ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ
Διαπίστωση του ανταγωνισμού αλλά και διάθεση διαπραγμάτευσης

Από τη συνάντηση στο Σότσι

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση στο Σότσι
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η απόσταση και οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναδείχτηκαν και κατά τη χτεσινή - σχεδόν τρίωρη - συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στο Σότσι, όπου και οι δυο επισήμαναν την ανάγκη επαναφοράς διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών, λέγοντας πως «αναζητούν καλύτερες σχέσεις που θα είναι επωφελείς και για τις δυο πλευρές». Ακολούθησε συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χαρακτηριστικά, μια μέρα πριν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε πει σχετικά με το μήνυμα που στέλνει στη ρωσική κυβέρνηση μέσω του Πομπέο: «Το μήνυμα είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ κανείς τόσο σκληρός με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα θα καταλήξουμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία. Είναι λογικό να "συναντηθούμε" με τη Ρωσία», είπε ο Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι καμιά άλλη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επέβαλε τόσες κυρώσεις στη Ρωσία και δεν εναντιώθηκε τόσο σφοδρά στον ρωσικό αγωγό που θα καταλήγει στη Γερμανία («Nord Stream 2») όσο η δική του.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν τον ανταγωνισμό των δυο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων «όπου Γης» και συγκεκριμένα το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα, τη Βόρεια Κορέα...

Διαφωνίες και διατήρηση του παζαριού

Ο Μ. Πομπέο ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν διαφωνίες για τη Βενεζουέλα, ωστόσο θα επιχειρηθεί να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία. Ξεκαθάρισε πως «έφτασε ο καιρός να φύγει ο Νικολάς Μαδούρο, που έφερε μόνο δυστυχία στο λαό, και ελπίζουμε ότι η ρωσική υποστήριξη (στον Μαδούρο) θα σταματήσει». Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ απειλούν με όλα τα μέσα - ακόμη και με στρατιωτική εισβολή - την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας, την οποία χαρακτηρίζουν «αυλή» των ΗΠΑ, ο Πομπέο ισχυρίστηκε πως το μόνο που θέλουν είναι «δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές»! Κάλεσε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται, «ιρανικές, κινεζικές ή κουβανικές», να μη στηρίζουν τον Μαδούρο και «να βοηθήσουμε τον βενεζουελάνικο λαό να ανοικοδομήσει τη χώρα του που έχει απίστευτο πλούτο», ενώ πρόσθεσε ότι και ρωσικές εταιρείες έχουν «επιτυχημένη δραστηριότητα» στη Βενεζουέλα.

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι και «η Ρωσία θέλει τον λαό της Βενεζουέλας να καθορίζει το μέλλον του και να ξεκινήσουν όλοι οι υπεύθυνοι φορείς της χώρας διάλογο μεταξύ τους». Πρόσθεσε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλλεται με τη βία, αναφέροντας τις «απειλές κατά της κυβέρνησης Μαδούρο από τις ΗΠΑ και τον Γκουαϊδό που συνέχεια καλεί σε στρατιωτική επιβολή».

Επίσης, για την Ανατολική Ουκρανία εκφράστηκε διάσταση συμφερόντων, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες που κρατούνται από τις 25 Νοέμβρη, μετά το επεισόδιο στο Κερτς, και να συνεργαστεί με τον νέο Πρόεδρο της Ουκρανίας για να «έρθει η ειρήνη» στην Ανατ. Ουκρανία.

Για τη Βόρεια Κορέα δήλωσαν πως συμφωνούν στην αποπυρηνικοποίηση και πως «συνεργάζονται» στενά. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να στηρίξει» έναν διάλογο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός «ισχυρού μηχανισμού ειρήνης και σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία».

Ακόμη, διαπραγματεύτηκαν σχετικά με τον «έλεγχο των εξοπλισμών», όπου «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να συμπεριληφθεί και η Κίνα», τόνισε για ακόμη μια φορά ο Μ. Πομπέο. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «εξετάσαμε την κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με τη συνθήκη πυρηνικών μεσαίας εμβέλειας (INF) και μιλήσαμε για τις προοπτικές της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων [New START], καθώς λήγει τον Φλεβάρη του 2021», λέγοντας πως «εξετάζουμε την επέκτασή της» υπό προϋποθέσεις.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Ντ. Τραμπ για πιθανή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στην Οζάκα τον Ιούνη, ο Λαβρόφ απάντησε πως «αν λάβουμε επίσημη πρόσκληση, θα απαντήσουμε θετικά. Μιλήσαμε γι' αυτό σήμερα με τον Μάικ Πομπέο».

ΣΥΡΙΑ
Διαφωνίες Ερντογάν - Πούτιν για το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ανησυχία» για τις «επιπτώσεις» από τις εντεινόμενες επιχειρήσεις του συριακού και ρωσικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στη ρωσο-τουρκική συμφωνία του περασμένου Σεπτέμβρη για «εκεχειρία» και τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών» στην περιοχή εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στο συριακό στρατό υποστηρίζοντας πως η δράση του πλήττει την τουρκο-ρωσική συνεργασία και παραβιάζει τους όρους της συμφωνημένης «εκεχειρίας». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι επιθέσεις εναντίον «αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων» στο Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και ότι η έξαρση των μαχών «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη συμφωνία Αγκυρας - Μόσχας.

Διαφορετική διάσταση στα γεγονότα έδωσε πάντως σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Εκεί αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη «διεξοδική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βασικά ζητήματα της κατάστασης της κρίσης στη Συρία» με επίκεντρο την κατάσταση στη ζώνη της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ, «υπό το φως του αυξημένου αριθμού παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από ριζοσπαστικές ένοπλες ομάδες».

Νωρίτερα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ διαπίστωσαν πως από τα τέλη Απρίλη έως την περασμένη Πέμπτη, οι βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ προκάλεσαν «κύμα» 180.000 εκτοπισμένων αμάχων, το θάνατο 119 ατόμων και καταστροφές σε 18 νοσοκομεία και κλινικές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση διεργασιών με έμφαση την Κωνσταντινούπολη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) απέρριψε το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης CHP (σοσιαλδημοκρατικό) και IYI (νεοφιλελεύθερο) να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μάρτη όχι μόνο στον μητροπολιτικό δήμο αλλά σε όλη την Περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και στους δήμους που περιλαμβάνει, όπως επίσης να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των περσινών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Η προσφυγή CHP και IYI ήρθε μετά την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών που αποφάσισε το YSK, ακυρώνοντας την εκλογή του (προερχόμενου από το CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου. Τα δύο κόμματα κατήγγειλαν ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του κυβερνώντος ΑΚΡ περί εκτεταμένων παρατυπιών και υποστηρίζουν ότι αν τελικά αυτές αναγνωριστούν, τότε πρέπει να ακυρωθούν και τα υπόλοιπα εκλογικά αποτελέσματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι ηγέτες του CHP και του IYI, Κεμάλ Κλιντσάρογλου και Μεράλ Αξενέρ, συναντήθηκαν ξανά για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Οπως εξήγησε ο πρώτος, «η ανταλλαγή απόψεων θα έπρεπε να αποτελεί παράδοση, όταν μάλιστα υπάρχουν τόσα προβλήματα (...) Μοιραστήκαμε απόψεις για εσωτερικά και διεθνή προβλήματα της Τουρκίας». Ενώ η Αξενέρ είπε ότι «μιλήσαμε για τη δικαιοσύνη, το νόμο και τη δημοκρατία».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν διατηρεί σταθερά υψηλούς τους τόνους ενάντια σε όσους - ειδικά από το εξωτερικό - κατέκριναν την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας: «Αν όλοι κινητοποιούνται από την Ευρώπη έως την Αμερική για την εκλογή ενός δημάρχου, πιθανώς είναι δικαίωμά μας να αναζητήσουμε κι άλλα πράγματα που συμβαίνουν από πίσω».

  • Σε ληστεία παραπέμπουν - σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ - οι συνθήκες θανάτου του 86χρονου Ελληνα Ζ. Π., κατοίκου της Ιμβρου, που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του το βράδυ της Δευτέρας, δεμένος χειροπόδαρα στο κρεβάτι του. Τουρκικά δίκτυα μετέδωσαν ότι για την υπόθεση έγιναν ήδη τρεις προσαγωγές και μία σύλληψη.
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αύξηση ισραηλινών εποικισμών

Σήμερα η 71η μαύρη επέτειος της «Νάκμπα»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τη σημαντική αύξηση της ισραηλινής κρατικής χρηματοδότησης για την κατασκευή των εβραϊκών εποικισμών και των εκεί υποδομών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, αφότου ανέλαβε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνουν επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, παραμονές της σημερινής μαύρης επετείου της καταστροφής («Νάκμπα») και του διωγμού που υπέστη το 1948 ο παλαιστινιακός λαός.

Τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση κατά 39% της ισραηλινής κρατικής χρηματοδότησης των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 2017, με στόχο την κατασκευή σύγχρονων αυτοκινητόδρομων, σχολείων, κτιρίων δημόσιας χρήσης και έργων υποδομής και «ασφάλειας». Ειδικότερα, στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας του Ισραήλ αναφέρουν πως οι κρατικές δαπάνες στη Δ. Οχθη το 2017 ανήλθαν σε 1,65 δισ. σέκελ (περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια) από 1,19 δισ. σέκελ το 2016. Τα στοιχεία του 2017 θεωρούνται ρεκόρ 15ετίας.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ναμπίλ Αμπού Ρντένεχ, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, σχολίασε τα στοιχεία τονίζοντας πως αποδεικνύουν πόσο ενθαρρύνει η σημερινή κυβέρνηση στις ΗΠΑ τους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποκαλύψεις για σχέσεις Συντηρητικών με την «Ακαδημία» του Μπάνον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις στενές σχέσεις πολιτικών στελεχών και συμβούλων του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος με την ακροδεξιά «Ακαδημία» του (πρώην συμβούλου στρατηγικής του Προέδρου των ΗΠΑ), Στιβ Μπάνον, αποκαλύπτει χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Independent».

Οι Βρετανοί συντηρητικοί φέρεται πως συχνάζουν στην «Ακαδημία» του Μπάνον στο ιταλικό μεσαιωνικό μοναστήρι Τρισούλτι, με το οποίο σχετίζονται Ευρωπαίοι ακροδεξιοί ή εθνικιστές ηγέτες, όπως η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο Βρετανός πολιτικός, αρχηγός του «Κόμματος Brexit», Νάιτζελ Φάρατζ. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η «Ακαδημία» του Μπάνον διοικείται κυρίως από την οργάνωση Dignitas Humanae Institute (DHI), με επικεφαλής τον Βρετανό Μπέντζαμιν Χάρνουελ, που διατηρεί εδώ και χρόνια σχέσεις με τους Τόρις. Η οργάνωση DHI έχει στις λίστες της επίσης τον Μπεν Χάρις Κίνεϊ, διευθυντή της συντηρητικής «δεξαμενής σκέψης» «Bow Group», που συναντήθηκε πέρσι επίσης με τον Μπάνον στο Λονδίνο και παραδέχθηκε μιλώντας στην «Independent» ότι ο ρόλος του στην DHI ήταν «κυρίως υποστηρικτικός». Τέλος, η εφημερίδα επικαλείται δημοσιεύματα, που εμφανίζουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να έχει «διακριτικές» σχέσεις με τον Στιβ Μπάνον.

ΣΟΥΔΑΝ
Νέες δολοφονίες διαδηλωτών

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Κλιμακώνουν τη βία σε βάρος αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών οι Σουδανοί στρατιωτικοί, παρά τα συνεχιζόμενα παζάρια με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενάμιση μήνα μετά την ανατροπή του Προέδρου, Ομάρ Μπασίρ.

Σε άγρια καταστολή καθιστικής διαμαρτυρίας πλήθους αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών, έξω από το στρατηγείο του σουδανικού στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, προχώρησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι διαδηλωτών, τον τραυματισμό και τις συλλήψεις αρκετών δεκάδων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ