ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Ημέρα Νίκης» σήμερα με συγκέντρωση και απεργίες

Χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν και χτες στην Αίγυπτο
Χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν και χτες στην Αίγυπτο
KAΪΡΟ.--

Σε πανηγυρική διαδήλωση, σε μια «Ημέρα Νίκης» καλούν το λαό της Αιγύπτου, σήμερα, οι οργανώσεις της νεολαίας που δημιουργήθηκαν μέσα στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ από την προεδρία. Οι οργανώσεις, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συστήσουν έναν πολιτικό σχηματισμό και να συμμετάσχουν στις εκλογές όπως άλλωστε προσανατολίζονται να πράξουν και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», κάλεσαν, επίσης, τους απεργούς, των διαφόρων κλάδων, να πάρουν μέρος στην «Ημέρα Νίκης». Στόχος, όπως είπαν, είναι να καταστεί σαφές και στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, ότι «ανά πάσα στιγμή ο λαός θα βρεθεί στους δρόμους για να διασφαλίσει τα αιτήματά του, αν δεν ικανοποιηθούν» και ότι πρέπει «άμεσα να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι επιμένουν να ζητούν άμεσες διώξεις για τις, κατά τόπους, διευθύνσεις με την κατηγορία της διαφθοράς. Το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό της Αρχής Διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ απεργεί, ζητώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μαζί τους διαδήλωσαν με ανάλογα αιτήματα και εκπαιδευτικοί και γιατροί.

Σε απεργία βρίσκονται και οι εργάτες στις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αιγύπτου, στις (κρατικές) υφαντουργίες Misr Filature και Tissage στο Μαχάλα του Δέλτα του Νείλου, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 24.000 εργαζόμενοι. Εκτός από μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα, οι εργάτες ζητούν να συσταθεί συνδικάτο. Τα ίδια αιτήματα, έχουν οι απεργοί στις υφαντουργίες Helwan σε προάστιο του Καΐρου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής ηγεσίας, σε νέα ανακοίνωσή του, κατέβασε τους τόνους, κάλεσε σε τερματισμό των κινητοποιήσεων και διαβεβαίωσε ότι «ο στρατός δεν έχει φιλοδοξίες εξουσίας και θέλει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσει το έργο του, να εκπονηθεί νέο σύνταγμα». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις καταγγελίες για βασανιστήρια κρατουμένων. Χτες, επίσης, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο στρατός συνέλαβε δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Μουμπάρακ.

ΛΙΒΥΗ
Σκληρές συγκρούσεις σε πολλές πόλεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αιματηρά επεισόδια σημάδεψαν την προαναγγελθείσα για χτες «Ημέρα Οργής» με την πλειοψηφία των πληροφοριών να προέρχονται από επιτροπές δικαιωμάτων, ανθρωπιστικές οργανώσεις και από ορισμένες αντικαθεστωτικές οργανώσεις που έχουν, όμως, την έδρα τους εκτός χώρας. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, δραματικές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, σε πολλές λιβυκές πόλεις με την αστυνομία να ανοίγει κανονικά πυρ σε διαδηλωτές, ενώ καταγγέλλεται ότι απελευθερώθηκαν ποινικοί κρατούμενοι και ισλαμιστές, στους οποίους δόθηκαν όπλα και εντολές να επιτεθούν στο πλήθος.

Οι ίδιες, πάντα, πηγές, καθώς και διάφοροι αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται κυρίως το δίκτυο «al Jazeera» που έκανε χρήση των δορυφόρων για να διασφαλίσει επικοινωνία με το εσωτερικό της Λιβύης, καθώς μπλοκαρίστηκαν, χτες, τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες, υποστηρίζουν ότι σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι πόλεις Βεγγάζη (για δεύτερη μέρα με 6 νεκρούς), η Ζεντάν με 2, αλ Μπάιντα 4, Ρίτζμπαν 1 διαδηλωτής.

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων. Τα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως μεταφέρονται τουλάχιστον, συμπυκνώνονται στην υιοθέτηση Συντάγματος, στη διενέργεια εκλογών και στην απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία, αν και υπάρχουν και προβλήματα ανεργίας.

Την εμφάνισή της έκανε και η αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Λιβύης» (έχει συσταθεί το 1981 στο Σουδάν), ζητώντας ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα αυτού του «Μετώπου» έχει συνδεθεί με τη CIA ενώ στη Λιβύη, όπου έχει εντοπιστεί το 2% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια οι εταιρείες «Shell», BP, «Eni».

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Αιματηρή επιχείρηση κατά των διαδηλωτών

ΜΑΝΑΜΑ.--

«Θλιβερή αλλά απολύτως αναγκαία», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν την επέμβαση στρατού και αστυνομίας, τα ξημερώματα χτες, κατά των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν εγκατασταθεί, τις τελευταίες τρεις μέρες, στην κεντρική πλατεία Μαργαριτάρι της Μανάμα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 213 τραυματίστηκαν και 80 αγνοούνται. Υποστήριξε ότι «το εμιράτο αντιμετώπιζε τον κίνδυνο σεχταριστικού διχασμού και την πρόκληση οικονομικής κρίσης».

Στο πλευρό του όλοι οι ομόλογοί του από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ομάν), που εξέφρασαν, σε έκτακτη σύνοδο, την αμέριστη υποστήριξή τους στο βασιλιά του Μπαχρέιν «σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, από την άποψη της ασφάλειας και της άμυνας». Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του προέδρου ζήτησε «ν' απέχουν οι αρχές από κάθε βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών» και η ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον εξέφρασε υποστήριξη «στην αλλαγή που ζητά ο λαός», καλώντας την κυβέρνηση «να επιδείξει την αυτοσυγκράτηση που είχε αρχικώς πει» και χαρακτηρίζοντας το Μπαχρέιν «φίλη και σύμμαχη χώρα». (σ.σ. εκεί βρίσκεται η βάση του 5ου αμερικανικού στόλου). Με τον ομόλογό του συνομίλησε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Υποκριτική ανησυχία και καταδίκη για τα θύματα, καθώς και εκκλήσεις για ηρεμία, διατύπωσε η Κάθριν Αστον, εκ μέρους της ΕΕ, και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε τη βία και ζήτησε τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Η σιιτική αντιπολίτευση (το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες και η βασιλική οικογένεια σουνίτες) αποσύρθηκε από το κοινοβούλιο και ζήτησε παραίτηση της νυν κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές ζητούν νέο σύνταγμα, διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων για σιίτες - σουνίτες, περαιτέρω οικιστικά προγράμματα και διασφάλιση ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.

ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με φυλάρχους συνεχίζει να έχει ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ επιδιώκοντας να διασφαλίσει την υποστήριξή τους, προκειμένου το καθεστώς του ν' αντέξει τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις εναντίον του. Οι φύλαρχοι είναι, ουσιαστικά, αυτοί που ελέγχουν όλη τη χώρα, πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, και έχουν στις εντολές τους αδιευκρίνιστο αριθμό ενόπλων, των οποίων το «βάρος» θα είναι σίγουρα σημαντικότατο αν σταθούν στο πλευρό του Σάλεχ, όπως το έχουν κάνει πολλάκις μέχρι σήμερα, μέσα και από ισλαμιστικές διακηρύξεις.

Εκκληση ηρεμίας απηύθυναν, χτες, και πολλοί ιεροδιδάσκαλοι, καλώντας τόσο το καθεστώς όσο και όσους διαδηλώνουν να αποφεύγουν τη βία. Οι μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι τάχθηκαν υπέρ των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία, όπως υποστήριξαν, θα μπορούσε να έχει «μεταβατικό ρόλο» και να οδηγήσει σε μια νέα ηγεσία που θα μπορούσε να προκύψει, π.χ., μέσα από εκλογές.

Την ίδια ώρα, πάντως, επέμεναν και οι διαδηλωτές που καλούν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα. Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν και πάλι χθες στη Σάνα'α κυρίως με φιλο-καθεστωτικούς συγκεντρωμένους, που ήταν και οπλισμένοι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες εκατέρωθεν. Οι σκληρότερες συγκρούσεις, όμως, καταγράφηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στο λιμάνι του Αντεν, στο νότο. Χιλιάδες διαδηλωτές, αγνοώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην πόλη, διαδήλωσαν συνδέοντας την απομάκρυνση Σάλεχ από την εξουσία με την απόσχιση του νότου από το βορρά, καταγγέλλοντας σειρά διακρίσεων και περιθωριοποίησης σε βάρος τους από τότε που βορράς και νότος ενώθηκαν, διά της βίας, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε (άλλοι δύο είχαν σκοτωθεί την Τετάρτη) και περίπου 35 τραυματίστηκαν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαγωγή «δημοκρατίας» στη Μέση Ανατολή

Τις «καλές υπηρεσίες» της ελληνικής κυβέρνησης στα αμερικανονατοϊκά ιμπεριαλιστικά σχέδια για τον «εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής» έσπευσε άμεσα να προσφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Δ. Δρούτσας στη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο, τον ενημέρωσε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδρύσει ένα «Κέντρο Δημοκρατίας» που θα βοηθήσει στον ...εκδημοκρατισμό των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το κέντρο να λειτουργεί ως «εκπαιδευτικός θεσμός» και να διεξάγει σεμινάρια με προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση απέσπασε τα θετικά σχόλια του Βρετανού ΥΠΕΞ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει την τεχνογνωσία «εκδημοκρατισμού», καθώς έχει χρηματοδοτήσει με εκατομμύρια ευρώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες ανέλαβαν να «μεταλαμπαδεύσουν» την ιμπεριαλιστική αντίληψη περί «δημοκρατίας» σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

ΙΡΑΝ
Σύγχυση με τα πλοία προς το Σουέζ

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αδιευκρίνιστο παρέμενε, μέχρι χθες βράδυ, αν τα δύο ιρανικά πλοία που είχε προαναγγελθεί την Τετάρτη ότι θα διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση τη Μεσόγειο, τελικά, θα το πράξουν ή το σχέδιο αυτό αναβάλλεται. Χθες το πρωί, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι τα δύο ιρανικά πλοία δε διέσχισαν το Σουέζ. Ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ισχύει κανονικά η απόφαση να περάσουν τη διώρυγα η φρεγάτα «Alvand» και το ανεφοδιαστικό «Kharg». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στην αποδιοργάνωση που επικρατεί στην Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π. Τζ. Κρόουλι, μετά από τις αλλεπάλληλες ισραηλινές δηλώσεις, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τις κινήσεις των ιρανικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται το τελευταίο 24ωρο στην Αραβική Θάλασσα, και ότι επί τόπου βρίσκεται και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Enterprise», το οποίο έχει ως τελικό προορισμό τον Περσικό Κόλπο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ