Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Τραμπ - Ορμπαν στον Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο είχαν τη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο κρατών φαίνεται να χαρακτηρίζονται από σύγκρουση συμφερόντων σε ορισμένα σημεία. Ειδικότερα, η προσέγγιση της Ουγγαρίας με τη Ρωσία, καθώς και οι οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσει και φιλοδοξεί να εντείνει με την Κίνα (βλέπε και κινεζική πρωτοβουλία «16+1» σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη), προβληματίζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μάλιστα, από ορισμένα ΜΜΕ σχολιάστηκε το γεγονός ότι πέρασαν 2,5 χρόνια από την εκλογή του Ορμπαν το 2016, μέχρι να δεχτεί πρόσκληση από τον «ομοϊδεάτη» του, εθνικιστή Ντ. Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τον Ουγγρο πρωθυπουργό για την «καλή δουλειά» που κάνει στη μεταναστευτική πολιτική, «κρατώντας ασφαλή τη χώρα του». Οπως είπε, οι συνομιλίες τους αφορούσαν το ΝΑΤΟ, το εμπόριο και άλλα θέματα.

Ο Ορμπαν εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα «ενισχύσει τη στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν «παγκόσμια ζητήματα, επειδή συμβαίνουν πολλές αλλαγές και έχουμε ορισμένες κοινές προσεγγίσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ