ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Οι συνταξιούχοι θύματα της λογικής «κόστους - οφέλους» της ΕΕ

Σε συγκέντρωση συνταξιούχων του Δημοσίου μίλησε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιος

Τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων, η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων του κεφαλαίου καθώς και το κάλεσμα του ΚΚΕ να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη μαζική συγκέντρωση συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα του ΤΕΕ, μετά από κάλεσμα της εκλογικής επιτροπής στήριξης του ΚΚΕ, που έχει συγκροτηθεί από συνταξιούχους του Δημοσίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 26ης Μάη, που, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «αποτελεί κριτήριο ψήφου για τους συνταξιούχους σε όλες τις κάλπες ολόκληρος ο δρόμος κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που έχει δρομολογηθεί σε βάρος τους».

Οπως εξήγησε, «πρόκειται για τη σχεδιασμένη στρατηγική της ΕΕ να αλωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και να προχωρήσει σε ατομική ανταποδοτική βάση. Στόχος είναι να αποσυρθούν πλήρως με σχέδιο τόσο η εργοδοσία όσο και το κράτος από την όποια χρηματοδότηση στην Κοινωνική Ασφάλιση είχαν και όλο το βάρος να επωμιστούν οι εργαζόμενοι.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ορισμένες περικοπές συντάξεων που έγιναν επειδή απλά δεν έβγαινε ο προϋπολογισμός ή για να καλυφθεί το χρέος. Ενα χρέος που έχουν φορτώσει σε κάθε περίπτωση στον λαό να το πληρώσει ο ίδιος, για να εξοικονομηθούν νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Ολοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον, διαλύοντας κάθε αυταπάτη ότι υπάρχει το λιγότερο κακό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έστησε πάνω στους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων, αλλά έφερε και τον νόμο Κατρούγκαλου, τη χαριστική βολή ενάντια στους συνταξιούχους».


Αναφερόμενος στους στόχους αυτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων είπε ότι «στόχος ΕΕ, κυβερνήσεων και κεφαλαίου είναι η σύνταξη να μετατραπεί σε φιλοδώρημα που να μην μπορεί κανείς να ζήσει μόνο με αυτό. Για αυτό έχει σχεδιαστεί η πολιτική της EE για την "ενεργό γήρανση", που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα γυρνούν στη δουλειά μετά τη συνταξιοδότησή τους για να συμπληρώνουν την πενιχρή σύνταξή τους για όσο "βαστούν τα πόδια τους", αφού το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να έχει εξασφαλισμένη ακόμα και με μερική απασχόληση την έμπειρη επιτελική εργασία.

Αλλωστε, τις επόμενες δεκαετίες την κάλυψη της γήρανσης του πληθυσμού στην παραγωγή το κεφάλαιο σχεδιάζει να την καλύψει με φθηνά και κερδοφόρα εργατικά χέρια με την επιστροφή στη δουλειά των συνταξιούχων, όπως και με τα ρομπότ, την τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή καθώς και τους μετανάστες, με βάση το "φίλτρο" των αναγκών και των απαιτήσεων του κεφαλαίου. Με βάση τη λογική του "κόστους - οφέλους" και αντιμετωπίζοντας τους συνταξιούχους σαν πελάτες προωθούν τη λεγόμενη "ασημένια οικονομία", δηλαδή οι συνταξιούχοι δουλεύοντας μετά τη σύνταξη να είναι ... πιο σφριγηλοί και να ασθενούν λιγότερο, εξασφαλίζοντας εξοικονομήσεις και στο σύστημα Υγείας, τόσο κυνικά προωθούν τα σχέδιά τους.

Την ίδια στιγμή, δίνεται ορμητική ώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση όπου οι συνταξιούχοι, προκειμένου να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξή τους, πέφτουν στα νύχια των ιδιωτικών ομίλων Ασφάλισης. Αλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σαν μια φωνή στις ΓΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Ομίλων συναγωνίζονται με ποιου την κυβέρνηση θα απογειωθούν το επόμενο διάστημα τα κέρδη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα συντρίμμια που αφήνουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων τους. Ενώ, με την οδηγία που πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο τον Απρίλη, προωθώντας τη λεγόμενη κινητικότητα από χώρα σε χώρα (διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ) οι εργαζόμενοι θα χρηματοδοτούν διά βίου ιδιωτικούς ομίλους με όχημα το λεγόμενο "Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν". Τα χρήματα των εργαζομένων θα τζογάρονται, με τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου να ομολογεί ότι "υπάρχει ο κίνδυνος" αυτά να χαθούν, γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά που όλοι τους, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ακροδεξιά και Χρυσή Αυγή στηρίζουν.

Αυτόν το δρόμο, με ή χωρίς ΔΝΤ, που όμως η εποπτεία του ως τεχνικού συμβούλου θα παραμένει ενώ θα συνεχίζεται σε κάθε περίπτωση η διαρκής εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα και υπερπλεονάσματα έως το 2060 χρειάζεται ο λαός στην πράξη με τον αγώνα του να τον αμφισβητήσει. Να μην αποδεχτεί ότι θα πληρώνει για ένα χρέος που ανήκει στο μεγάλο κεφάλαιο. Να πει το πιο δυνατό Οχι στην ΕΕ, να βάλει εμπόδια και με ισχυρό ΚΚΕ σε Ευρωβουλή, Περιφέρειες, δήμους και στη Βουλή όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές, να κάνει τη διαφορά. Ετσι ώστε από καλύτερες θέσεις παντού να 'χει στηρίγματα και εφεδρείες στην οργανωμένη πάλη του. Για να ανοίξει η προοπτική για την εξουσία και οικονομία που ο λαός θα έχει την εξουσία έτσι ώστε να αποδεσμευτεί από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού».

ΘΕΑΝΩ ΚΑΠΕΤΗ
Κριτήριο ψήφου για τους εκπαιδευτικούς τα πλήγματα που δέχονται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κάλεσμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, για να αναπτερωθεί η ελπίδα και να μπει φραγμός στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης ώστε να μπουν στο επίκεντρο οι λαϊκές ανάγκες και η ικανοποίησή τους, απηύθυνε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες σε σχολεία του Γ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, μαζί με υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το κλιμάκιο των υποψηφίων επισκέφθηκε το 45ο Δημοτικό Σχολείο, το 26ο και 32ο Γυμνάσιο και το 23ο Λύκειο, όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς.

Η Θ. Καπέτη κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να πάνε στις κάλπες με ενιαίο κριτήριο ψήφου για τους δήμους, την Περιφέρεια, την Ευρωβουλή και τη Βουλή. Να συμφωνήσουν ότι όσο υλοποιείται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο, να συμβουλευτούν την πείρα που έχουν συσσωρεύσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από την εναλλαγή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και από τη νέα απόπειρα εγκλωβισμού τους που έγινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να μη συμβιβαστούν με την επιλογή του «μικρότερου κακού».

Οπως είπε, «δεν πρέπει να ενδώσουν στα νέα εκβιαστικά και ψεύτικα διλήμματα που πάνε να βάλουν ξανά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Πρέπει «να τους μαυρίσουν και τους δύο», γιατί συμφωνούν στην ουσία της πολιτικής που υλοποιείται και τσακίζει καθημερινά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού. «Η ΝΔ γκρινιάζει γιατί δεν είναι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πάρει αυτή τα εύσημα του Τραμπ, της ΕΕ και της Μέρκελ για το πόσο καλά προχωρά η αντιλαϊκή πολιτική».

Σημείωσε ότι κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει το γεγονός ότι «στο πλαίσιο της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο, έχει πολλαπλασιάσει τις βάσεις στη χώρα και έχει αυξήσει κατά πολύ τον κίνδυνο να καταστεί η Ελλάδα στόχος ακόμα και πολεμικής επίθεσης τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει να είναι κριτήριο και η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφτηκε για να επιταχύνει την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, για να ξανακερδίσουν ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ το χαμένο έδαφος στην περιοχή των Βαλκανίων από τη Ρωσία.

Επίσης, κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσουν και τα ανελέητα χτυπήματα που έχει δεχτεί ο κλάδος των εκπαιδευτικών, και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε τη σκυτάλη».

Δραστηριότητα υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 9 π.μ. η Αφροδίτη Ρέτζιου και ο Κώστας Κώνστας, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας, θα επισκεφτούν το «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

-- Στις 11 π.μ., ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης θα επισκεφτεί τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

-- Στις 8.30 π.μ., ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α., θα επισκεφτεί το ΑΤ Αγ. Αναργύρων - Καματερού, μαζί με τον Θοδωρή Σκολαρίκο, υποψήφιο δήμαρχο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

-- Στις 8.30 π.μ., η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση σπουδαστών της σχολής μηχανοδηγών στον Αγ. Ι. Ρέντη.

-- Στις 10 π.μ., η Εφη Χαλιού θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην οδό Πατησίων, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της επέκτασης του Smart park στα Σπάτα, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., η Θεανώ Καπέτη και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα βρεθούν στη Λαχαναγορά για να συζητήσουν με εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής.

-- Στις 5 μ.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης θα περιοδεύσει σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., στην παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων του Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης στο πάρκο Κρήτης, θα μιλήσουν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και η Θεανώ Καπέτη.

-- Στις 7.30 μ.μ., ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, θα μιλήσει σε σύσκεψη στην πιτσαρία «PerDiemLaboratorio» (Ταϋγέτου 93).

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Πέραμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα μιλήσουν: Η Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής, η Χριστίνα Καραμαλίκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, και ο Βασίλης Βατίστας, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος. Θα γίνει και παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο.

-- Το απόγευμα, ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί τα καταστήματα στον Κόκκινο Μύλο και στα Ανω Λιόσια για να συζητήσει με τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου εργαζομένων ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110, πλ. Βικτωρίας).

-- Στις 6.30 μ.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και νυν ευρωβουλευτής, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής, στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής). Θα χαιρετίσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση των Οργανώσεων ΜΜΕ Αττικής, «Ριζοσπάστη» και «902» του Κόμματος, στην αίθουσα του 1ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Σεμίνα Διγενή.

-- Ο Γιάννης Βάγκος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νομό Πέλλας. Στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει στη Σκύδρα, στις 12 μ. στα χωριά Σεβαστιανά, Καλή και Μάνδαλο. Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Γυψοχωρίου.

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Μιδέας Αργολίδας, θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org