσχυσε παραπέρα την εργασιακή ζούγκλα με δεκάδες αντεργατικούς νόμους.

Ολα αυτά μάλιστα τα βάφτισε «συλλογικό κατόρθωμα και συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού», καλώντας τον να... υπερασπιστεί το αντιλαϊκό αυτό έργο από τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για «προπαγάνδιση της καταστροφής», για «κόλπα και δουλειές κάτω από το τραπέζι, μίζες» που «γονάτισαν τον τόπο» και για πολλά άλλα για τα οποία θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Για το τέλος, γαρνίρισε όλα τα παραπάνω με τα κάλπικα διλήμματα και τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, υποστηρίζοντας πως στις εκλογές «ανοίγονται δύο δρόμοι»: Από τη μία το «συντηρητικό στρατόπεδο», όπου «κουμάντο πλέον κάνει η ακροδεξιά. Οι οπαδοί της ακραίας λιτότητας πλέον σφιχταγκαλιάζονται με τους μισαλλόδοξους», και από την άλλη μια υποτιθέμενη «Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνευθύνης, των κοινωνικών δικαιωμάτων». Ενώ πρόσθεσε ότι «οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν: Τις απολύσεις ή τη στελέχωση του κοινωνικού κράτους; Τη φοροασυλία του πλούτου ή την ελάφρυνση των βαρών για τους πολλούς; Το Ασφαλιστικό Πινοσέτ ή ένα δίκαιο και βιώσιμο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα; (...) Δηλαδή, την Ελλάδα των ελίτ ή την Ελλάδα των πολλών;», ανεβάζοντας τους τόνους, για να καλύψει ότι με τη ΝΔ βρίσκονται στην ίδια όχθη και έχουν επιλέξει από κοινού την Ελλάδα του κεφαλαίου, των απολύσεων και των περικοπών, των αντιασφαλιστικών ανατροπών, της φορασυλίας του κεφαλαίου.

Στενές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είχε ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Την καταγγελία ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, του ζήτησε να δεχτεί τον Χρ. Καλογρίτσα στο γραφείο του, «ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού», ο οποίος (Καλογρίτσας) του ζήτησε δανεικά 26 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, έκανε χτες ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, με συνέντευξη στον ρ/σ «Real», προκαλώντας «τον κ. Παππά αλλά και τον πρωθυπουργό να βγουν και να το διαψεύσουν». Η συνάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε μετά τον πρώτο διαγωνισμό (2016) για τις τηλεοπτικές άδειες, πριν την απόφαση του ΣτΕ που τον έκρινε τελικά άκυρο.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε: «Μια μέρα πριν καταθέσουμε τη δόση, μου μετέφερε την επιθυμία του "μεγάλου", όπως είπε για τον πρωθυπουργό, να πληρώσουμε το ποσό της πρώτης δόσης 26,3 εκατ. ευρώ που μας αναλογούσε. (...) Μου ζήτησαν τότε και μια άλλη χάρη, ο κ. Παππάς, που αποτελούσε αίτημα του πρωθυπουργού, όπως μου έλεγε. Να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος και πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πέμπτης δόσης των 20,2 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την πρώτη δόση».

Ο Β. Μαρινάκης άφησε να εννοηθεί ότι οι καλές σχέσεις με το Μαξίμου διαρρήχθηκαν όταν μετά την εξαγορά του ΔΟΛ, αρνήθηκε να στελεχώσει τον Οργανισμό με ανθρώπους που του υπέδειξε η κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις του Σ. Κόκκαλη με την κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι εταιρείες του επιχειρηματία «επί των ημερών Τσίπρα έχουν αναλάβει έργα και προμήθειες για περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ». Μίλησε, επίσης, για «σφιχταγκάλιασμα (σ.σ. του Σωκράτη Κόκκαλη) με τον Μελλισανίδη μέσω της "Ιντραλότ" και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στο οποίο ενεπλάκη η "Ιντρακάτ" του κ. Κόκκαλη».

Τόσο οι δηλώσεις Μαρινάκη όσο και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έρχονται να επιβεβαιώσουν την μπόχα που κρύβεται κάτω από το καπάκι της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και τις αλληλοκατηγορίες για σχέσεις διαπλοκής με επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ΝΔ κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει αν «ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Μαρινάκης», ενώ και ο Π. Χρηστίδης απ' το ΚΙΝΑΛ ζήτησε «πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις».

Από την πλευρά του, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις καταγγελίες Μαρινάκη, το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τον επιχειρηματία «πραγματικό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», που αποφάσισε να βγει δημόσια διαπιστώνοντας την ανεπάρκεια του Κυρ. Μητσοτάκη. Καταγγέλλει ότι ο επιχειρηματίας «ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για εμπορία δύο τόνων ηρωίνης, χρηματοδοτεί τη ΝΔ, έχει κουμπαριές με την οικογένεια Μητσοτάκη, στηρίζει με κάθε μέσο τη Δεξιά, και την άκρα Δεξιά, έχει μετατρέψει τις εφημερίδες που ελέγχει σε όπλα τοξικού πολέμου κατά της Αριστεράς».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τους φασίστες συναντήθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Την «εθιμοτυπία» επικαλέστηκε για τη συνάντηση που είχε με υποψήφιους της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος είχε τη στήριξη της ΝΔ στις επιμελητηριακές εκλογές.

Την απαράδεκτη αυτή συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου καταγγέλλει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που σε σχόλιό της σημειώνει ότι είναι «προκλητικό για τους χιλιάδες επαγγελματίες που εκπροσωπεί να επικαλείται τους "τύπους" για δικαιολογία». Και θυμίζει ότι «δεν καλούνται παντού» οι εκπρόσωποι της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αντίθετα δεν γίνονται δεκτοί από εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και άλλες μαζικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, δεν τους παραχωρούνται χώροι από δημοτικές αρχές με κομμουνιστές δημάρχους.

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, η Οργάνωση του ΚΚΕ σημειώνει ότι «πάει πολύ να διαμαρτύρεται», «ξεχνώντας» ότι οι ίδιοι συγκυβερνούσαν μέχρι πρότινος με ακροδεξιούς. «Ξεχνούν ότι στελέχη τους χαριεντίζονται με στελέχη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ότι υποψήφιος ευρωβουλευτής τους και υπουργός βραβεύτηκε πρόσφατα από τον γνωστό για τα κηρύγματα μίσους και τον ρατσιστικό του λόγο μητροπολίτη Αμβρόσιο; Κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι στελέχη τους συνυπάρχουν σε ψηφοδέλτια σε δήμους και Περιφέρειες με ακροδεξιούς και ενώ είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει σοβαρές ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει:

«Τέρμα η κοροϊδία. Ούτε τα δήθεν "προοδευτικά μέτωπα" του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε δυνάμεις όπως η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα που ψαρεύουν στα βρωμόνερα του εθνικισμού και του ρατσισμού, μπορούν να δώσουν τη μάχη ενάντια στο φασισμό και την ακροδεξιά. Μόνο το ΚΚΕ αποτελεί συνεπή αντίπαλο της Χρυσής Αυγής, γιατί αντιπαλεύει το σύστημα που θρέφει και χρειάζεται το φασιστικό ρεύμα, γιατί μπαίνει μπροστά καθημερινά για να απομονωθούν οι φασίστες από το λαό σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
Ολοκληρώθηκε η εισαγγελική πρόταση

Την αθώωση του Θεόδ. Τσουκάτου, για το 1 εκατ. μάρκα από τη «Siemens», πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελ. Σκεπαρνιά. Ζήτησε να κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος, λέγοντας ότι το 1 εκατ. μάρκα το 1999 από τη «Siemens» δεν πήγε στα ταμεία του κόμματος αλλά σε υπαλλήλους του ΟΤΕ, παρά το ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι ταμίες του κόμματος βεβαιώνουν πως τα χρήματα πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι αποδέκτες των «δώρων», η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή του όπως και των προσώπων που μέσα από τους λογαριασμούς τους έφτασαν τα χρήματα στον Θ. Τσουκάτο. Επίσης, ζήτησε την αθώωση του πρώην προέδρου του ΟΤΕ Ν. Μανασή.

Στην Κύπρο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος της ΝΔ βρήκε ξανά ευκαιρία να προπαγανδίσει το κόμμα του ως πιο ικανό να εξασφαλίσει από κυβερνητικές θέσεις τη διεύρυνση της κερδοφορίας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας ως στόχους του τη «δημοσιονομική εξυγίανση», με «στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας», «απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», «προσέλκυση επενδύσεων» κ.λπ. Σήμερα, συναντάται με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org