ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταδίκη των σχεδίων επέμβασης των ΗΠΑ από την κυβέρνηση

Από την κινητοποίηση μελών αντιπολεμικών οργανώσεων των ΗΠΑ, που εναντιώνονται στην επέμβαση στη Βενεζουέλα και είχαν προχωρήσει στην κατάληψη και «προστασία» της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον
Από την κινητοποίηση μελών αντιπολεμικών οργανώσεων των ΗΠΑ, που εναντιώνονται στην επέμβαση στη Βενεζουέλα και είχαν προχωρήσει στην κατάληψη και «προστασία» της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον
Στην άμεση καταδίκη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που ζήτησε συνάντηση με τη Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, προχώρησε η κυβέρνηση του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Σε δηλώσεις της, η Ντέλσι Ροντρίγκες, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημείωσε σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του εκπροσώπου του αυτοανακηρυγθέντος προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, Κάρλος Βέκιο, που έχει διοριστεί «πρέσβης» στις ΗΠΑ: «Απορρίπτουμε - καταδικάζουμε τέτοιου τύπου δηλώσεις υποταγής και προδοσίας από πολιτικούς που αρνούνται να επιλέξουν τον δημοκρατικό δρόμο, μέσω της ψήφου του κόσμου, και επιχειρούν να επιβληθούν με τη βία». Υπογράμμισε ότι «αυτοί οι πολιτικοί συντονίζουν δράσεις για τον οικονομικό, εμπορικό, χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό ενάντια στην πατρίδα, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της» και τους κατήγγειλε ότι «εκτελούν εντολές για λογαριασμό των ΗΠΑ, που σκοπεύουν με τις πολυεθνικές τους να βάλουν στο χέρι το πετρέλαιο, τον χρυσό, όλο τον ορυκτό πλούτο της». Κατέληξε ότι είναι «μονολιθική η ενότητα του στρατού και θα καταστείλει κάθε προσπάθεια επέμβασης».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το βράδυ της Δευτέρας διατάχθηκε από τις αμερικανικές αρχές η εκκένωση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε καταληφθεί από οργανώσεις των ΗΠΑ που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον βενεζουελάνικο λαό και την εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να μην πέσει η πρεσβεία στα χέρια του πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό και των εκπροσώπων του. Τις προηγούμενες μέρες, οπαδοί του Γκουαϊδό πολιορκούσαν την πρεσβεία και βιαιοπραγούσαν κατά μελών αντιπολεμικών οργανώσεων οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα, ενώ οι αρχές των ΗΠΑ, ικανοποιώντας αίτημα του αχυρανθρώπου τους, τις τελευταίες μέρες είχαν κόψει το ρεύμα και το νερό στο κτίριο της πρεσβείας. Η απόφαση για εκκένωση της πρεσβείας, που δεν έχει ολοκληρωθεί, δικαιολογήθηκε ως «νόμιμη» γιατί έχει τη συμφωνία της κυβέρνησης που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ (δηλαδή του Γκουαϊδό) αλλά παραβιάζει τη Συνθήκη της Βιέννης. Πάντως, κάποιοι υποστηρικτές της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας παραμένουν στο κτίριο και δηλώνουν ότι «ο αγώνας αλληλεγγύης θα συνεχιστεί».

Χτες, επίσης, κεκλεισμένων των θυρών αναμενόταν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα. Τη σύγκληση είχαν ζητήσει η Βρετανία και άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στη λεγόμενη Διεθνή Ομάδα Επαφής, η οποία τελευταία συνεδρίασε στην Κόστα Ρίκα και υποτίθεται αποσκοπεί στην εξεύρεση «πολιτικής ειρηνικής λύσης». Επιδίωξη ωστόσο της ΕΕ είναι η με άλλη τακτική προώθηση της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας στο όνομα της «δημοκρατίας και της ελευθερίας», καθώς, όπως και οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοί τους στην περιοχή, ενδιαφέρονται για τον έλεγχο της Βενεζουέλας, τόσο για τον ορυκτό της πλούτο όσο και τη γεωστρατηγική της θέση, ώστε να περιοριστεί η δράση ανταγωνιστών, πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία στη Βραζιλία

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον δίκαιο αγώνα των Βραζιλιάνων καθηγητών και μαθητών ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης Μπολσονάρο.

Οπως επισημαίνει, «οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές της Βραζιλίας διοργανώνουν μια Εθνική Ημέρα Δράσης στις 15 Μάη για την υπεράσπιση της δημόσιας Εκπαίδευσης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της Βραζιλίας, που σχεδιάζει νέες περικοπές στη χρηματοδότησης της Εκπαίδευσης. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Βραζιλίας στοχεύει στο περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, επιβάλλοντας λογοκρισία όσων μαθαίνουν οι σπουδαστές, ώστε, όπως λέει, να μη γίνουν "κομμουνιστές".

Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουν τα παιδιά των εργαζομένων να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία και επιβάλλουν αυτά τα μέτρα με στόχο την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, τη μετατροπή της σε εμπόρευμα, μόνο για όσους έχουν χρήματα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα των δασκάλων και το δικαίωμα των μαθητών στην Παιδεία, έτσι ώστε να προωθήσουν μια Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των εργαζομένων της Βραζιλίας στις 15 Μάη για δωρεάν, δημόσια, υψηλής ποιότητας Παιδεία για όλα τα παιδιά».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αύξηση της χρηματοδότησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, NASA, ζήτησε χτες από το Κογκρέσο η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ, κατά επιπλέον 1,6 δισ. δολάρια, ως «προκαταβολή» με σκοπό οι ΗΠΑ να στείλουν ξανά Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2024. Το επιπλέον κονδύλι που ζητά η κυβέρνηση Τραμπ θα αυξήσει τις δαπάνες της NASA για το οικονομικό έτος 2020 στα 22,6 δισ. δολάρια.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Δικαστήριο στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας με απόφασή του υποχρεώνει την πρώην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Monsanto», που εξαγοράστηκε πέρυσι από τη γερμανική «Bayer», να καταβάλει αποζημίωση 2,55 δισ. δολαρίων σε ένα ζευγάρι Αμερικανών αγροτών που έπαθε καρκίνο από τη μακροχρόνια χρήση του ζιζανιοκτόνου της εταιρείας, «Roundup». Είναι η τρίτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της «Monsanto» αφότου η εταιρεία αγοράστηκε από το γερμανικό μονοπώλιο. Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις εκδόθηκαν από δικαστήρια που επίσης βρίσκονται στην Καλιφόρνια: Η μία από πολιτειακό δικαστήριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αμεση ανάγκη σε ξένη επισιτιστική βοήθεια έχουν πλέον ένας στους έξι Καμερουνέζους, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μαρκ Λόουκοκ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Ο ίδιος επισήμανε πως εντείνονται παράλληλα και οι βίαιες συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα, που κατά το παρελθόν υπήρξε αποικία πρώτα των Γερμανών και μετά των Γάλλων και των Βρετανών, και έκτοτε έχουν συγκροτηθεί διάφορες οργανώσεις αυτονομιστών, που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από τον εδώ και 37 χρόνια Πρόεδρο του Καμερούν, Πολ Μπιγιά. Ασχημη είναι επίσης η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από Νιγηρία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που «φιλοξενούνται» στο Καμερούν.

ΚΙΤΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι αρχές του Ισημερινού συμφώνησαν να κατασχέσουν και να παραδώσουν στις ΗΠΑ έγγραφα και ψηφιακά αρχεία σε συσκευές του συλληφθέντος στη Βρετανία Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», αρχεία τα οποία βρίσκονται στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο. Αυτό αποκαλύπτουν δικηγόροι του Ασάνζ, παρουσιάζοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 8/5/2019 και τα διακριτικά της Εισαγγελίας του Κίτο. Ο Ασάνζ είναι έγκλειστος στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, ενώ οι δικηγόροι του δίνουν μάχη για να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η εφαρμογή μηνυμάτων «WhatsApp» της «Facebook» παραδέχτηκε ενδείξεις για παραβίαση της ασφάλειας από μια ιδιωτική εταιρεία παρακολούθησης και ότι ανέφερε το περιστατικό στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Πάνω από το ένα τρίτο των Κροατών ηλικίας 18 - 49 ετών δυσκολεύονται να διαχειριστούν το μεγάλο άγχος που νιώθουν εντός και εκτός εργασιακού χώρου, υποστηρίζει έρευνα σε δείγμα 1.000 υπαλλήλων, τα ευρήματα της οποίας παρουσίασε η δρ. Μπράνκα Νόβοσελ. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 90% των ερωτηθέντων βρίσκονται σε «μόνιμη κατάσταση άγχους», είτε μέτριου είτε υψηλού, και το 1/3 είναι αντιμέτωποι με «υψηλό επίπεδο άγχους». Η Νόβοσελ τόνισε πως το άγχος έχει ως βασικές αιτίες τις ασαφείς προσδοκίες και τις απαιτήσεις των προϊσταμένων, τη χαμηλή αμοιβή και τις κακές σχέσεις στο χώρο εργασίας.

Συνάντηση Τραμπ - Ορμπαν στον Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο είχαν τη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο κρατών φαίνεται να χαρακτηρίζονται από σύγκρουση συμφερόντων σε ορισμένα σημεία. Ειδικότερα, η προσέγγιση της Ουγγαρίας με τη Ρωσία, καθώς και οι οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσει και φιλοδοξεί να εντείνει με την Κίνα (βλέπε και κινεζική πρωτοβουλία «16+1» σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη), προβληματίζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μάλιστα, από ορισμένα ΜΜΕ σχολιάστηκε το γεγονός ότι πέρασαν 2,5 χρόνια από την εκλογή του Ορμπαν το 2016, μέχρι να δεχτεί πρόσκληση από τον «ομοϊδεάτη» του, εθνικιστή Ντ. Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τον Ουγγρο πρωθυπουργό για την «καλή δουλειά» που κάνει στη μεταναστευτική πολιτική, «κρατώντας ασφαλή τη χώρα του». Οπως είπε, οι συνομιλίες τους αφορούσαν το ΝΑΤΟ, το εμπόριο και άλλα θέματα.

Ο Ορμπαν εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα «ενισχύσει τη στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν «παγκόσμια ζητήματα, επειδή συμβαίνουν πολλές αλλαγές και έχουμε ορισμένες κοινές προσεγγίσεις».

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Καταγγέλλει την κατάσχεση φορτηγού πλοίου

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας καταγγέλλει ως «πλήρη άρνηση του βασικού πνεύματος της Κοινής Δήλωσης ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας της 12ης Ιούνη (2018)» την πρόσφατη κατάσχεση βορειοκορεατικού φορτηγού πλοίου. Πρόκειται για το πλοίο «M / V Wise Honest», που σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης παραβίασε τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, «χρησιμοποιήθηκε για να εξάγει παράνομα άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα και να παραδώσει βαριά μηχανήματα». Από τη μεριά του, το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η κατάσχεση αποτελεί «επέκταση των "αμερικανικού στυλ" υπολογισμών με τους οποίους επιχειρείται η υποταγή μας στη "μέγιστη δυνατή πίεση"» και προσθέτει ότι θα αποτελούσε «τη χειρότερη εκτίμηση» αν οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι μπορούν να ελέγξουν τη Βόρεια Κορέα με τη βία.

Η κατάσχεση του πλοίου σημειώθηκε μεταξύ των δύο νέων βαλλιστικών δοκιμών που έκανε η Πιονγιάνγκ και ενώ μεγαλώνουν οι εικασίες για τη «στασιμότητα» στις επαφές ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, μετά και από την «άκαρπη» δεύτερη διμερή Σύνοδο, που έγινε τον Φλεβάρη στο Ανόι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org