ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 Ν»
Προσαγωγές από το οικογενειακό περιβάλλον

Ανακρίνονται δύο αδέλφια του Ξηρού και ένας φίλος τους

Ο Χρ. Ξηρός, που ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία

Eurokinissi

Ο Χρ. Ξηρός, που ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Σε ...οικογενειακή υπόθεση φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση της εξάρθρωσης της «17 Ν». Τρεις αδερφοί της οικογένειας Ξηρού εξετάστηκαν από τις αρχές. Εκτός από τον Σάββα, ο Χριστόδουλος φέρεται να ομολόγησε τη σχέση του με την οργάνωση «17 Νοέμβρη» και ο Βασίλης Ξηρός μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για κατάθεση στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Μαζί του μεταφέρθηκε και ένας ακόμα κάτοικος Θεσσαλονίκης, ο 27χρονος Διονύσης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, που διάβασε χτες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της, αναφέρεται ότι:

«Σας ενημερώνουμε ότι προσήχθησαν χθες στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) και εξετάζονται σε σχέση με τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Ν", οι εξής:

- Χριστόδουλος Ξηρός του Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας, που γεννήθηκε το 1958 στην Ακαμάτρα Ικαρίας Σάμου, όπου και κατοικεί.

- Βασίλειος Ξηρός του Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας, που γεννήθηκε το 1972 στην Κοζάνη και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, Μάρκου Μπότσαρη 7.

- Διονύσιος Γεωργιάδης του Παναγιώτη και της Δέσποινας, που γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει στην οδό Πασσαλίδη 55».

Είναι η πρώτη φορά, που οι αρχές δίνουν στη δημοσιότητα ονόματα των προσαχθέντων.

Εξάλλου, ένα ακόμα όπλο της «17 Ν» απέκτησε ταυτότητα και μάλιστα «ιστορική». Πρόκειται για ένα 45άρι πιστόλι, που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ενέργειες. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Ε. Οικονόμου, το 45άρι που βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως έχει χρησιμοποιηθεί στις δολοφονίες των Πέτρου και Σταμούλη στις 16/1/80, Μομφεράτου και Ρουσέτη στις 21/2/85, Αθανασιάδη - Μποδοσάκη στις 1/3/88, Παύλου Μπακογιάννη στις 29/6/89, Στίβεν Σόντερς στις 8/6/2000 και στον τραυματισμό του Ε. Παπαδημητρίου στις 21/12/93.

Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα δύο όπλα της οργάνωσης. Ενα 45άρι που χρησιμοποιήθηκε στη συμπλοκή των Σεπολίων, στις 20 Νοέμβρη 1991 και ένα 38άρι.

Οι «προσαγωγές»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχτηκε, κατά την ανάκρισή του, τη σχέση του με την οργάνωση. Ο Χριστόδουλος Ξηρός προσήχθη αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τρίτης. Βρισκόταν στον «Ευαγγελισμό», για να επισκεφθεί τον αδελφό του, όταν αστυνομικοί τον παρέλαβαν για ανάκριση. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη είχαν κληθεί να καταθέσουν άλλοι τρεις αδερφοί του Σάββα Ξηρού. Τελικώς, κρατήθηκε ο Βασίλης, ο οποίος, μαζί με τον Δ. Γεωργιάδη, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροπλάνο. Ο Διονύσης Γεωργιάδης φέρεται να νοίκιαζε στην Αθήνα διαμέρισμα μαζί με τον Βασίλη Ξηρό. Συχνά πήγαινε εκεί και ο Σάββας Ξηρός. Οι ειδικοί της εγκληματολογικής υπηρεσίας προσπαθούν τώρα να ταυτοποιήσουν στοιχεία και να συνδέσουν πρόσωπα με ευρήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η υπόθεση της «17 Ν» έχει γίνει πολύ «οικογενειακή», δήλωσε ότι «βιάζεστε πολύ. Είναι ένα κουβάρι, που ξετυλίγεται και θα συνεχίσει να ξετυλίγεται. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Πάρα πολλά πράγματα θα βγουν στο φως. Οι αρχές ασφαλείας δουλεύουν με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο. Κάνουν ανακοινώσεις μόνον όταν έχουν κάτι σίγουρο και σοβαρό να πουν». Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Δ. Κουφοντίνας εμφανίστηκε παλιότερα να προπαγανδίζει υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, είπε ότι «είναι μια πολύ παλιά συνταγή λάσπης».

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τ. Μίλερ, απένειμε χτες και πάλι εύσημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση. Ανέφερε ότι «είναι ενδιαφέρουσες και θετικές οι έρευνες που γίνονται. Θα είναι μακριά η διαδικασία. Δεν είναι καιρός για φήμες. Οι έρευνες θα δώσουν τις απαντήσεις».

«Καταδρομική» στους Λειψούς

Με καταδρομική επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας χθες το απόγευμα στους Λειψούς της Δωδεκανήσου συνελήφθη ένας ακόμα «ύποπτος» για συμμετοχή στην «17Ν». Η σύλληψη έγινε κατά την επιβίβασή του σε πλοίο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα. Η είδηση μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα από τις αστυνομικές αρχές. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η σύλληψη αυτή σημαίνει ότι οι έρευνες διευρύνονται και προς την πρώτη ομάδα που συγκρότησε την «17Ν». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για ένα άνδρα 60 περίπου ετών που συνδέεται με την Γαλλία και έχει εξοχικό στους Λειψούς.

ΔΣΑ
Ζητάει να τηρηθούν οι δικονομικές εγγυήσεις

Παρέμβαση στο θέμα των ερευνών στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη» έκανε χτες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και ζητάει να τηρηθούν οι δικονομικές εγγυήσεις στην περίπτωση των υπόπτων ή κατηγορουμένων για την τρομοκρατία. Ανάλογη παρέμβαση πριν μερικές ημέρες έκανε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ζητάει να διευκρινίσουν αμέσως οι εισαγγελικές αρχές τη νομική διαδικασία που τηρούν στην υπόθεση σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Ο ΔΣΑ αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι συνταγματικές αρχές και οι δικονομικές εγγυήσεις με σκοπό τη διασφάλιση της δικαιικής έννομης τάξης». Επίσης, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο περίεργο φαινόμενο της ανεξέλεγκτης και ανεύθυνης παραπληροφόρησης των τελευταίων ημερών, που βαφτίζει υπόπτους και κατηγορούμενους, κατά παράβαση αρχών του κράτους δικαίου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Νεφελώδης κατάσταση

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εισαγγελικές αρχές, στην περίπτωση του Ξηρού, μάλλον σκόπιμα, αφήνουν να δημιουργείται μια νεφελώδης κατάσταση και «γκρίζες ζώνες».

Τα ερωτήματα που τίθενται από νομικούς και θέτουν σε αμφισβήτηση τους δικονομικούς χειρισμούς των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών αφορούν την ιδιότητα με την οποία βρίσκεται ο Σ. Ξηρός υπό περιορισμό. Δηλαδή, θα πρέπει να απαντήσουν οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές αν ο Σ. Ξηρός είναι κρατούμενος ή ασθενής υπό προστασία, κατηγορούμενος ή μάρτυρας και τέλος αν είναι ένοχος ή ύποπτος. Το καθεστώς που τελεί ο 40χρονος είναι κομβικό σημείο και από αυτό εξαρτάται ποια διαδικασία και πώς θα εφαρμοστούν οι ισχύουσες δικονομικές διατάξεις, καθώς επίσης και ποια δικαιώματα και υποχρεώσεις έχει ο κατηγορούμενος.

Οι αρμόδιες εισαγγελικές και διωκτικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο Σ. Ξηρός δεν είναι κρατούμενος, χωρίς να διευκρινίζουν σε τι καθεστώς τελεί. Αυτό, όμως, όπως ανέφεραν πέντε δικαστικές παρατάξεις του ΔΣΑ σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, προσβάλλει βάναυσα δικονομικά και συνταγματικά δικαιώματα του κατηγορούμενου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Ενίσχυση και όχι δυσλειτουργία του νοσοκομείου

Τις παρενέργειες που προκαλούνται στον «Ευαγγελισμό» τόσο από τον τρόπο φύλαξης και νοσηλείας του Σ. Ξηρού, όσο και από τη νοσηλεία των «επωνύμων», επισημαίνει με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ).

Οι ανησυχίες των υγειονομικών για πολλές πλευρές των παρενεργειών διευρύνονται. Ετσι τις τελευταίες μέρες ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και ο Ηλ. Σιώρας πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΝΕ είχαν διαδοχικές συναντήσεις με το διοικητή του «Ευαγγελισμού», Π. Αλεξόπουλο, το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, στους οποίους και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη δυσλειτουργία του νοσοκομείου.

«Το τελευταίο διάστημα προβάλλεται έντονα η ασφάλεια του νοσοκομείου και του ασθενούς, παραβλέπονται όμως ή υποτιμούνται οι δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει και οι ανοχές που έχουν επιδείξει εργαζόμενοι και ασθενείς στην αστυνόμευση που δε συνάδει για δημόσιο νοσοκομείο», αναφέρει στην απόφαση το ΔΣ του ΣΕΝΕ, που υπογραμμίζει ότι ήδη έχει επισημάνει επανειλημμένα και λεπτομερώς στη Διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία ζήτησε την κατανόησή τους...

«Το νοσοκομείο, διευκρινίζουν οι εργαζόμενοι, δεν έχει ανάγκη τις υπερβολές των διοικούντων (αναστολή εφημερίας και κανονικών εισιτηρίων, δυσκολίες στη μετακίνηση εργαζομένων, ασθενών, επισκεπτών και οχημάτων προμήθειας κλπ), ούτε από την επικοινωνιακή τους πολιτική».

«Το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε στο βάρος των τελευταίων μηνών με επιτυχία, χάρις στις προσπάθειες όλων των εργαζομένων», τονίζει το ΣΕΝΕ και υπογραμμίζει ότι πρέπει άμεσα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να μην κωλύεται η λειτουργία του νοσοκομείου και να υπάρξει πρόβλεψη για την αποθεραπεία και ανάρρωση του Σ. Ξηρού.

Για να συνεχίσει το δύσκολο έργο του ο «Ευαγγελισμός» χρειάζονται, όπως τονίζει το ΣΕΝΕ, άμεσα τα εξής:

  • Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, που να δίνει άμεσες λύσεις στις ανάγκες των ασθενών.
  • Οικονομική ενίσχυση για την αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου.
  • Δέσμη οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων, με δεδομένη την προσφορά υπερεργασίας.
  • Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεδομένου ότι οι πρόσφατες προκηρύξεις καλύπτουν στο ελάχιστο τις υπάρχουσες ανάγκες.
Δημοσιεύματα και σενάρια

Στην κορυφή της επικαιρότητας παρέμεινε και χτες η «17Ν», κερδίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων σελίδων των εφημερίδων.

Τα «ΝΕΑ», έχουν τίτλο «Νυχτερινή σκούπα για 17Ν», σημειώνοντας ότι πάνω από 10 ύποπτοι προσήχθησαν στην Ασφάλεια για να εξεταστούν ως μάρτυρες, και ότι πρόκειται για την πρώτη μαζική «σκούπα» της Αντιτρομοκρατικής.

Η «Ελευθεροτυπία» ασχολείται σε εκτενές ρεπορτάζ με τα 12 ακίνητα στην Αθήνα και την επαρχία που συνδέθηκαν με τις έρευνες για την τρομοκρατία.

Ανάλογα κινείται και το ρεπορτάζ του «Εθνους» σχετικά με τις νέες προσαγωγές της Αντιτρομοκρατικής, ενώ φιλοξενεί ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο τον καταζητούμενο Κουφοντίνα «τον κρύβουν τα αόρατα μέλη της 17Ν». Σε αυτό το άρθρο δημοσιεύονται ανώνυμες εκτιμήσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «δίκτυο κάλυψης των μελών της 17Ν σε περίπτωση εντοπισμού τους από την Αστυνομία».

Ο «Ελεύθερος Τύπος», φιλοξενεί άρθρα, σχετικά με «αποστρατευθέντες τρομοκράτες», οι οποίοι έδωσαν στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική, ενώ ανακαινεί εκ νέου, το γνωστό πια σίριαλ με τα αρχεία της Στάζι, τα οποία έπαιξαν ρόλο «καταλύτη» στην υπόθεση της 17Ν.

Η «Απογευματινή» έχει τίτλο «στην ΚΥΠ από το '84 ο Κουφοντίνας», σημειώνοντας ότι «αυτόπτες μάρτυρες τον έβλεπαν να μπαινοβγαίνει στην Κατεχάκη». Μάλιστα, δημοσιεύει και... συνέντευξη πρώην υπαλλήλου της ΕΥΠ, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτει, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «ο καταζητούμενος ήταν πράκτορας από το 1984 και η δράση του συνεχίστηκε ακόμη και μετά την υπόθεση Οτσαλάν». Ενα σενάριο που δημοσιεύει ακόμη η εφημερίδα, αφορά το θάνατο ενός αστυνομικού της ομάδας «Ζ» ο οποίος είχε καταδιώξει τους δολοφόνους του Π. Μπακογιάννη το 1989. Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, το τροχαίο που έπεσε θύμα ο «Ζητάς» ήταν δουλιά της 17Ν, αφού «... οι τρομοκράτες είχαν προγραμματίσει να κλείσουν στόματα αστυνομικών...».

Δελτίο αναζήτησης για Κουφοντίνα

Συντονισμένες επιχειρήσεις για τη σύλληψη του φερόμενου ως... φαντομά της «17Ν» έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ. Δημοσιεύματα και πληροφορίες θεωρούν τον Δημήτρη Κουφοντίνα άνθρωπο που γνωρίζει πολλά και ότι έχει εμπλακεί σε πολλές τρομοκρατικές ενέργειες. Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί εμφάνιζαν σκίτσα, που είχαν γίνει από τις αρχές και αφορούσαν παλιότερες επιθέσεις της «17Ν», να εμφανίζουν ομοιότητες με το πρόσωπό του.

Ο Δ. Κουφοντίνας είναι άφαντος και η Ασφάλεια να ακολουθεί τα ίχνη του με καθυστέρηση ή κατά άλλες πληροφορίες τον έχει εγκλωβίσει έτσι ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει. Πρόκειται για άτομο που, όπως όλα δείχνουν, φρόντιζε να καλύπτει καλά τα ίχνη του, ακόμα και από την οικογένεια του. Ο Δ. Κουφοντίνας διατηρούσε, όπως αποδεικνύεται, αρκετά σπίτια και άλλαζε συχνά κατοικία, μαζί με την Α. Σωτηροπούλου και το γιο της.

Ο αρχιτέκτονας - πολεοδόμος Κώστας Τσίπηρας είναι ο άνθρωπος που επιμελήθηκε το χτίσιμο του σπιτιού στον Βαρνάβα. Παρουσιάστηκε, μάλιστα, σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου μιλώντας για το σπίτι που διατηρούσε το ζευγάρι, είπε ότι έχει φτιαχτεί από κλασικά υλικά, χωρίς πολλές ιδιαίτερες επεμβάσεις και ότι έχει στοιχίσει 25 εκατομμύρια, καθώς και με πολύ προσωπική εργασία του ζεύγους. Μεταξύ άλλων ο Κ. Τσίπηρας δήλωσε ότι ο ίδιος συνάντησε τον Δ. Κουφοντίνα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Ο Δ. Κουφοντίνας κατέθετε φορολογική δήλωση έτσι ώστε να μη λαμβάνει επιστροφή φόρου και να προσελκύει το ενδιαφέρον της ΔΟΥ, ενώ δε χρησιμοποιούσε ποτέ το πραγματικό του όνομα. «Λαμπρόπουλος», «Σωτηρόπουλος» και «Ντίνας» ήταν τα προσφιλή του ονόματα. Το μικρό του όνομα δεν άλλαζε, ήταν Δημήτρης και στην παράφρασή του ως Μήτσος ή Μίμης.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΥΠ αναφέρει ότι «σχετικά με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα οποία ο Δημήτριος Κουφοντίνας εργαζόταν ή ήταν συνεργάτης της τότε ΚΥΠ, η ΕΥΠ δηλώνει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση με αυτή». Η ανακοίνωση προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αφού οι μυστικές υπηρεσίες δεν ανακοινώνουν ποτέ ονόματα πρακτόρων ή συνεργατών τους, αλλά, πολλές φορές, δε γνωρίζουν, ούτε καν, τους ίδιους τους συνεργάτες τους.

Σε... αναζήτηση του «αρχηγού»

«Το αίνιγμα του αρχηγού της οργάνωσης - φάντασμα» προσπαθεί να λύσει το χτεσινό «Βήμα» αναφερόμενο στον Αλ. Γιωτόπουλο, θέτοντάς τον με τον παραπάνω τίτλο ως αρχηγό της «17Ν». Στο ανυπόγραφο άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος γεννήθηκε το 1939 και στη συνέχεια βρίσκεται στο Παρίσι όπου γύρω από το όνομά του υπάρχει ένας «διάχυτος θρύλος», αφού είναι ο γιος του Μήτσου Γιωτόπουλου «σημαντικού Τροτσκιστή για πολλά χρόνια, συνεργάστηκε με τον Λέων Τρότσκι και σε κάποιο σημείο θεωρούνταν "υπαρχηγός" του διεθνούς τροτσκιστικού κινήματος». Η παντελής άγνοια του συντάκτη του άρθρου αποκαλύπτεται στη συνέχεια, όπου αναφέρει ότι ο «Γιωτόπουλος έγινε ο αρχηγός μιας ομάδας τροτσκιστών που ονομάζονταν "αρχειομαρξιστές" και είχαν ως μοναδικό σημείο αναφοράς ένα απόκρυφο αρχείο κλασικών μαρξιστικών κειμένων». Φυσικά και οι αρχειομαρξιστές δεν είχαν κανένα... απόκρυφο μαρξιστικό αρχείο, αλλά πήραν το όνομά τους από ένα έντυπο δελτίο που εξέδιδαν με μεταφράσεις διαφόρων γνωστών μαρξιστικών κειμένων με την ονομασία «Αρχεία Μαρξισμού». Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ο Μ. Γιωτόπουλος ιδρύει το «Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδος», το οποίο στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κυβερνητικό στρατό για τη νίκη του έναντι του Δημοκρατικού Στρατού, δικαιολογώντας την πράξη του αυτή ως εξής: «Ανάμεσα στη σταλινική βαρβαρότητα, η μόνη επιλογή είναι η αστική δημοκρατία». «Ο ίδιος εμφανίζεται να συνεργάζεται με γνωστούς αντικομμουνιστές τη δεκαετία του '60 -συνεχίζει το δημοσίευμα- ακόμη και με κρατικές υπηρεσίες και να πεθαίνει το 1965 σε πλήρη ανυποληψία από τους παλιούς του συντρόφους».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος υπήρξε στέλεχος φοιτητικής παράταξης στο Παρίσι και ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ένοπλου αγώνα. Ακόμη υποστηρίζει ότι «την περίοδο '67-'68 ήταν μέλος του ΚΚΕ, από το οποίο τον διέγραψε γνωστός Ελληνας πολιτικός», ενώ φέρεται και από τα ιδρυτικά μέλη της «29 Μάη», της οποίας «μέλη επισκέπτονται την Κούβα όπου έχουν επαφές για το πώς μπορεί να οργανωθεί το αντάρτικο πόλης στην Ελλάδα». Στη συνέχεια βρίσκεται κάπου μεταξύ Χιλής, Ελλάδας και Πολωνίας, ενώ τα ίχνη του χάνονται από το 1981.

ΝΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΟΣ
«Θέμα κοινής λογικής η κάλυψη από υπηρεσίες»

«Δεν μπορεί να υπάρχει συνεχόμενη δράση από μια τέτοια οργάνωση εάν δεν υπάρχει κάλυψη από κυβερνήσεις ή μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε ο γνωστός καλλιτέχνης Ντέμης Ρούσος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμμετοχή του σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στη Νικήτη Χαλκιδικής.

Επίσης, ο Ντ. Ρούσος πρόσθεσε: «Δε φοβάμαι να λέω κάτι που είναι αλήθεια. Είναι θέμα κοινής λογικής. Εξάλλου, δεν κατηγόρησα κανένα συγκριμένο πρόσωπο».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η «17 Ν» δεν έχει σχέση με το λαϊκό κίνημα

Συνέντευξη στην «ΕΡΑ» για τις εξελίξεις σχετικά με τη «17 Νοέμβρη», έδωσε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», Θανάσης Παφίλης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Τέτοιου είδους οργανώσεις σαν την "17 Νοέμβρη" είτε δημιουργήθηκαν, είτε πέρασαν στον έλεγχο μυστικών υπηρεσιών, όπως η ΣΙΑ. Ποτέ δεν είχαν σχέση με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα, πάντα καταδικάζονταν η δράση και οι σκοποί τους από το λαϊκό κίνημα.

Φαίνεται ότι σήμερα έχει τελειώσει η αποστολή της "17 Νοέμβρη" και οι Αμερικάνοι, με πρόσχημα τη δήθεν εξάρθρωσή της, επιδιώκουν να εδραιώσουν παραπέρα την κυριαρχία τους στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι ειρωνεία, η ΣΙΑ, η μεγαλύτερη κρατική τρομοκρατική οργάνωση, να εμφανίζεται ότι θα μας προστατεύσει από την τρομοκρατία. Επίσης, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το "τρομοκρατικό" κλίμα, προχωρεί άμεσα στη δημιουργία ενός νέου "τρομονόμου" για να χτυπηθεί το αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη ο λαός με τον αγώνα του να εμποδίσει τον περιορισμό των δημοκρατικών και πολιτικών του δικαιωμάτων, για να μην περάσει η αντίληψη πως, όποιος αγωνίζεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του συστήματος που τη γεννά, είναι τρομοκράτης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ