Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αύξηση της χρηματοδότησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, NASA, ζήτησε χτες από το Κογκρέσο η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ, κατά επιπλέον 1,6 δισ. δολάρια, ως «προκαταβολή» με σκοπό οι ΗΠΑ να στείλουν ξανά Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2024. Το επιπλέον κονδύλι που ζητά η κυβέρνηση Τραμπ θα αυξήσει τις δαπάνες της NASA για το οικονομικό έτος 2020 στα 22,6 δισ. δολάρια.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Δικαστήριο στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας με απόφασή του υποχρεώνει την πρώην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Monsanto», που εξαγοράστηκε πέρυσι από τη γερμανική «Bayer», να καταβάλει αποζημίωση 2,55 δισ. δολαρίων σε ένα ζευγάρι Αμερικανών αγροτών που έπαθε καρκίνο από τη μακροχρόνια χρήση του ζιζανιοκτόνου της εταιρείας, «Roundup». Είναι η τρίτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της «Monsanto» αφότου η εταιρεία αγοράστηκε από το γερμανικό μονοπώλιο. Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις εκδόθηκαν από δικαστήρια που επίσης βρίσκονται στην Καλιφόρνια: Η μία από πολιτειακό δικαστήριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αμεση ανάγκη σε ξένη επισιτιστική βοήθεια έχουν πλέον ένας στους έξι Καμερουνέζους, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μαρκ Λόουκοκ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Ο ίδιος επισήμανε πως εντείνονται παράλληλα και οι βίαιες συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα, που κατά το παρελθόν υπήρξε αποικία πρώτα των Γερμανών και μετά των Γάλλων και των Βρετανών, και έκτοτε έχουν συγκροτηθεί διάφορες οργανώσεις αυτονομιστών, που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από τον εδώ και 37 χρόνια Πρόεδρο του Καμερούν, Πολ Μπιγιά. Ασχημη είναι επίσης η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από Νιγηρία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που «φιλοξενούνται» στο Καμερούν.

ΚΙΤΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι αρχές του Ισημερινού συμφώνησαν να κατασχέσουν και να παραδώσουν στις ΗΠΑ έγγραφα και ψηφιακά αρχεία σε συσκευές του συλληφθέντος στη Βρετανία Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», αρχεία τα οποία βρίσκονται στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο. Αυτό αποκαλύπτουν δικηγόροι του Ασάνζ, παρουσιάζοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 8/5/2019 και τα διακριτικά της Εισαγγελίας του Κίτο. Ο Ασάνζ είναι έγκλειστος στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, ενώ οι δικηγόροι του δίνουν μάχη για να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η εφαρμογή μηνυμάτων «WhatsApp» της «Facebook» παραδέχτηκε ενδείξεις για παραβίαση της ασφάλειας από μια ιδιωτική εταιρεία παρακολούθησης και ότι ανέφερε το περιστατικό στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Πάνω από το ένα τρίτο των Κροατών ηλικίας 18 - 49 ετών δυσκολεύονται να διαχειριστούν το μεγάλο άγχος που νιώθουν εντός και εκτός εργασιακού χώρου, υποστηρίζει έρευνα σε δείγμα 1.000 υπαλλήλων, τα ευρήματα της οποίας παρουσίασε η δρ. Μπράνκα Νόβοσελ. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 90% των ερωτηθέντων βρίσκονται σε «μόνιμη κατάσταση άγχους», είτε μέτριου είτε υψηλού, και το 1/3 είναι αντιμέτωποι με «υψηλό επίπεδο άγχους». Η Νόβοσελ τόνισε πως το άγχος έχει ως βασικές αιτίες τις ασαφείς προσδοκίες και τις απαιτήσεις των προϊσταμένων, τη χαμηλή αμοιβή και τις κακές σχέσεις στο χώρο εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ